Král Kaidžas a nitranské album roka

30.01.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Na Slovensku byl vloni ostře sledovaný především souboj Mojí Reče se samozvaným králem Rytmusem o ocenění album roka. Mimo záři reflektorů se ale mezitím zrodil svět "Klokočino", který na svém debutu prezentuje nitranský rapper Kaidžas a který se bez pochyb řadí mezi TOP3 alba SK scény roku nula devět.
7/10

Kaidžas - Klokočino

Skladby: Cez hromy a blesky (Úvod), Ze psáma, Neni ste na to stavaní feat. Svetový Hlas, Každý si pomóže jak ví feat. DNA, Nitra feat. Svetový Hlas, Nehaj hudbu hrať, Šetko alebo ništ, Deň-Noc, Neprajníci feat. Turbo Boost, Krúžim ulicou feat. Svetový Hlas, Som Slovák, Hraj s kartami jaké máš feat. Labrak, Klokočino, Proti Noci, Stráž si to (máme iba seba), Len ďalší deň, Raz-dva, Reči sa vyprávajú, chleba sa jí, Čo dodať (na záver)?, Listy feat. L.u.g.e.r.
Vydáno: 9.11.2009 (Slovensko)
Celkový čas: 70:45
Žánr: hip hop
Vydavatel: Forza Music
Kaidžas je jedním z nejlepších freestylerů od Aše po Sninu, a tak na své sólovce "Klokočino" k mikrofonu mnoho sparing partnerů nepustil. Ze známých jmen se na majku mihne jen DNA (Drvivá Menšina), zajímavější je tak hudební složka debutu. Podmaz hned pod pět tracků připravil Emeres (který na únor připravuje svůj dlouho očekávaný debut "Mount Emerest"), zářezy mají na "Klokočinu" i Grimaso a Buro.

Napoprvé nitranské album roka doslova ohromí, každým dalším poslechem se nadšení úměrně snižuje. Ustálí se na střízlivém, přesto nadprůměrném hodnocení. Důvod je prostý - jako jedna z mála CZ/SK desek si "Klokočino" na nic nehraje. Je lehce čitelné, přesto dostatečně zajímavé, nemá sice kolem sebe auru nedotknutelnosti a ani není nijak průlomové a invenční, přesto je při absenci kvality na scéně konkurenceschopné. Kaidžas jasně dokazuje, že stačí být normální a přirozený a stupně vítězů jsou automaticky zaručeny.

Vůbec nejvýraznější písní "Klokočina" je vlastenecká "Nitra", která svou energií a hravostí vystihuje chlad panelů stejně dobře jako teplo Kaidžasova obýváku. Za zmínku stojí i vesmírné beaty v "Som Slovák" a Grimasův party singl "Nehaj hudbu hrať", který vám nabízíme ve videoklipu pod článkem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY