Rocková ekologie škorpionů

01.02.2010 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Nové DVD německé rockové formace Scorpions "Live In The Jungle" vzešlo ze spolupráce s hnutím Greenpeace. Záznam dvou koncertů v Brazílii, na kterých skupina zahrála uprostřed džungle desítkám tisícům nadšených fanoušků své největší hity, má upozornit na problém kácení deštných pralesů v Amazonii.
7/10

Scorpions - Amazonia: Live In The Jungle

Skladby: Hour I, Coming Home, Bad Boys Running Wild, No Pain No Gain, Always Somewhere, Holiday, Dust In The Wind, Wind Of Change, 321, Blackout, Big City Nights, Still Loving You, Rock You Like A Hurricane, Hour I, Love'em Or Leave'em, Make It Real, Tease Me, Please Me, Humanity
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 93 minut
Vydavatel: Sony Music
Kapela "ekologicky prozřela" během svého vystoupení hluboko v džungli v srpnu 2007, když koncertovala v brazilském městě Manaus přímo na řece Amazonce. Krásy okolní přírody muzikanty natolik nadchly, že posílili svoji dosavadní spolupráci s Greenpeace, aby pomohli zachránit prales před blížící se zkázou a také vzdali hold místním lidem, kteří dokážou žít v souladu s přírodou.

Velkolepé koncerty v blízkosti přírody mi sice nepřijdou zrovna ekologické a s bojem za ochranu ohrožených živočišných druhů v mizejícím pralese mi zrovna dvakrát nekorespondují kožené oblečky, ve kterých němečtí rockeři poletují po jevišti. Myšlenka celého projektu je však chvályhodná, z prodeje DVD kapela značnou část přislíbila věnovat na záchranu pralesů.

Dynamické DVD tedy nabízí kratší pohled na legendární vystoupení v Manaus, které navštívilo přes čtyřicet tisíc lidí. Základ nahrávky však tvoří záznam koncertu z brazilského města Recife, kam se němečtí rockeři vydali rok po svém úspěšném "prozření". V obou případech se skupina ukazuje ve skvělé formě. V rockových vypalovačkách je energická a živelná jako okolní džungle. V baladách je citlivá a křehká jako problém, na který se snaží upřít naši pozornost.

Přestože si kapela příliš nehraje na okázalou show, atmosféra obou koncertů je opravdu strhující. V Jižní Americe, zejména pak právě v Brazílii, mají Scorpions silnou fanouškovskou základnu. Formace vsadila především na svoje osvědčené hity, okamžiky, kdy dav desítek tisíc nadšených posluchačů zpívá společně s Klausem Meinem své oblíbené skladby, jsou mrazivé. Nehcybí samozřejmě "Rock You Like A Hurricane" či "Wind Of Change." Ve skladbě "Always Somewhere" pak skvěle funguje spolupráce s místními hudebníky. Škoda jen že skupina v tomhle směru neexperimentovala více.

Třetí a závěrečnou část DVD tvoří kraťoučký a dle mého názoru nadbytečný dokument německých Greenpeace o kapele a jejím zapojení do ochrany Amazonie. Zachycuje Scorpions při letu nad deštnými pralesy, kdy kapela komentuje své rozhodnutí.

"Live In The Jungle" nepřináší žádný neotřelý pohled na německou formaci, ukazuje Scorpions jako rockovou legendu s tím nejlepším z její tvorby. Solidní obraz i zvuk (Dolby Digital / DTS 5.1), úžasná atmosféra koncertů i ekologický motiv však udělají radost většině fanoušků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY