Mrazivý leden nerozehřáli ani Švédi

23.01.2010 16:38 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Švédský stůl, švédská trojka, švédský hip hop. Hip hop? Ano, tento žánr v skandinávské zemi není vůbec podřadný a jeho nejznámějším představitelem je nyní Adam Tensta. Po vystoupení na loňském Hip Hop Kempu svou energickou show krátce předvedl Praze v poloprázdném Lucerna Music Baru.

Live: Adam Tensta

support: Eboi + DJové Coma, Sticky Dojah, Tuco
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 21. leden 2010
Fotogalerie

Adam Tensta, Lucerna Music Bar, Praha, 21.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Víte, že Švédsko je po USA a VB největším exportérem hudby? ABBA, Roxette, Ace Of Base, Europe, A*Teens, September, The Cardigans, The Hives... ten seznam je ještě mnohem delší. Pokud se však řekne švédský hip hop, většinu donedávna napadli pouze Looptroop. Od roku 2007 je tu ale nové jméno: Adam Momodou Taal Eriksson. To ale nikomu nic neřekne, takže Adam si pro svůj umělecký pseudonym vybral pojmenování panelákové čtvrti, ve které ve Stockholmu bydlí: Tensta. A Adam Tensta není žádný teplý blonďácký seveřan jak z "Hele vole, kde mám káru?", on je to dokonce černoch.

Adam Tensta, Lucerna Music Bar, Praha, 21.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Černochů jsem po cestě Václavákem do Lucerna Music Baru potkal nespočet, Adam ale není jako oni, ve své skladbě zpívá: "Do I look like I sell drugs?". Odlišuje se od většiny nám známé rapové produkce tím, že se zabývá sociálními problémy. Násilí, zločiny, drogy, segregace, krádeže - Adam se vyjadřuje k tomu, co vidí v Tenstě. A jeho hlas je zajímavý v tom, že vlastně není moc zajímavý. Až na akcent. Výhoda je, že jako Češi mu dobře rozumíme. Ne ale na koncertě...

Těžko říct, jestli bylo špatné nazvučení, blbé mikrofony, pusa moc blízko, huhlal nebo nestíhal, v Lucerně ale Adam nebyl příliš zřetelný. Naštěstí jsou tracky dostatečně zajímavé svými electro-houseovými produkcemi, takže se mohlo pařit i bez poslouchání textů. A refrén jako "Ye-ye-yeah, and it goes, that's my cool and I can't take it off," si přece publikum pamatuje. Ke zklamání všech ale sborové vyřvávání příliš nebylo slyšet: na akci totiž dorazilo možná 200 lidí, z toho polovina platících. Je to škoda. V takovou chvíli si vždy představuji, jak se asi interpret může cítit. A jak promotér/pořadatel.

Adam Tensta, Lucerna Music Bar, Praha, 21.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Adam se často smál, házel očka po holkách, hopsal po stagi, ale stejně bylo jasné, že prořídlý klub v mrazivé noci do úplného varu nedostal. Boombox parties tady dováží skvělé interprety, asi zde ale není obecenstvo, které by za ně 1-2x měsíčně dalo několik stovek a pořádně zablblo pod pódiem. Na takového Dizzeeho Rascala nebo B-Reala ale byla Lucerna plná. Nakonec to určitě byly i lepší koncerty, Tensta prostě moc nepřesvědčil. Jeho vystoupení netrvalo snad ani 40 minut.

Přitom osvědčené pecky jako "Bangin' On The System" nebo "They Wanna Know" byly naživo fajn, na "Dopeboy" pomohl kolega Eboi, který si pak dal i freestyle. Pomalejší skladby z debutové (jediné) desky "It's A Tensta Thing" Adam nedával, což je plus. Při skvělé "My Cool" jsme se všichni opravdu bavili. Pak ale show náhle skončila...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY