Nefunkčné remixy funkčného veterána

30.01.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Dlouho před vydáním "Funkčných remixů" se kolem celé záležitosti vytvořila nepřehlédnutelná aura výjimečnosti. Mělo se jednat o fúzi hip hopu s jinými subjekty napříč rozličnými žánry. Na přehlídkovém molu ale modelové (čti remixéři) několikrát upadli - ve světle reflektorů je totiž neudržel ani faktor Vec.
4/10

Vec - Funkčné remixy

Skladby: Funkčný veterán (Veneer Remix), Pamätáte? + Kardinál Korec (Paulie Garand Remix), Kurva hrdý (Sugar Sugar Remix / Beyuz), Toto je to čo sme chceli (Karaoke Tundra & DJ Spinhandz Remix), Nikdy nevieš + Richard Müller (The Autumnist Remix), Polárna noc (Gerionty Kokaina Mix), Bez teba + Tina (DJ Wich Remix), Tu? + Supa (UNDOTrib Remix / Trib), Prepnutí + Zverina (No Money Remix), Pamätáte? (Miretz Remix), Rošáda (LUX remux / SPORTO), Turista + Pio Squad (Foolk Remix), Mám sa bohémsky dobre (PPE Remix), 1.milion + Delik a Zverina (Rerap), Funkčný veterán (Emonoizboyz Remix), Polárna noc (Cartonnage 8bit discotheque Remix), Turista + Pio Squad (L Plus Remix), Tu? + Supa (Side9000 Remix)
Vydáno: 30.11.2009
Celkový čas: 72:28
Vydavatel: Parlophone
"Český hip hop symbolizuje Ori, ten slovenský Vecko," toť rovnice, která už léta neplatí. Oba matadory CZ/SK scény dávno předčili jiní - v Česku V518, Laus nebo LA4, na Slovensku zase Delik a v posledních měsících hlavně Peťo Tázok.

Vec se logicky pokusil na nepříznivě se vyvíjející situaci na domácí scéně zareagovat. Místo regulérní třetí studiovky zvolil remixy té zatím poslední - "Funkčného veterána" (7/10). V kontextu s kvalitou finálního produktu by však bylo zpětně lepší, kdyby raději zapracoval na novém materiálu, protože remixy se v rámci jeho pokusu ukázaly jako fatální omyl.

Namísto toho, aby vznikl chutný mix původních skladeb, obohacený o nová, do jisté míry exotická aranžmá, se na "Funkčných remixech" objevuje nefunkční směsice bezduchých písní. Remixéři dotáhli do extrému schopnost absolutně vymazat původní atmosféru jednotlivých tracků i semknutost materiálu "Funkčného veterána" jako celku.

Do "Funkčných remixů" se pustila řada zvučných jmen - Karaoke Tundra, DJ Wich, Sporto nebo kluboví Cartonnage, ve výsledku se ovšem všichni jen předháněli ve schopnosti zprznit dosud poměrně fungující songy. Z druhé Veckovy sólovky se kvůli ztrátě původní energie a kompaktnosti stala nepřehledná změť něčeho, z čeho už po prvním poslechu vystupuje jen kolovrátkový "Turista" (a to hned ve dvou verzích) a právě 8bit Cartonnage. Po koncepční stránce skončilo album totálním fiaskem, protože na rozdíl od původních verzí písně postrádají vnitřní příběh. Sebevyšperkovanější obal nahradit chybějící jádro nemůže.

Vlastně není ani příliš jasné, na koho je finální produkt cílen. Ortodoxní hiphoppery musel Vec multižánrovým materiálem řádně namíchnout, ti neortodoxní zase nemají o desce ani ponětí a je to vlastně dobře. Dočkali by se jen materiálu, na který bude s výhledem do budoucna lepší zapomenout. Snaha se cení, proto neskončil Vecko s potupnou jedničkou nebo dvojkou, pro příště už ale jen ze jména žít nelze. A platí to jak pro veterány, tak pro trosky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY