Když bublina praskne

12.01.2010 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Se třetí deskou se láme umělcův osud, jak potvrdila u nás Aneta Langerová. A platí to i v případě "Srdce z bubliny" Zdenky Predné. Ta sice nepřehodnotila své hudební směřování, ale vyladila to stávající. Skladby od osvědčených CMH obohatila svým zlepšujícím se textařským uměním, a je tak zpátky v sedle.
7/10

Zdenka Predná - Srdce z bubliny

Skladby: Krásne dni, Odkiaľ Viem Vôňa letnej noci, Na povrázku, Srdce z bubliny, Nech o tom neviem, Zlaté pláže, Čakám na zázrak, Budem tam, Dobre, že sa pýtaš, My, Príbeh dvoch
Vydáno: 12.10.2009
Celkový čas: 42:35
Vydavatel: Sony Music
Začátek alba "Srdce z bubliny" Zdenky Predné může připomenout oprášený model proslavený Madonnou na albu "Music", konkrétně hit "Don't Tell Me". Tedy popově odlehčená elektronika s naroubovanou akustickou kytarou. V úvodní skladbě "Krásne dni" tenhle model funguje daleko lépe než třeba ve druhé "Odkial viem", která už přece jen trochu nudí.

Navíc s ní vyvstává nervózní otázka, zda v podobném duchu odezní i zbytek alba. Creative Music House sice nejsou Mirwais, ale jejich produkční záměr byl naštěstí natolik inteligentní, aby nudě dokázali zabránit. S odtikávající stopáží se totiž ona bezstarostná jízda mění na volný pád. Pocit radosti z prázdné a pohodlné dálnice nahrazuje nekonečné stání v dopravní zácpě. Jedním slovem - přituhuje.

Tento pocit z hudby gradující se závěrečnou, a zároveň nejpůsobivější, písničkou "Dobre, že sa pýtaš" dobře souzní i s texty. V jejich prvoplánové radosti je přítomen jakýsi znepokojující spodní proud. Lze ho přirovnat k vědomí z pomíjivosti sebestředného života v bublině. A okamžikem, kdy bublina praskne, je právě ona závěrečná skladba měnící pohled i na ty předcházející. Bohužel následují dva bonusové kousky, které onen koncept narušují a srážejí celkový dojem z alba. Nejedná se však o žádný obtěžující plevel. Naopak "My" je po "Pribehu" Tiny s Rytmusom další povedenou peckou podobného ražení. Zdenka Predná na ní spolupracovala s raperem DNA. Ze stejného ranku pochází i druhý "Príbeh dvoch", ve kterém pro změnu řádí Opak.

"Srdce z bubliny" baví současnou hudební produkcí tanečního popu i texty, které ji výborně doplňují. Tedy snad jen s výjimkou tracků "Na povrázku" a titulní skladby. Tam si hudba se slovy příliš nesedla. I tak nezbývá než našim východním sousedům tiše závidět. Letos se jim od mladé generace zpěvaček urodilo hned několik výborných desek.

Naší scéně by podobná hudební bytost, jakou je Tina nebo právě Zdenka Predná, prospěla. Zatím můžeme při její třetí desce "Srdce z bubliny" jen čekat na zázrak. A i když je to docela příjemné čekání, nemělo by trvat příliš dlouho, neboť všeho moc škodí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY