Odložené masky a intimní příběhy

31.12.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Troy Von Balthazar je mužem mnoha tváří, což jasně dokazuje i svým "The TVB LP". To je poskládáno ze tří dříve vydaných épéček. Jeho křehkost je nakažlivá a omračující zároveň, snadno mu vše uvěříte. Mix nálad a prostých nápadů tu splývá v jeden celek. Navlékněte smutnou masku a vyčkávejte jeho příchodu.
8/10

Troy Von Balthazar - The TVB LP

Skladby: Strana A: I Get Faded, Paradise, Tone Clusters, Sweetheart, Enemies
Strana B: One Last Happiness, Sweet Receiver, You Could Ice Skate To This, I Want Me To Want You, Red Spider, Good Night Emma
Vydáno: 17.7.2009
Celkový čas: 35:48
Vydavatel: Powerful Wing Publishing / Silver Rocket
Začínal v Chokebore, v roce 2003 je pustil k ledu a od té doby je Troy Von Balthazar sólo. Aktuální dobrou zprávou pro fanoušky je, že se jeho domovská kapela opět dala dohromady, "The TVB LP" však reflektuje ještě Balthazarovy samostatné počiny, které popsat nějakým uceleným výčtem vydaných nosičů je celkem problém, neb je v tom slušně řečeno nepořádek a chaos. Jasné je naopak to, že pokud by na téhle nahrávce někdo očekával stejné hudební ražení jako v Chokebore, byl by vedle. Jedenáct písní na první poslech může budit dojem přílišné křehkosti nebo okoukaného klišé.

Toto prvotní zdání však dokonale klame. Troy se schovává za masku introverta, kterému není lhostejné, co se okolo něj děje. Když jej prokouknete, odhalí vám celý svůj svět. Ten popisuje příběhy, které zabíhají až do nejintimnějších detailů, vyprávěné ve velmi skromném až komorním duchu. K ruce Balthazar potřebuje jen kytaru, klavír a laptop, z něhož doluje loopy a zvuky. "The TVB LP" je poskládané z trojice épéček "Sweet Receiver EP", "Red Spider EP" a "Paradise EP" (titulní věc tohoto disku vznikla společně s The Black Pine), vše však bylo oprášeno a poupraveno.

Hromada lo-fi prvků vtěsněná do mantinelů zručných písničkářů pomáhá Troyovi v maximální míře využít potenciál prostých melodií a nápadů. Klavír ve "Sweet Receiver" je natolik pošpiněn, že zní, jako by váš gramofon měl pokažený pohon a hrál vše rozladěně (nenechte se zmást, je to tak schválně). Ruchy, šumy zas vyčuhují v "You Could Ice Skate To This", "Paradise" může pak někomu evokovat emociální "The Flower's Daughter" Damiena Rice. Balthazar má specifický a nezaměnitelný hlas, který s maximálním citem (a v celé své čistotě) užívá k proměnám atmosfér jeho písní. Ty nejsou temné nebo depresivně chladné. Je tu drobet melancholie, ale převládá jakási zpověď zakřiknutého chlapíka, kterého dokážou ranit i celkem běžné věci (to se dnes už tak často nevidí).

Punkový nářez je tedy na tomto místě mimo realitu. "The TVB LP" je odloženou maskou, nahrávkou, která vás v pozdní noci nebo v brzkém ránu vzpruží a dodá vám optimismu. Troy Von Balthazar vstoupil na křehký led, ale vyšlo mu to. Jedenáctka skladeb je vzácně propojená a hned tak se neohraje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY