Videotermix: Šmity

05.12.2009 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Šmity patří k tvrdému jádru pražské kytarovkové scény, a tak jsme mu připravili písně úmyslně mírně mimo jeho obor. Několik slov utrousil ke klipům Editors, Cartonnage a úchylných Flairs. Aby nám to ale vynahradil, doporučil hned tři videa - Franz Ferdinand, Pulp a kolegy Southpaw.
Šmity se proslavil především jako baskytarista a zakládající člen pražské kytarovky Roe-Deer. Po jejím rozpadu tři roky vypomáhal v The Prostitutes, kde již - čerstvě - také není členem. Má i svou "sranda skupinu" The Radiostars, s níž se baví punkovými coververzemi a mashupy slavných hitů. Kromě hraní na basu se věnuje zvukařině. V poslední době vyjel coby zvukař na turné s Black Lips.

KLIP NOVINKA

Flairs - Truckers Delight (2009)

Flairs - Truckers Delight
Klip k "Truckers Delight" od neznámé kapely Flairs má na svědomí Francouz Jérémie Perin. Samotnou píseň svým kouskem vytáhnul o mnoho levelů výše. Levelů doslova. K jednoduché, ale vlezlé elektronické melodii, která jako by vypadla z nějaké pravěké videohry, totiž přidal obrázky, které odpovídají věku Maria, Sama a Maxe nebo Monkey Islandu. Jen s tím rozdílem, že Jérémie využil trochu obscénnější tématiku. Místy jistě vulgární video však stojí za pozornost pro svou dokonalou šestnáctibitovou atmosféru. Na závěr jen varování: VIDEOKLIP JE URČEN JEN PRO STARŠÍ OSMNÁCTI LET!

Jak to vidí Šmity...

Klip dobrej. Mohla by tam bejt jiná muzika ale. (smích) Tohle mě naprosto míjí.


KLIP STAŘENKA

Editors - Munich (2005)

Editors, Lucerna Music bar, Praha, 28.11.2009
Prvním velkým zářezem britských Editors se stal právě singl "Munich". Kromě výtečné písně se tentokrát zadařilo i na poli filmovém, protože černobílé obrázky s hudbou skvěle souzní a dost možná právě video jí dodává na naléhavosti. O kvalitě jistě svědčí i to, že si ji pro coververzi vybrala Corinne Bailey Rae a R.E.M.. Dokonce se objevila i ve videohře Guitar Hero mezi poměrně mainstreamovými záležitostmi, což je v Česku téměř nepochopitelné. Píseň samozřejmě nabízíme i z důvodu připomenutí nedávného velice vydařeného koncertu v Lucerna Music Baru.

Jak to vidí Šmity...

Líbí se mi, jak nálada toho obrazu koresponduje s muzikou. Nejsem žádnej velkej fanda Editors, nemám žádnou jejich desku, na koncertě jsem nebyl. Tahle scéna u mě v podstatě začala i skončila s The Strokes a Franz Ferdinand.


KLIP CZ/SK

Cartonnage - Patisserie (2009)

Cartonnage, Palác Akropolis, Praha, 19.3.2008
"Patisserie" je záležitost z loňské řadové desky "Curiously Connected", avšak klip je letošní. Cartonnage se povedlo dílko téměř světové úrovně. Nespokojili se totiž s obyčejným hraným příběhem, ale obohatili ho i o animovanou část. Hudba i klip jdou v ruku v ruce, až vám z té přemíry sladkostí možná bude špatně. V každém případě je fajn, když klubová kapela dokáže vytěžit maximum ze svých možností a natočí něco takhle propracovaného. I to je důvod, proč mu rádi dáme prostor.

Jak to vidí Šmity...

Dobrá práce. Klip i muzika. Nicméně mě to taky nijak nezasahuje.


Šmity doporučuje...

Franz Ferdinand - Can't Stop Feeling (2009)
Za to, že jsem byl tak skoupej na slovo, posílam odkaz na tři klipy místo jednoho. Starej, novej a českej. Začneme Franz Ferdinand.


Šmity doporučuje...

Pulp - Bad Cover Version (2001)
Asi můj nejoblíbenější klip. Možná prapůvod vzniku The Radiostars. (smích)


Šmity doporučuje...

Southpaw - Ice Cream Politics (2004)
A ještě jeden zapadlej a zapomenutej...

ANKETA
Který z těchto klipů se líbí nejvíc vám?







Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY