Dneska to někoho bude bolet

04.12.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Energie, mladost, dravost a hravost z tvorby Hangmás doslova srší, jejich hudební produkce je navíc nadčasová. Pokud trendy na domácí alternativní scéně určují skupiny typu Sunshine, tak v Maďarsku vládnou Hangmás. A v tamních klubech způsobila jejich nahrávka "Valaki ma este megsérülhet" pořádný guláš.
9/10

Hangmás - Valaki ma este megsérülhet

Skladby: Valaki ma este megsérülhet, Copy-Paste, Lugosi Béla is not dead, Katonák voltunk, Kettenbrücke, Egészen közel, Zombie disco, Rest in parties
Vydáno: 8.10.2009 (Maďarsko)
Celkový čas: 32:18
Žánr: indie
Vydavatel: Bioton Studio
Maďarská hudební scéna je pro našince (pomineme-li Omegu) velkou neznámou. A třeba už jen kvůli budapešťskému projektu Hangmás, který je fúzí indie, elektroniky a typického garážového soundu, je to velká škoda. Naléhavý projev zpěváka Endrého připomíná nadčlověka složeného ze Sámira Hausera a Kaye Buriánka. Samotná tvorba Hangmás má pak blíže než k undergroundové Vanesse ke komerčnějšímu pojetí Sunz, snad i proto se budapešťská šestice prosadila písní "We Are Modern" až na páté místo maďarské MTV. Z tuzemského hlediska je pak sympatická propojenost Hangmáse s osobou Šimon Šafránka. Přední český režisér videoklipů se totiž podílel na několika mini filmech kapely a vytvořil v Praze také videoklip k aktuálnímu singlu "Copy-Paste".

Úspěšní na domácí scéně Hangmás očividně jsou a nyní se pětice dekadentů, za přítomnosti synťákové princezny Katy, rozhodla uspět i za hranicemi Uherské říše. Nejistá cesta s mottem Dneska to někoho bude bolet, které je překladem maďarského názvu alba, se zatím jeví příznivě. Hangmás si zahráli na řadě evropských festivalů a vídeňská klubová scéna si je doslova osvojila. Není divu, disco-electro-punkový repertoár je totiž, navzdory názvu alba, z větší části v angličtině, a má tak šanci prorazit minimálně na metu, kam se dostali jejich tuzemští souputníci Sunshine.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY