Příjemná rekapitulace jubilanta Skoumala

01.12.2009 14:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Petr Skoumal oslavil nedávno sedmdesátiny a nebyl u toho sám. Jeho dnes už legendární představení pro děti "Kdyby prase mělo křídla" i retrospektivní koncert "Když já byl ještě malý klouče..." z pražského Divadla v Dlouhé byly zaznamenány na DVD. A jak to dopadlo?
8/10

Petr Skoumal - Kdyby prase mělo křídla, Když já byl ještě malý klouče...

Skladby: Kdyby prase mělo křídla: Kolik je na světě..., Sandály, Pan Šatra, Otázky, Tygr, Život je pes, Když jde malý bobr spát, Píseň o moři, Lev, Kdyby prase mělo křídla
Když já byl ještě malý klouče...: Šemík v ovzduší, Vy české tajfuny, Jedné noci puberta, Naše pračka, Vstávej holka, Sedí topič u piána, Svátky zapomnění, Nádraží, Kolej Yesterday, Starej pán, Březen, Doteky, Sladké je žít, Když já byl ještě malý klouče...
Klipy: I Am A Japanese Synthesizer, Jak se loví gorila, Pečivo
Vydáno: 20.7.2009
Celkový čas: asi 101 minut
Vydavatel: 100PROmotion
Petr Skoumal se za svou dlouhou hudební kariéru zapsal do srdcí posluchačů v několika oblastech. Jednak svou tvorbou pro děti, které už skoro dvacet let vyrůstají na bobrovi, co jde spát, jednak komickou dvojicí s Janem Vodňanským, ale také svým působením na bigbítové scéně. Několik let byl členem Mišíkova ETC, spolupracoval s Michalem Prokopem a napsal jeho zřejmě nejslavnější píseň "Kolej Yesterday". Všechny tyto tváře odhalil na svých dvou narozeninových vystoupeních v Divadle v Dlouhé v březnu tohoto roku, jejichž záznam nyní vychází na digitálním disku.

Z dětského představení "Kdyby prase mělo křídla" se na DVD vešla desítka písniček včetně legendární "Když jde malý bobr spát". Záznam je takový standardně česky divadelní - málo dynamický s nenápaditou kamerou, takže ve své půlhodině je to příjemné maximum, které je možné v kuse strávit. Dospělého posluchače to brzy zcela nasytí a těší se na pokračující večerní koncert, můj čtyřletý syn je ale nadšený a své písničky, zejména ty o bobříkovi, tygrovi a taky lvovi vyžaduje dost často a zdá se, že ho jen tak neomrzí.

To večerní koncert by naopak mohl být delší. Ne že by byl nějak geniálně nasnímán - jste-li zmlsaní zahraničními DVD (třeba Londýnským koncertem Leonarda Cohena), budete možná, co se kamery týká, zklamáni. Se zvukem, i když pouze stereofonním, se ale spokojit dá. Hlavní síla koncertu je pak v léty prověřeném a nestárnoucím materiálu, v upřímném a milém vystoupení muzikantů a hlavně v pestrosti a různorodosti jeho jednotlivých částí.

S Janem Vodňanským dojde na milé vzpomínání s úsměvem idiota. Karel Plíhal zahraje své dvě písně a až zde si uvědomíte, jak blízko k sobě tito písničkáři mají. Jsou naladěni na stejnou notu, s podobně čistou a jemnou poetikou. Škoda že nenacvičili společnou píseň. Olin Nejezchleba poté zázračně rozezvučí své nehrající violoncello. V doprovodu ETC se vystřídají Michal Prokop, Vladimír Mišík i jubilant Skoumal.

Petr Skoumal je výrazná osobnost naší hudební scény. Jeho narozeninový večer příjemně zrekapituloval jeho muzikantskou cestu a je moc dobře, že byl zaznamenán na DVD. Svou pohodovou a přátelskou, možná až rodinnou atmosféru věrně přenáší z divadla k vám domů. Pobaví celou rodinu. A je opravdu milý a příjemný, takže je pravděpodobné, že se k němu budete často vracet.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY