Pochopitelná, ale poněkud šedivá rekapitulace

16.11.2009 05:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Škwor, někdejší poražení i vítězové vyhledávací soutěže Rock Made In Gambrinus, po deseti letech zrekapitulovali s pomocí fanoušků svoji kariéru. Ta sice vedla z thrashmetalových akcí na velká, mainstreamová pódia, ovšem nic závratného nepřinesla. "Sečteno podtrženo" - minimálně mně ne.
5/10

Škwor - Sečteno podtrženo (The Best Of)

Skladby: Mý slzy neuvidíš, Stín, Pohledy studený, Střepy, Sraž nás na kolena (Shout), Nebuď debil, Buď se mnou, Splín, Může se stát, Utíkám, Celebrity, Křídla, Vyvolenej, Bohém, Sympaťák, Vzácnej je nám, Amerika, Vizitka, Tak to jsme my!
Vydáno: 19.10. 2009
Celkový čas: 62:01
Vydavatel: Warner Music
Sedm let zpět se sakra hlasitě přivalila do širšího povědomí parta, která byla médii přezdívaná jako čeští Linkin Park a slibovala nový svěží vítr. Škvorům tehdy coby vítězům soutěže Rock Made In Gambrinus vyšlo debutové album "Vyhlašuju boj" a singl "Mý slzy neuvidíš" posadil na zadek i mě, tou dobou zklamaného tím, že spousta mých oblíbených kapel na přelomu tisíciletí experimentovala tak, až své poslední desky překombinovala. Tohle znělo jinak - tvrdé riffy, rocková špína, elektronika jako podmalba. "Vyhlašuju boj" sice bylo textově poměrně vulgární, ale co už, mně a kamarádům bylo kolem šestnácti, největší puberta a slušnost leda tak ve školních čítankách...

Teď držím v rukou bestofku "Sečteno podtrženo" a staré pecky jako "Řekni, co ti nevoní" nebo "Klenot" mi tu vážně chybějí. Můj hudební vkus je sice někde jinde, z nejslušnějších zrovna také není, ovšem se Škwory jsem se rozloučil po druhé desce "Vyvolenej" - ta ještě za něco stála. O klip k "Americe" jsem zavadil při jednom sobotním zapnutí televize při snídani, "Loutky" a "5" jsou už úplně mimo mne. Fanoušci Škworu jsou tedy v otázce skladby bestofky fundovanější - vždyť si ji nakonec také sestavili. Kdybych však mohl být ten, kdo z jejich výběru udělá finální selekci, zůstalo by asi toto: "Mý slzy neuvidíš", "Nebuď debil", "Může se stát", "Celebrity", "Křídla", "Bohém", "Vyvolenej". Zbytek tracklistu jako by natočil nějaký škworovský epigon - člověk slyší pořád to samé, akorát má k dispozici pokaždé jiné a ne vždy vybranější texty.

Nicméně i ke svému výběru bych měl připomínky. Škwoři totiž všechny vybrané písně znovu nahráli, na čemž by teoreticky nebylo nic špatného, kdyby ale hned z úvodní "Mý slzy neuvidíš" (pro příklad) nezmizela ta původní špína, která dělala tuhle pecku v tehdejší rockové tvorbě aspoň trochu výjimečnou. Chvalitebná snaha předložit kolekci s moderním zvukem tak spíše uškodila, naopak soudě dle ukázek z posledních dvou řadovek, které jsem si schválně poslechl, nebyla zase u některých kousků potřeba.

Limitovaná edice alba

Oproti základní variantě desky nabízí Škwor i verzi tvořenou dvěma CD, přičemž to druhé obsahuje další dvanáctku písní - čtyři unplugged verze ("Sraž nás na kolena", "Amerika", "Křídla" a "Může se stát") a osmičku téměř vítězných písní dle fanouškovských žebříčků. Zde bychom našli třeba tři pecky z debutu "Vyhlašuju boj" nebo dokonce song "May Day" z dob, kdy Škwor ještě nebyl Škwor, ale Skwar. A tak mě napadá - kdyby byla kapela tolik nedala na přání fanoušků a natočila některé kousky v základu akusticky a některé zaměnila za ty nejstarší vypalovačky, bylo by "Sečteno podtrženo" hned o něčem jiném.

Ale dost přepírání starých věcí, vždyť Škwor nadělili svým fanouškům v základní verzi výběrovky celou jednu novou píseň - "Tak to jsme my!". Ba ne, jsme zpět u starších. Vata. Laciná vábnička. Už bych tu stříbrnou placku měl raději někam založit i s chvalozpěvy na řadová alba z vybraných médií v bookletu. Sečteno podtrženo - průměrná kolekce písní poskládaných nějak za sebe, nic víc a tlučte mě. A Kabát vítězně vlaje dál...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY