Vrásky přibývají, zážitek zůstává

03.11.2009 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Počátek roku devadesát čtyři, Londýn, jedna žena a tři chlápci. Kupa ocenění, tři úspěšná alba, sedm neméně úspěšných let a rozpad. Osm let prázdnoty, jiskra, z jiskry oheň, z ohně výbuch. Skunk Anansie se vrací! Podzim roku dva tisíce devět, jedna žena a tři chlápci a jejich skvostný výběr hitů.
9/10

Skunk Anansie - Smashes And Trashes

Skladby: Charlie Big Potato, I Can Dream, Hedonism (Just Because You Feel Good), Tear The Place Up, Weak, Secretly, Because Of You, All I want, Brazen (Weep), Twisted, Squander, Lately, Selling Jesus, Charity, You'll Follow Me Down
Vydáno: 2.11.2009
Celkový čas: 62:03
Vydavatel: Warner Music
Tak jako se lidé rodí a umírají, hudební skupiny se scházejí a rozcházejí. Vedle nezvratně rozešlých však existují i ty, jež po letech dostanou rozum, vyčerpají svá konta nebo zapomenou na osobní spory. A není jich málo. Pamatujete třeba na zmrtvýchvstání Smashing Pumpkins? To bylo slávy! Letos obletěla hudební labužníky další podobně radostná zpráva: dohromady se dali Skunk Anansie! Výběrovka, turné a prý i zbrusu nová nahrávka. Ale nepředbíhejme.

To se to někomu prodávají desky po milionech, to se to někomu vyprodávají haly a vyhrávají všelijaká ocenění, když má u mikrofonu Skin. Anděl, nebo ďábel? Těžko říct. Jedno je jisté: tahle elegantní dáma není zdaleka tak křehká, jak vypadá, a rozhodně ji neopijete rohlíkem. Tedy žádné: "Čau kotě, půjdeš na drink?" Ono nakonec stejně nemá smysl něco vymýšlet, jako chlap nemáte šanci. Ale sexualitu nechme stranou. Skin je v první řadě hvězda. Tvrdí to její kolegové, tvrdí to kritika, tvrdí to fanoušci. A je to vidět i na pódiu - divoká vrčící šelma nahánějící hrůzu a během okamžiku krotké lísající se kotě, to jsou jen dvě z tisíců poloh. Kolik dalších takových zpěvaček znáte?

Dobře, můžete argumentovat třeba Sandrou Nasic, Courtney Love nebo Gwen Stefani. Jenže Guano Apes se poslední roky dost opakovali, neustále zmaštěná frontwoman Hole nikdy neměla úroveň a No Doubt víc než pár hitů. Skunk Anansie jsou sice hůře konzumovatelní, přesto měli nápady, úroveň a zejména pecky jako hrom. Bylo by nefér nezmínit, že zpěvačka má v zádech neméně kvalitní kapelu, ona sama by samozřejmě vše neutáhla, což se ostatně ukázalo záhy po rozpadu - Skin sice natočila dvě poměrně povedené sólovky, ale náboj, ta živelná energie byla ta tam.

Co bylo, bylo. Podstatná je přítomnost. A přítomnost znamená dvanáct osvědčených hitů. Vybere si každý, vyznavači údernějších záležitostí zatnou pěsti při "Selling Jesus", "I Can Dream" nebo "Twisted", něžnější duše zaplesají nad "Secretly", "Charity" a "You'll Follow Me Down". Placka "Smahes And Trashes" je vskutku skvěle poskládaná, najdete tu písně veselé i smutné, přímočaré i ty, řekněme, komplikovanější. Společným jmenovatelem jsou emoce, jasné melodie a cit pro kompozici.

Nadějná předzvěst nového materiálu (po Novém roce se čtveřice chystá do studia) jsou tři nové skladby. Jak dravá "Tear The Place Up", typicky naléhavá "Because Of You", tak i smyčcová balada "Squander" vás nenechají na pochybách, že Skunci jsou opět ve skvělé formě. Sečteno podtrženo, patnáct kousků a šedesát minut živelné i náladotvorné rockové muziky té nejvyšší jakosti.

Ne, skutečně mi nad postelí nevisí plakát Skunk Anansie. Tohle není fanatismus, to je zasloužený obdiv.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY