Oplechované chrániče ambientních The Orb

22.10.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nové album "Baghdad Batteries" je prezentováno přívlastkem "Třetí pokračování série 'Orbsessions'". Je to však zavádějící informace. Alex Paterson a Thomas Fehlmann totiž v Berlíně natočili zcela nový materiál, který je převážně ponořen do jejich klasických vln ambientu.
7/10

The Orb - Baghdad Batteries

Skladby: Styrofoam Meltdown, Chocolate Fingers, Baghdad Batteries, Raven's Reprise, Dolly Unit. Super Soakers, Suburban Smog, Orban Tumbleweed, Pebbles, Woodlarking, OOPA
Vydáno: 7.9.2009
Celkový čas: 53:39
Žánr: ambient, minimal, electronic, techno, dub
Vydavatel: Malicious Damage
Letos v červnu The Orb postihla nemilá událost. Během závěrečných prací na albu "Baghdad Batteries" náhle umřel Andy Hughes, který Alexovi Patersonovi a Thomasu Fehlmannovi pomáhal s masteringem nového materiálu a byl dlouholetou součástí tohoto projektu. Deváté studiové album této legendy má tedy neplánovaně melancholický nádech a nese se v duchu odkazů na ambientní práci Briana Ena.

První polovina novinky se tak pozvolna převaluje v náladách a nijak na váš zvukově neútočí. Duo Paterson/Fehlmann propadlo abstraktnímu minimalismu, který se promítnul i do jejich pojetí ambientu. S příchodem tracku "Dolly Unit" se však "Baghdad Batteries" (převlečené jako trojka "Orbsessions") stáčí kamsi k desce "Okie Dokie It's The Orb On Kompakt" - náhle se zde vynořují rytmické a ruchové smyčky, elektronické výboje a krátkodobé paralely v otěžích techna a dubu (opět sestřihnuté minimalem).

The Orb tak na "Baghdad Batteries" nepřímo vtěsnali dvě rozdílné části, v obou však rozeznáte jejich delikátní přístup k vlastní tvorbě. Po všech možných odbočkách je tu tradiční počin, který se od dvojice Paterson-Fehlmann očekával, takové poctivě oplechované baterie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY