Dost slušný hybrid

14.02.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Máte-li rádi Limp Bizkit a podobné partičky, určitě si nenechte ujít první desku Linkin Park.
8/10

Linkin Park - [Hybrid Theory]

Skladby: Papercut, One Step Closer, With You, Points Of Authority, Crawling, Runaway, By Myself, In The End, A Place For My Head, Forgotten, Cure For The Itch, Pushing Me Away
Celkový čas: 37:53

Šlapavý rytmus, tóny kláves, ale pak už nastoupí kytara, začne zpěvmluva a v melodickém refrénu je jasno - nový přírustek do rapcorové rodiny jménem Linkin park je tady. Máte-li rádi Korn a podobné záležitosti, měli byste být spokojeni, mix metalu, punku, hiphopu je slušná energeticko-melodická věc. Následující skladbu, singl "One Step Closer" jste mohli slyšet v hitparádě R1, ale nepostoupila. Nevím proč, kombinace výše zmíněných prvků je dost chytlavá, kapela asi ví, že u tohoto druhu muziky hrozí dost brzo pocit nudy, takže oživující pasáže s elektronikou, nebo prostě jen bez kytar potěší. Jinak kytary jsou ale nabroušené dost, rytmika je často doplněná mašinkami a samply. Zpěváka často doplňuje MC, taková "In The End", začínající piánem, zní velmi dobře, ale tenhle model je použit častěji.

Co nepřekvapí, je většinou křičený vokál, pro tuhle muziku sice typický, ale brzo unavující. Jenže docela často i úplně civilní (ukázkově v "Crawling"), a to se ukáže, že zpěvák na tom není tak špatně. Potěší hiphopová instrumentálka "Cure For The Itch" se scratchingem, klávesovými plochami a samplem piána. Klidně ji mohli zařadit doprostřed alba, bylo by to vítaný oddych. Texty se na rozdíl od podobné partičky Limp Bizkit nehemží samým "fuck", což (aniž bych byl puritán) jedině vítám. Jinak texty reflektují vztahové záležitosti (vypadá to, že kluci nemají moc štěstí na partnerky), trochu překvapivě žádné antispolečenské nálady, odpovídají muzice.

Nevím, nakolik se na docela barevném zvuku podílel producent Don Gilmore nebo mixážní profík Andy Wallace (produkoval např. Faith No More), ale deska je prostě svěží. Na druhou stranu, tento model muziky má svá omezení, uvidíme, jak se s tím popasují na dalších deskách. Nicméně tohle album vás nemá čas moc zprudit, také díky tomu, že na dnešní dobu krátké stopáži je dvanáct kousků (zapojte matematické buňky a spočítejte si průměr na skladbu :).

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Linkin Park - [Hybrid Theory]
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 37:53
Skladby: Papercut, One Step Closer, With You, Points Of Authority, Crawling, Runaway, By Myself, In The End, A Place For My Head, Forgotten, Cure For The Itch, Pushing Me Away



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY