Bezzubý útok metalu

18.02.2001 20:20 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Metallica se dočkala svého tributu s názvem "A Tribute To Metallica - Metallic Assault".
5/10

A Tribute To Metallica - Metallic Assault

Skladby: Battery, Sad But True, Sanitarium, The Unforgiven, The Thing That Should Not Be, Enter Sandman, Whiplash, Nothing Else Matters, Seek & Destroy, For Whom The Bell Tolls

Kupte si Metallic Assault za skvělých 499,- Kč na CD!

Celkový čas: 57:52

Metallica - legenda nejen metalové, ale dnes už celé rockové scény, je myslím jednou z nejčastěji předělávaných kapel. Není divu, její pecky typu "Battery", "Sanitarium", "Enter Sandman" či "Nothing Else Matters" oslovují hodně lidí, samozřejmě i muzikantů. Když pominu dnešní módu "tributů", tak mě zajímá, jak různí lidé naloží s původním materiálem. Dávám přednost spíše "zvláštním úprávám", v případě Metallicy za takovou lze rozhodně označit známou desku finských "metalcellistů" Apocalypticy. Také Die Krupps se svým industriálovým zvukem některé věci oživili.

Recenze téhle desky by mohla být velice krátká. Veličiny metalového nebe, členové nebo ex-členové kapel Megadeth, Kiss, Anthrax, Wasp, Motorhead, Fear Factory, Suicidal Tendencies a mnoha dalších nahráli deset skladeb ze zlatého fondu kapely (ne náhodou ze tří alb z 80. let, končí černým albem z roku 91) a tak, že věrně přehráli originál.

Pro metalisty asi povinný kousek, ale mně nějak uniká smysl. Fajn, chtěli si zahrát pecky oblíbené skupiny. Je skvělé, že se jich sešlo tolik. Ale proč dělat kopii originálu, která se prakticky neliší? Nejsem dokonalý znalec struktury originálů skladeb, ale přispěvovatelé se jich podle mě drží hodně uctivě. Samozřejmě, není to úplně stejné (logicky hlavně zpěv, třeba taky zdvojené bicí v "Battery"), ale to je ten problém. Proč si pouštět, sice instrumentálně jistě perfektně zahrané, ale jinak neinveční kopie, když je lepší si pustit originál? Pochopil bych, kdyby šlo o nějakou charitu, ale jinak... Kromě zúčastněných muzikantů, pro které to byla jistě zábava a radost, a ortodoxních metalových fandů, kteří budou asi schopni hledat, která nota je trochu jinak, jde pro ostatní o zbytečné album. Na číselném hodnocení tak nezáleží, ale stejně - fanoušci metalu si přičtěte aspoň tři body. A pro ostatní tip - zkuste jiný tribute, "The Blackest Album (An Industrial Tribute To Mettalica) z roku 98 - jsou zde méně známé kapely, ale výsledek je o dost zajímavější.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: A Tribute To Metallica - Metallic Assault
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 57:52
Skladby: Battery, Sad But True, Sanitarium, The Unforgiven, The Thing That Should Not Be, Enter Sandman, Whiplash, Nothing Else Matters, Seek & Destroy, For Whom The Bell Tolls



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY