Do třetice těžko říct zda skutečně dobrého

08.10.2009 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Pokračování úspěšných titulů je věc častá a vlastně logická. Neznamená to ale vždy, že nové díly dosahují kvalit dílů předchozích. Tak nějak je to i s novým dvojdiskovým výběrem písní Petra Nováka "Přátelství na n-tou". Není to špatné, ale kvalit předchozích dvou kompilací album nedosahuje.
6/10

Petr Novák - Přátelství na n-tou

Skladby: CD1: Přátelství na n-tou, Řekni mi proč pláčeš, Jdi dál, To hlavní je..., Náš dům, Budu láskou, Píseň o cti, Lež bláznivého snílka, Jsme dál, Anonym z L.P. středověk, Dětský oči, Když tě láska opustí, Až ty a já, Kráska a zvíře, Kdybych uměl... (Jen v pohádkách II.), Krásná dívka, Zlá chvíle, Dávné sliby, Sedm prázdných dnů, Náhrobní kámen
CD2: Svítá, Náhrobní kámen, Každé ráno zpívám, Pán je auťák, Sladce a pomalu, Je to levné a silné a dobré, Dynastie Ne, Uteč dřív než přijdu k vám, To poznáš sám, Partyzán (Complainte du partisan), Nikde nemám dům, Láskou máš žít, Dny vzpomínek, Kytara, Klaunova zpověď, Nejstarší automobil, Já, Když máš z lásky závrať, Svítíš, Necestou, Divoký sníh (Epilog)
Vydáno: 21.8.2009
Celkový čas: 69:57 + 64:48
Vydavatel: Supraphon
O významu zpěváka a skladatele Petra Nováka pro tuzemskou hudební scénu nemá moc smysl diskutovat, zřejmě málokdo by jej hodlal jakkoliv snižovat. Jako snad všechny, jejichž písně zlidověly, potkal i jeho ten osud, že dnes krom pravověrných fanoušků znají lidé nějakých dvacet třicet nejznámějších skladeb a zbytek jeho tvorby pomalu upadá do zapomenutí. Vydavatelství Supraphon se snaží jeho odkaz připomínat a činí tak již třetím dvojdiskovým výběrem v řadě. Otázkou je, zda se tato cesta již nevyčerpala.

Prvním byl výběr šlágrů z největších "Klaunova zpověď - 41 hitů" a troufám si tvrdit (dle výše řečeného), že některé skladby zařazené již na tomto dvojalbu mnozí neznali. Přesto šlo jednoznačně o sadu opravdových vesměs všeobecně známých evergreenů. Druhý krok v podobě alba "Svět a Nesvět", který přinesl písně méně známé a raritní, byl tedy krokem logickým. Nejsem si ale jist, jak do této logiky zapadá třetí díl "Přátelství na n-tou". Autor kompilace Petr Přibyl vybral opět z velké části raritní nahrávky, z nichž většina (jak sám uvádí v bookletu) dosud na CD nevyšla. Potud dobrá myšlenka, leč nerozumím tomu, proč jsou tyto perličky doplněny o několik velkých hitů, které (jak píše Petr Přibyl) "...jsem na tento výběr úmyslně zařadil." Zmíněnému úmyslu nerozumím, neboť důvod, že tyto skladby Petr Novák znovu přezpíval v roce 1990 a vydal na albu "12 nej", mi nepřipadá jako dostatečný. Ale je samozřejmě možné, že mi něco v pozadí uniká.

Dalším aspektem bohužel je, že některé písně možná na CD ani snad vyjít neměly, neb nedosahují kvalit, na které jsou posluchači u Nováka zvyklí: velepatetická "Píseň o cti", plakátová moralitka "Pán je auťák", kterou, pravda, shazuje hlavně text, nebo prvoplánová "Když tě láska opustí" působí vedle nádherných "Dětských očí", "Přátelství na n-tou" nebo "Náhrobního kamene" jak chudí příbuzní.

Tento výběr je tak určen spíše fandům a sběratelům, pro něž je na tomto dvojCD ovšem zase příliš skladeb, které zde vlastně nepotřebují. A ti, co si chtějí zabékat "Hvězdičku blýskavou", nepotřebují tento výběr vůbec. Možná by namísto další kompilace stálo za to zamyslet se nad remasterovanými reedicemi Novákových řadových alb.

P.S.: Jak je možné, že ani na jednom ze zmíněných tří výběrů není píseň "Taxikář"?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY