shop.musicserver.cz
Petr Novák - 12 Nej

"12 Nej" Petra Nováka je reedicí, která dává smysl

Vydáno: 22.11.2020 16:25 v sekci Recenze - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Jako připomínka nedožitých pětasedmdesátých narozenin Petra Nováka vyšla výběrovka "12 Nej" s trochu záhadným podtitulem "Originální nahrávky". Vzhledem k tomu, že na světě je už mnoho zpěvákových kompilací, byli jsme zvědaví, v čem je tato jiná. Podívali jsme se proto na nově vydaný vinyl.

9/10

Petr Novák - 12 Nej

Vydáno: 28.8.2020
Celkový čas: 41:33

Skladby: LP strana A: Náhrobní kámen, Toreador se nesmí bát, Dětský oči, Hvězdičko blýskavá, Já budu chodit po špičkách, Pokoj č. 26 strana B: Povídej. Přátelství na n-tou, Co je to láska, Hádíth, Klaunova zpověď, Takovej je svět

Vydavatel: Supraphon

Pokud se ptáte, proč se opakovaně vydává titul se stejným názvem a stejnou skladbou písní, vězte, že nejste sami. Tu samou otázku jsme si položili i my v redakci. A moc chytří jsme nebyli ani z oficiálního vyjádření samotného vydavatelství: "V roce 1986 Petr Novák vybral dvanáct skladeb, které považoval za historicky nejznámější nebo nejdůležitější. Tehdy údajně nemohl najít originální pásky, a tak natočil nové verze. Ty zpěváka ale zachycují již v jiném věku a s jiným technickým vybavením, přesto právě ony vyšly v roce 1986 na albu '12 Nej'."

Při poslechu letošní nové reedice lze už trochu vnímat pozadí samotného výběru a to, proč tehdy vznikla kolekce zvukově poplatná době. O pravém důvodu však můžeme jen spekulovat.

Nyní je tu tedy výběr poskládaný ze znovu nalezených (?) původních nahrávek. Už po prvním poslechu je zřejmě, že jsme někde jinde než v roce 1986. Ač si současné LP zachovalo pořadí již jednou vydaného tuctu posvěcených songů, lze už od počátku říci, že notorické písně tu znějí jinak. Naprosto čistě až průzračně. A díky původním aranžím se (slovy klasika) chce říci i krásně a neznámě, byť kdo by alespoň jednou neslyšel kousky jako "Náhrobní kámen", Klaunova zpověď", "Povídej" či "Já budu chodit po špičkách". Skoro se nechce věřit, že některým z nich je více než padesát let.

Pokud novinku srovnáme s onou původní kompilací, srovnáváme vlastně nesrovnatelné. Nikterak není třeba hodnotit obsah. Ten byl daný už předem samotným interpretem. Jde spíš o samotný pocit z poslechu. Je velmi zábavné vnímat, kde se jaký nástroj znovu objevil, která hudební vrstva vystoupila a jak rozdílné jsou originální aranže od těch, řekněme, více známějších. Rozhodně se nejedná o nějaký placebo efekt z nově vydaných reedicí. Zvukový mistr remasteringu Oldřich Slezák udělal poctivý kus práce. Současný sound posluchače naprosto uchvátí.

Co se týče jednotlivých písní, z vinylu jsou na první dobrou slyšitelné vlivy anglické hudební scény vhodně mísené s klasickým odkazem na tehdejší českou beatovou produkci. Ta v mnohých ohledech byla rozhodně originální a slepě nekopírovala jen to, co bylo možné zaslechnout na rádiu Luxemburg. Vždy se něčím vymykala, byla jedinečná a, troufám si napsat, i srovnatelná právě s tehdejšími inspiračními zdroji.

Petr Novák nebyl výjimkou. Nasál spousty inspirací, ale jeho vypravěčství, neodolatelné vibrato a patos ho učinily v našich luzích a hájích nejen neodolatelným, ale i nezapomenutelným. Dočkáme se zde tak i jeho George & Beatovens, G&B, ve třech případech Flamenga a v jednom skupiny Bohuslava Jandy.

Jak vlastně přistupovat k nově vydané desce? Při vší úctě k muzikantovu výběru, písně "Hvězdičko blýskavá", "Přátelství na n-tou" a de facto "Co je to láska" příliš nezapadají do konceptu jeho tvorby konce 60. a začátku 70. let. Ač se jedná o jasné a signifikantní Novákovy hity, působí zde trochu rušivě. Jistě by se našly jiné kousky korespondující s onou linií, což dokazují bonusy jako "Den štěstí" připomínající rok 1968 či "V říši pohádek" hudebně odkazující na "Jesus Christ Superstar", "Hair" či na samotné Jethro Tull.

Ale to je už jen hnidopišská poznámka a povzdech. Když pocta, tak se vším všudy - k onomu "12 Nej" klidně mohla přibýt i druhá placka s dalším tuctem písní mapujícím interpretovo modernější písničkářské období. Reprezentativních skladeb má na rozdávání. Jak si sám tenkrát povzdechl, jedno elpí není nafukovací. Pravděpodobně však tento povzdech souvisel se znalostí poměrů - v těch časech ne každý mohl vydávat dvojdesky.

Závěrem lze jen konstatovat, že i když reedice "12 Nej" budí na první pohled podezření z dalšího tahání peněz z kapes fanoušků, ve finále se musím sklonit před samotným Supraphonem. Znovuvzkříšení původních nahrávek tohoto rockového barda s rozervaným srdcem na dlani má opravdu smysl a lze jej jen doporučit.

NÁZORY
  • Dobrý den. Já si myslím, že Supraphon opět p?... (milanmilan2, 22.11.2020 19:42) Reagovat

    Dobrý den. Já si myslím, že Supraphon opět přežvýkal již přežvýkané a novum je jen v tom, že jako stěžejní nosič je ten vinyl. Bez něj by to už vůbec nedávalo smysl. Všechny písničky z tohoto alba již byly vydány v posledních letech na všech možných i nemožných Novákových výběrech a to právě a jedině v těchto původních originálních verzích. Ty z r. 1986 ani jednotlivě ani v souhrnu znovu vydány nebyly, pouze na cd Panton 1990. Poslouchám jisté pražské rádio, hraje všechny původní verze. Pouze a jedině Co je to láska ve verzi 1986, ačkoliv původní verze z r.1978 s Věrou Wajsarovou je nepochybně smysluplnější.Milan

  • nudné, hloupé = prostě české (Karel, 23.11.2020 09:17) Reagovat

    Rok co rok vydává Supraphon to samé album od Petra Nováka, které obsahuje hity jako - Hvězdičko blýskavá, náhrobní kámen, Já budu chodit po špičkách, povídej ..jako by rok co rok to mělo za potřebí. Připomíná mně to trochu Tv Primu, kdy rok co rok obsazuje do svých hloupých seriálů stejné herce a doufá že bude nejlepší na českém trhu..

    • Re: nudné, hloupé = prostě české (Anonym, 23.11.2020 09:47) Reagovat

      Opravdu i na vinylu?

      • Re: nudné, hloupé = prostě české (Tonda, 23.11.2020 11:07) Reagovat

        na LP mají u nás v obchodě jeho 4 desky

        • Re: nudné, hloupé = prostě české (Tomáš, 23.11.2020 18:36) Reagovat

          No, pokud se nemýlím, tak Novákovo zásadní hity (Povídej, Já budu chodit po špičkách a spol..) vyšly na vinylu jen jako originální singly a pak právě znovu nahrané v podivných aranžích v 80. letech na původních "12 nej..". Takže tohle je asi opravdu první vinyl od konce 60. let s nimi (to, že vyšly na různých výběrech na CD je samozřejmě pravda)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Na koncertě Jethro Tull v Kongresovém centru vítězila nostalgie a nesoudnost Iana Andersona (07.12.2023 08:29)
- Jethro Tull o letošním adventu zahrají v Praze a v Brně (09.11.2023 17:06)
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Naživo: Billy F. Gibbons & The BFG's dali Praze pocítit vůni Ameriky (28.06.2023 12:00)
- Recenze: Album "RökFlöte" od Jethro Tull je nejsilnější ve chvílích, kdy vypráví jenom hudba (23.05.2023 18:00)
- Video: Jethro Tull staví do centra písně "Hammer On Hammer" boha Thora (08.04.2023 11:58)
- Jethro Tull vydají v dubnu nové album "RökFlöte". Inspiruje se severskou mytologií (22.01.2023 14:12)
- Recenze: Flamengo Reunion Session ukazuje na záznamu "Live" životnost pět dekád starého materiálu (03.11.2022 17:00)
- Československý beat-festival proběhne potřetí a naposledy (09.10.2022 12:25)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu