Piráti, co se vezou na vlně pohody

22.10.2009 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Film "Piráti na vlnách" o vykutálené redakci rádia ze šedesátých let je samozřejmě prošpikovaný adekvátní hudbu. Naštěstí nedošlo k zabití dojmů díky otravným songům. To, co se vám servíruje na soundtracku, je pečlivě vybraná muzika, která výborně odráží dobu a netrpí komplexem zbytečné vlezlosti.
8/10

Různí - The Boat That Rocked (soundtrack)

Skladby: CD1: Duffy -Stay With Me Baby, The Kinks - All Day, The Turtles - Elenore, John Fred And His Playboy Band - Judy In Disguise, Martha Reeves & The Vandellas- Dancing, Beach Boys- Wouldn't It Be Nice, Smokey Robinson & The Miracles- Ooh Baby Baby, Herb Alpert & The Tijuana Brass - This Guys In Love, Tommy James & The Shondells - Crimson And Clover, Jeff Beck - Hi Ho Silver Lining, The Who - I Can See For Miles, The Troggs - With A Girl Like You, Boxtops - Letter, The Hollies - I'm Alive, Chris Andrews - Yesterday Man, Paul Jones - I've Been A Bad Bad Boy, The Tremeloes - Silence Is Golden, Skeeter Davis - End Of The World
CD2: Easybeats - Friday On My Mind, The Who - My Generation, Cream - I Feel Free, Jimi Hendrix - Wind Cries Mary, Procol Harem - A Whiter Shade Of Pale, Otis Redding - These Arms Of Mine, Junior Walker & The All Star - Cleo's Mood, The Supremes - The Happening, The Turtles - She'd Rather Be With Me, The Bystanders - 98.6, The Kinks - Sunny Afternoon, Cat Stevens - Father And Son, The Moody Blues - Nights In White Satin, Dusty Springfield - You Don't Have To Say You Love Me, Lorraine Ellison - Stay With Me, The McCoys - Hang On Sloopy, The Isley Brothers - This Old Heart Of Mine, David Bowie - Let's Dance
Vydáno: 29.6.2009
Celkový čas: 52:58 + 59:17
Vydavatel: Universal
"Piráti na vlnách" jsou teprve druhým režijním počinem Richarda Curtise. Předtím se blýskl filmem, který je vedle "Forresta Gumpa" snad nejčastěji uváděn v nejrůznějších osobních dotaznících jako nejoblíbenější film - "Láskou nebeskou". Tentokrát ale naťukl žánr komedie a navíc ne ledajaké. Děj pojednává o strastiplné cestě britských rádií v šedesátých letech minulého století. Ty totiž mohly ve své době vysílat pouze dvě hodiny populární hudby týdně i přesto, že trh byl hladový. Nelegální rádia se tak houfně stěhovala do Severního moře, odkud potutelně vysílala. A o jedné takové neobyčejné posádce smyšlené lodi snímek pojednává.

Komedie, jejíž humor šlehá a pálí po chilli papričkách, odráží vypečenou posádku náramně. Ale kromě toho, že se u "The Boat That Rocked" dá skvěle oddychově pobavit, se filmem logicky táhne i dlouhý had notoricky známých písní. Jejich výčet máte v hlavičce článku, takže netřeba představovat. Vybíral je sám režisér a jak sám podotkl - v šedesátých letech vzniklo mnoho skvělých věcí a toto není žádný reprezentativní výběr, jako spíš jeho osobně nejoblíbenější.

Pravdou je, že jsme ušetřeni toho nejprovařenějšího a nabídnuty jsou nám lahůdky sice rovněž profláknuté, ale ne takové, jaké je třeba z vlezlosti a opotřebovanosti přepínat. Na dvou cédéčkách se rozkládá příjemně nenucený výběr, jenž dokonale dolaďuje především samotný film, ale jde aplikovat i samostatně. Jednoduše proto, že se jedná o záležitosti áčkové.

Vlajkovou lodí v lodi, co kázala rock'n'roll, se stala předělávka Duffy "Stay With Me (Baby)" původně od Lorraine Ellison. Na druhém disku je i tento originál. Tím se však jen ukázalo, že nově oprášenou verzi drtí s přehledem díky své autenticitě, procítěnosti a hlasovému náboji, při němž praskají nejen skleničky, ale rovnou celá okna. To nejdůležitější totiž lehce papundeklové Duffy uplavalo snad ještě dál, než do Severního moře. Jenže třicet šest písní a dvě hodiny svědomitě zvolené hudby, co je retro víc, než všechny seriály s tímto přívlastkem na ČT dohromady, je adekvátní náplast za jeden pokažený ústřední singl.

Písničková alba s hudbou k filmu jsou ošemetná a dají se lehce pokazit. Když se však drží směr s jasnou vizí a navíc člověk, co má na starosti výběr, má vlastní vkus, může vzniknout i tak skvěle kompaktní a přitom poslouchatelný soundtrack, jako je ten k "The Boat That Rocked". Není co řešit, dle slov Davida Bowieho stačí ono: "Let's dance!".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY