Ach, má zbožňovaná Kiki!

25.10.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Hana Hegerová uspěla u mladé generace hiphopovým pokusem "Kde Domov Můj" a právě pro generaci dnešních dvacátníků je nejspíše určena její nová deska, na které se s nimi česká Edith Piaf seznámí, poprvé je políbí a donutí je zamilovat se, aby pro ni mohli trpět a ona měla o čem zpívat.
10/10

Hana Hegerová - Paběrky a pamlsky

Skladby: CD1: Jaro, Jak vypadá čas, Píseň o jasmínu, Zahraj nám, Joe!, Pro Kiki, Kapka žárlivosti, Píseň o Ofélii, Študent s rudýma ušima, Magnetová hora, Ukolébavka, Oliver Twist, Pocestný, Harfenice, Tak abyste věděla, Oh, Daddy Blues
CD2: Anda Žižkovanda, Rozmary, Išel Macek do Malacek, Choď po špičkách, Čas na prázdniny (Michéle), Pohrdání (Zpověď herečky), Běh život, Noc (Schön wie die Lawone), Proč je to tak, Teď ještě ne, Studující atd. (Piosenka o okularnikach), Čerešně, Co je toho příčinou (Stop The Cavalry), Můj dík (Merci beaucoup), Pro Kiki (live)
Vydáno: 24.4.2009
Celkový čas: 50:01 + 47:57
Vydavatel: Supraphon
Hana Hegerová byla za minulého režimu určena jen pro gramotnější, sečtělejší a hudebně vzdělanější vzorek publika tuzemské popmusic. Bratislavské rodačky bychom si měli vážit a nazývat ji kulturním bohatstvím celého národa i dnes. Pokud nám Evropa něco závidí, je to kromě neexistence globálního oteplování i "Černá Jessie" Carmen Farkašová-Čelková.

Album "Paběrky a pamlsky" nabízí vše, co bychom od raritního alba podobné legendy očekávali. K výběrovému a koncertnímu albu tak přibyl mezičlánek, který ale obstojí i v sólové podobě.

Klavírista Petr Malásek léta procházel archivy a nakonec vybral tři desítky skladeb, které tvoří celistvý soubor, fungující lépe než již zmíněné best-ofky. Komornější aranžmá, vypiplaný mastering a optimálně ošetřené zvukové stopy historických nahrávek, ale především úchvatný hlas Velké dámy šansonu - to jsou hlavní devizy "Paběrek a pamlsků". Z historického hlediska se pak jedná o reedici 2LP "Paběrky" z roku 1991, obohacenou o další známé i méně známé písně.

Raritní příchuť desky tvoří několik neznámých verzí známých songů - ze semaforského období zazní "Pro Kiki", a to jak ve studiové, tak živé verzi, půvabná je židovská lidová "Noc". Doslova pokladem je pak dvaačtyřicet let stará verze "Olivera Twista" - nahrávka pochází ze strahovského studia a doprovod Haně Hegerové tvoří orchestr Milana Dvořáka. Za zmínku stojí i zhudebněné Nezvalovy básně "Magnetová hora" a "Pocestný" nebo "Ukolébavka" Petra Ebena a Václava Čtvrtka z roku 1964.

Základní stavební kostrou desky je ale krom dvou staropražských jarmarečních písní "Harfenice" a "Anda Žižkovanda", sbírka nejznámějších hitů dámy s největším hlasem ve střední Evropě. Petr Malásek vystavěl za pomoci Hany Hegerové a všech zúčastněných pomník legendě, za což mu patří poděkování a Řád za zásluhy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY