Slyšeno v předstihu: Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu

28.09.2009 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
© facebook interpreta
V pondělí 12. října se na pultech obchodů objeví nahrávka s opět hravým názvem "Hlavní uzávěr splínu". Stejně jako první cédéčko nebude šetřit s počtem skladeb - šestnáct je přece jenom hodně. Tři z nich jsou ale bonusy, které už posluchači mohou znát ze soundtracku k filmu "Anglické jahody". Bonusovou trojici produkoval Martin Ledvina a kromě dosud největšího hitu Tomáše Kluse "Navěky", s nímž mu vypomohli Aneta Langerová a Marek Ztracený, je tvoří dřevní písničkářské kousky "Chybíš mi" a "Malčik". Základem alba je ale samozřejmě třináct nových písní, které tohoto mladého zpěváka ukazují povětšinou v novém světle.

Novinkovou kolekci produkoval Dalibor Cidlinský jr. a kromě hlavního aktéra se na nahrávání podílel i jeho pódiový kolega Jirka Kučerovský, jinak frontman brněnské indierockové party Animé, a samozřejmě Cidlinského běžní studioví spoluhráči Jan Cidlinský (basa a kontrabas) a David Landštof (bicí nástroje). Hlavní změnou oproti debutu je pak zřetelný příklon k jednoduché písničkářské tvorbě, kdy si Klus vystačí jen se svým hlasem a kytarou, ale dočkáme se i celokapelových písniček, mezi něž patří kupříkladu pilotní singl "VeSmíru".

Tomáš Klus
© Sony Music
Zpěvák na desce projevem i konkrétními skladbami vzdává hold svým vzorům Krylovi ("DA.MUklův meč", "Psáno u zpráv") a Nohavicovi ("Lenka" a hlavně "Markétce"), stejně tak se i názvem jedné písničky ("17B") otře o Mňágu a Žďorp. Kromě těchto přiznaných inspirací je na albu nejsilnější ve skladbách, kde je sám za sebe, ač méně písničkářský a více emotivní. Dívčí oči budou vlhnout hlavně při porozchodové baladě "Nenávratná", v níž mu pěvecky vypomohla Dana Marková. Jeho hudebně i textově hravou polohu zase zastupují hybné "AsiJat a Eva" či "LeHomoLe". Vše nakonec dorazí hospodská halekačka "Sentiment na tři doby", do níž ve studiu nahráli snad všechny dostupné nástroje od kytary, přes banjo po akordeon.

Druhé album Tomáše Kluse "Hlavní uzávěr splínu" vyjde 12. října a bude obsahovat celkem šestnáct skladeb: Neklid, DA.MUklův meč, VeSmíru, Psáno u zpráv, Nenávratná, AsiJat a Eva, Lenka, Z deníku (Grušence), LeHomoLe, Přičichnutí alergikovo, Markétce, 17B, Sentiment na tři doby; bonusy Chybíš mi, Malčik, Navěky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY