Víkend? Paříméééé!

30.09.2009 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Vzpomínáte na ty pohádky o Calvinu Harrisovi z roku 2007? On je asi fakt má rád. Aby měl alibi k tomu, proč jeho druhá deska ještě není hotová, vymyslel si pohádku, kterak laptop s materiálem zabloudil na novém terminálu Letiště Heathrow. Nakonec ale všechno dokončil a teď je "Ready For The Weekend" tady.
7/10

Calvin Harris - Ready For The Weekend

Skladby: The Rain, Ready For The Weekend, Stars Come Out, You Used To Hold Me, Blue, I'm Not Alone, Flashback, Worst Day (ft. Izza Kizza), Relax, Limits, Burns Night, Yeah Yeah Yeah La La La, Dance Wiv Me (ft. Dizzee Rascal), 5iliconeator
Vydáno: 17.8.2009
Celkový čas: 52:21
Vydavatel: Sony Music
Anketní otázka: Myslíte si, že slečna na obalu desky "Ready For The Weekend" Calvina Harrise může přes ty brýle něco vidět? Ano, nebo ne? Ať tak, nebo tak, ten záměr je jasný. Připomenout se posluchači už na první pohled. Obličej je jiný, není mužský a není komiksový, symbol disco brýlí ale zůstává (anketní otázkou číslo dvě by pak mohla být tipovačka, kdo bude mít ty brýle na očích na obalu příští desky - zvířátko?). A nejen ten.

Harrisovi totiž muselo být jasné, že jako MySpace objev roku 2007 musí na dvojce zabrat. A zabral. Čtrnáct položek a bez osmi minut hodina muziky. A muzika samotná, to je pak jakási dvoučlenná skupina - Harris starý a Harris nový. Harris starý, to je cit pro melodie, které chytnou na první poslech, kam spadá minimálně desítka písní z alba. Harris nový, to je daleko větší důraz na aranže; v tomhle směru zaujme zejména vychytávka v podobě mikrosamplu z refrénu titulní písně, který se line skladbou "Flashback", mimochodem velmi silné.

Harris nový, to je nová nástrojová banka a celkově pestřejší zvuk, v rámci kterého tenhle Brit ztrácí svou tvář jen z části. Zmínit by se daly i pomalé, takřka groovearmadovské kusy "Burns Night" a "5iliconeator". Harris starý, to jsou pozůstatky zvuku starého - bzučivé retro klávesy -, které jsou patrné například u skladeb "Relax" a "Dance Wiv Me", jež se tímto možná proto stávají nejnudnějšími stopami desky, zvláště pomineme-li průšvih v podobě velmi nepovedeného singlu "I'm Not Alone". A Harris nový naposled, to jsou hosté Izza Kizza a Dizzee Rascal, které si teď už jako hvězda vyšší třídy může dovolit.

Anketní otázka kardinální: Jak tohle všechno zhodnotit? Calvin Harris to v palici i v prstech má a umí to prodat, v rámci žánru patří rozhodně mezi to nejlepší a album "Ready For The Weekend" je vyrovnané a povedené. Takže aspoň osm? Na druhou stranu tohle disco už možná brzo začne trochu zasmrádat, navíc je samo o sobě lemováno mantinely, které nepovolí nějaké výraznější experimenty, a tím pádem posuny, které by zasloužily hodnocení vyšší. Takže ne víc než sedm? Čtenáři sami mohou rozhodnout. Do které skupiny patří autor, je patrné v horní části stránky. "These are the good times in your life so put on a smile and it'll be alright," zpívá se v otvíráku "The Rain". A o nic víc v tomhle případě fakt nejde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY