Ne vždy se plánování vyplatí

16.09.2009 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Ona sice tvrdí, že "Mi Plan" je navzdory svému názvu nahrávka, která vznikla spontánně, každý kdo ale jenom trochu ví, co je to marketing, má ve všem jasno. "Mi Plan" je příjemná pohodová deska, která se však nedá zdaleka srovnat s žádnou zpěvaččinou předchozí tvorbou.
6/10

Nelly Furtado - Mi Plan

Skladby: Manos Al Aire, Más, Mi Plan, Sueños, Bajo Otra Luz, Vacación, Suficiente Tiempo, Fuerto, Silencio, Como Lluvia, Feliz Cumpleaños
Vydáno: 14.9.2009
Celkový čas: 44:33
Vydavatel: Universal
Když jsem se dověděl, že španělská deska Nelly Furtado ponese název "Mi Plan" (můj plán), musel jsem se zasmát. Už v devadesátých letech si zpěvačky jako Toni Braxton, Madonna, Mariah Carey uvědomovaly význam latinskoamerického trhu, a tak čas od času nahrály některý svůj úspěšný hit i španělsky. Ostatně děje se tomu tak i dnes a není se čemu divit. Vždyť i Beyoncé nahrála nedávno španělské EP a nejsmutnější na tom je, že ani ona sama nedokáže vyslovit jeho název. Nelly Furtado na rozdíl od ní španělsky přece jen nějaké to slovo prohodit dokáže, pár skladeb ve španělštině nahrála a vzhledem k pozitivní odezvě se rozhodla k velmi odvážnému kroku nahrát španělsky celé album. Jenže nejde jen o to nahrát desku a nazpívat ji španělsky. Slečna Furtado si byla už od začátku vědoma, do čeho jde, a tak záměru odpovídá i celkový zvuk.

Velkým lákadlem na "Mi Plan" jsou bezesporu hosté těch nejzvučnějších jmen v latino hudebním světě. Až si říkám, jestli to Nelly trochu nepřehnala, protože čistá polovina skladeb jsou duety. Alejandro Fernandez patří mezi nejuznávanější zpěváky a jeho hlasem byla očarována už i Beyoncé, která s ním před pár lety natočila duet "Amor Gitano". Julieta Venegas je pro změnu asi nejpopulárnější současnou popovou písničkářkou a Mala Rodriguez se může pyšnit titulem "královna španělského hip hopu". Dostat pak na desku umělce, jako je král bachaty Juan Luis Guerra, už si opravdu zaslouží obdiv. Zkrátka Nelly a její tým nenechali nic náhodě a pojistili se všude, kde to šlo. Furtado si totiž moc dobře uvědomila, že vstupuje na scénu, kde si není tak jistá, jako když má skákat po boku Timbalanda a zpívat o své promiskuitě.

Navzdory tomu všemu je "Mi Plan" asi nejslabší deskou Nelly Furtado. Po přelomové "Loose", kterou sice její staří fanoušci odmítali, ale zato si získala trojnásobek nových, se rozhodla opět částečně změnit kurz a přizpůsobit zvuk trhu, na který s ním míří. "Mi Plan" míchá prvky současného latino popu jakožto sázku na jistotu s trochou té staré Nelly, která ráda experimentuje, zkouší si pohrát se spoustou hudebních nástrojů, šikovně je namíchat s elektronikou a všechno tak nějak ušít na míru trendům. A i když se jí možná podaří vody latino popu trochu rozvířit, obávám se ale, že počáteční euforie hodně rychle opadne, protože "Mi Plan" sice nabízí kvalitní zvuk, postrádá však silnější melodie, skladby s hitovými ambicemi a občas i kvalitní texty. A bez toho to v latino hudbě zkrátka nejde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY