shop.musicserver.cz
Nelly Furtado, Dylan Murray, Cèlia Pallí, Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vídeň, 8.3.2013

Nelly Furtado ve Vídni nenápadně bojovala o přežití

Vydáno: 11.03.2013 16:06 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Nelly Furtado patří od počátku milénia k nejvyhledávanějším zpěvačkám planety. Loni si sice s novinkou "The Spirit Indestructible" pověst trochu pokazila, ale má smysl na ni kvůli tomu házet špínu? Zajeli jsme se podívat do Vídně, abychom se přesvědčili, jak se věci doopravdy mají.

Live: Nelly Furtado

support: Cèlia Pallí, Dylan Murray
místo: Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vídeň
datum: 8. března 2013
setlist: Spirit Indestructible, Waiting For The Night, Say It Right, Manos Al Aire, Powerless (Say What You Want), Try, Quando Quando Quando, Be Ok, I'm Like A Bird, Fly Like An Eagle (úryvek), Forca, Hold Up, Turn Off The Light, Bucket List, Broken Strings, All Good Things (Come To An End), High Life, Give It To Me, Promiscuous, Miracles, Like A Prayer, Maneater

Omluvte prosím nižší kvalitu doprovodných fotografií, na koncertu nebyl přítomen žádný z našich profesionálních fotografů.

 	Nelly Furtado, Dylan Murray, Cèlia Pallí, Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vídeň, 8.3.2013
© Jan Trávníček
Nelly Furtado neprožívá právě nejšťastnější období své kariéry. Její poslední deska "The Spirit Indestructible" se prodává mizerně, singly se prakticky nehrají a evropské turné čítá pouhých deset měst. Nechejme stranou, nakolik je za současnou situaci zodpovědný její label a nakolik producent Darkchild, faktem je, že se aktuální situace projevuje i na koncertech, na nichž se obvykle nemáte problém probít až k pódiu. Vídeňská zastávka nebyla výjimkou.

Celý večer otevřela doprovodná vokalistka hlavní hvězdy - usměvavá Španělka Cèlia Pallí, která s kytaristou za zády odehrála několik ukázek z připravovaného debutu. Jen co se publikum začalo pomalu kolébat do rytmu, vystřídal ji na pódiu lemovaném dlouhými závěsy a barevnými papírovými hvězdami Dylan Murray. Sympatický folkař z Toronta, který nezapře vlivy Jacka Johsona nebo Newtona Faulknera, si diváky rychle omotal kolem prstů, kterými s lehkostí sobě vlastní vybrnkával létem načichlé popěvky. Čas pro představení jeho alba "Inspiration", které vychází na Furtadině labelu Nelstar, byl ale neúprosný, a tak sotva půl hodiny po začátku show už oba předskokani vyklízeli pole.

Nelly Furtado, Dylan Murray, Cèlia Pallí, Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vídeň, 8.3.2013
© Jan Trávníček
První dojem se dal tak trochu očekávat. Nelly Furtado je ve svých čtyřiatřiceti skutečně nádhernou ženou. Ačkoliv šaty, které barvou splývaly s jejími havraními vlasy, dávaly představivosti přítomných mužů co proto, spoustu z nich by si zpěvačka mohla odvést domů mrknutím oka. Charisma z ní prýštilo doslova na všechny strany, a byť kolem sebe měla fungující kapelu, muzikantů si všímal málokdo. O kouzlu osobnosti ale bude řeč ještě dále.

Svých přesně vyměřených devadesát minut využila jediná kanadská držitelka Latin Grammy k prezentaci svého širokého hudebního záběru. Žánry střídala prakticky po každé odehrané písni, kdo tedy přišel jen na dráždivé spojení amerického r'n'b, urban music a hip hopu s portugalským fadem, brazilskou bossa novou a letmými doteky indické hudby, mohl být docela překvapen.

Nelly Furtado, Dylan Murray, Cèlia Pallí, Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vídeň, 8.3.2013
© Jan Trávníček
Zatímco jazzová "Quando Quando Quando" patřila i díky nečekaně bravurnímu zpěvu k vrcholům večera, rocková verze "Turn Off The Lights" a disco rytmy zrychlená "Promiscuous" naopak ke chvílím, které byste raději zapomněli. A když už jsme u těch rušivých momentů, zmiňme také zbytečný cover Madonnina dávno zrezivělého hitu "Like A Prayer", díky kterému se nedostalo na výborné "Do It", "In God's Hands" nebo "Más".

K nějakému poskakování nebo naopak emočnímu výplachu mnoho příležitostí nebylo, středoproudý pop, který v portfoliu keňské aktivistky hraje prim, je přece jen zacílen spíše do rádiových playlistů než k pódiové prezentaci. O nějakém strhnutí publika tak nemá smysl hovořit. Koncert prostě poklidně plynul od jednoho hitu k druhému. Příjemně se poslouchaly jak starší singly jako "Força" nebo "Powerless (Say What You Want)", tak globální megahity typu "Say It Right", "Manos Al Aire" nebo na bílou kytaru vybrnkaná "All Good Things (Come To An End)", která se, alespoň dle počtu tleskajících rukou, těší v Rakousku velké přízni dodnes.

Nelly Furtado, Dylan Murray, Cèlia Pallí, Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vídeň, 8.3.2013
© Jan Trávníček
Trochu překvapivě došlo i na různé spolupráce a bonusové skladby, ať už to byla "Give It To Me" z Timbalandovy sólovky nebo "Be Ok", kde Furtado spojila síly se svým svěřencem Murrayem. Z novinky pak vedle skvělé titulní skladby a Nellyiny oblíbené "The Bucket List" zazněla také "Hold Up", která má své místo až na deluxe edici této páté řadovky. Nejsilněji ale zapůsobila balada "Try", skladba o uvědomění si, že všechny řeči a omílaná životní klišé, kterými vás maminky v dětství krmily, se v dospělosti ukázaly jako pravdivé.

Dojem z koncertu krapet kazila choreografie, která působila až příliš uměle. Furtado měla na pódiu v zásadě dvě polohy - pobíhání ze strany na stranu pravidelně střídala s takřka nehybným stáním u mikrofonu přesně podle toho, jak jí technik přinášel anebo schovával černými třásněmi ozdobený stojan. Nepočítaje velké transparentní tabule s citoslovci "La La La", kterými kapela mávala při písni "High Life", a stoly se svíčkami při závěrečných přídavcích, jakým byl třeba skvěle vygradovaný "Maneater", můžeme mezi výtky počítat i chudší rekvizity. Na tomto typu koncertu s větší výpravností přece jen tak trochu počítáte.

Jedno ale manželce Dema Castellona a matce desetileté Nevis upřít nelze. Své diblíkovské vzezření dokáže velmi nenásilně prodat a širokými úsměvy zahrne všechny přítomné v takové míře, že chybky shovívavě přehlédnou. Když kytaristovi praskne struna a ona si hned začne prozpěvovat "We can't play on broken strings... nebo když s neskrývaným zaujetím vykládá o tom, jak ležela na gauči v L.A. s dobrým pocitem, že má hotové své první album, a pak ji napadla písnička "I'm Like A Bird", všechny výtky rázem padají. Je to prostě Nelly Furtado, ta sexy kámoška, kterou znáte už věky. Trochu vás štve, protože víte, že si s vámi občas jen hraje, ale stačí, aby se na vás párkrát usmála a všechno jí odpustíte. Sakra, jak byste tu holku nemohli mít rádi?

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Nelly Furtado připomíná dvacetileté výročí svého debutu "Whoa, Nelly!" reedicí (25.10.2020 18:11)
- Recenze: Nelly Furtado chce být indie umělcem, na "The Ride" to ale manifestuje jen napůl (12.04.2017 09:00)
- Nové desky 13/2017 (03.04.2017 08:59)
- Video: Nelly Furtado se připravuje na velkou jízdu, dalším singlem je balada "Pipe Dreams" (22.12.2016 15:45)
- Ewa Farna zpívala pro půl milionu lidí. Dělala předskokanku Nelly Furtado (07.08.2013 14:58)
- Video: Nelly Furtado - The Bucket List (26.02.2013 13:41)
- Nelly Furtado bude českým fanouškům blíž - v březnu zahraje ve Vídni (13.01.2013 10:39)
- Video: Nelly Furtado - Waiting For The Night (12.01.2013 11:11)
- Publicistika: Rok v popu (2012) - II. část, nováčci a nejlepší klipy (07.01.2013 14:16)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu