Jay-Z stále umí

15.09.2009 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Dostavila se krize středního věku na Jay-Zho jedenácté studiové desce? Kdeže, Jay-Z i díky rozmanitým hostům a producentům na "The Blueprint 3" baví. Není to možná úplná bomba, album ale bude jistě patřit mezi nejkvalitnější rapové počiny tohoto roku.
8/10

Jay-Z - The Blueprint 3

Skladby: What We Talkin' About feat. Luke Steele (Of Empire Of The Sun), Thank You, D.O.A. (Death Of Auto-Tune), Run This Town feat. Rihanna & Kanye West, Empire State Of Mind feat. Alicia Keys, Real As It Gets feat. Young Jeezy, On To The Next One feat. Swizz Beatz, Off That feat. Drake, A Star is Born feat. J. Cole, Venus vs. Mars, Already Home feat. Kid Cudi, Hate feat. Kanye West, Reminder, So Ambitious feat. Pharrell, Young Forever feat. Mr Hudson
Vydáno: 14.9.2009
Celkový čas: 60:47
Vydavatel: Warner Music
O Jay-Zm jsme teď informovali nesčetněkrát, dominoval třeba posledním dílům Měsíce v hip hopu. Okolo třetího "Blueprintu" byl prostě velký hype. Očekávání byla vysoká, a tak jsme možná čekali větší bombu. Přesto to je letos mezi ostatními rapovými nahrávkami zřejmě nejlepší album (zatím).

"The Blueprint 3" (původně psaný jako "The Blueprint³") byl vydáván zvláštně. Už před rokem jsme tu měli promo singly "Jockin' Jay-Z" a "Brooklyn Go Hard", které se ale na finální tracklist nedostaly. Stejně jako "Swagga Like Us", jenž nakonec zůstal jen na "Paper Trailu" - jedním z důvodů bylo oproštění se od Auto-Tune. To bylo prezentované oficiálním singlem "D.O.A. (Death Of Auto-Tune)" a následně jsme si poslechli i "Run This Town", aby nakonec v srpnu postupně celá deska utekla na internet.

A reakce byly zmatené. Jako první se ven dostaly tři tracky od Timbalanda a všichni se podivovali, že něco tak průměrného se může dostat na "The Blueprint 3". A Timbo tomu nasadil korunu, když ho citovali, že pro Jay-Zho připravil běžný materiál a ty nejlepší pecky si schovává na "Shock Value 2". Timbo (opakování je matka moudrosti) je prostě už dlouhodobě mimo formu a i když jeho věci na desce nejsou úplně špatné, tak ho těžce zastínili Kanye West a No I.D..

Tito dva producenti společně nebo samostatně vyprodukovali více než polovinu alba. A právě jejich skladby mají tu vlastnost, že se okamžitě zalíbí. Westovo vysamplovávání starých fláků stále funguje. A hlavně to funguje na Jay-Zho rap. Jay-Z válí skvěle, jeho sloky baví, o obsahu slov se tu ale radši nebudeme bavit, podle mě to jsou kidy. Hosty si však vybral šikovně: "Already Home" s Kid Cudim je pecka, na "Run This Town" Rihanna přesvědčivě mečí (a Káňova část je možná do počtu, ale taky kvalitní) a "Young Forever", předělávka Alphaville, je možná kýč, ale Mr Hudson na něm opět dokazuje své schopnosti.

Obrovskou pochvalu dostává Alicia Keys. Nikdy jsem ji nefavorizoval, ale za řvoucí výkon v "Empire State Of Mind" si zaslouží jedničku. Young Jeezy pak "Real As It Gets" ukradl trochu pro sebe, stejně jako je "So Ambitious" klasická Pharrellovina. V "On To The Next One" pak má Swizz Beatz samplovat "D.A.N.C.E." od Justice, já jsem ale asi hluchý.

Když jsem hodinové album slyšel poněkolikáté, došlo mi, že to je nejstravitelnější deska, co kdy Jay-Z udělal. Instrumentálky od Westa a No I.D. jsou krásně pozitivní a i beaty ostatních jsou zajímavé. K tomu Jay-Z ve svých téměř čtyřiceti letech servíruje prvotřídní rap a hosté jsou tak rozmanití (nezmínil jsem ještě například Drakea a J. Colea, který s tím naším českým nemá nic společného), že si každý přijde na své. Finální hodnocení se tak nakonec zastavilo na přesvědčivých 8/10, ale to jen pokud si pokoutně stáhnete ony dva promo singly.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY