Povedené osmnáctiny Totáčů

21.09.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Výroční koncerty Totálního nasazení nabízejí obvykle pestrý program a velkou řadu zajímavých hostů, nebylo tedy od věci zaznamenat akci, kde se Totáči přehoupli přes hranici osmnácti let. A díky tomu nyní vychází první DVD téhle kapely - "Chárone, ty si nás převez...".
8/10

Totální nasazení - Chárone, ty si nás převez...

Skladby: Fronty, Don Quijote de la Ganja, Nazi-Czech, Zloděj z Bagdádu, Protidavová, AustralSka, Nazi-Czech 3, Apatie, Žalozpěv odvedence, Lví podíl, Deratizační, Budem hledat, Love song (TECHnická), Činčila, Weekend punk, Zakázaný ovoce, Pohádka o bídě, Recept na podzim, Slaný, Kanálník, Černobílý svět, Za hranice, Zase dál
Vydáno: 10.6.2009
Celkový čas: asi 73 minut
Vydavatel: Swabians records
Taková oslava osmnáctin je velká věc, to ví každé malé dítě. Totáči nic nezanedbali a do Abatonu přilákali několik stovek fanynek a fanoušků, kteří se veselili na celodenním festu v pražském Abatonu. To je prostor ne zcela ideální pro natáčení koncertu, v podstatě je odkázán na pár statických kamer v prostoru a jednu dynamickou na pódiu, nějaké průlety jsou zde utopií. Proto jsem byl hodně zvědav, kterak se s tím slánská banda popere. Inu, výsledek je překvapivě dobrý a pro diváka velice příjemný.

Koncem minulého roku, tedy již po natočení záznamu, se skupinou prohnal personální kolotoč a z původní čtveřice zůstala jen polovina. DVD se tak nechtěně stalo i vpomínkou na asi nejlepší sestavu. Z původních více jak třiceti songů se jich na disk dostalo dvacet tři - nosič není nafukovací. Na scénu zavítala notná řádka hostů. Dva kytaristé z dob začátků, zpěvačka spřízněných Deratizérů, dokonce i živý stojan na klávesy Ukřik a bubenický záskokář Franky, který celkem logicky obsadil uvolněnou stoličku a v současnosti je bubeníkem na plný úvazek.

A samotný koncert? To je tradiční práce tohohle souboru: všechno perfektně připravené a do detailu dotažené. Uspořádání setlistu, choreografie a v neposlední řadě hudební stránka věci. Totáče jsem jaktěživ neviděl podat hudebně špatný výkon a ani na "Chárone, ty si nás převez..." tomu není jinak. Sice fanoušek většinu vtipů a vychytávek bude znát, ale zároveň mu nebudou vadit, nepůsobí nijak násilně, některé navíc nejsou připravené. Docela jsem se nasmál, když kytarista chtěl sníst nalezený řetízek, aby se o něj zájemci nemuseli dohadovat. Celý koncert se nese v podobně uvolněné atmosféře a staví na osvědčených prvcích. "Protidavová", "Zloděj z Bagdádu" nebo "Činčila" jsou songy, které díky silné melodii chytnou a jen tak nepustí. A můžou zlí jazykové říkat, že Totální nasazení nejsou punkáči, že hrají pro děti, ale smysl pro silnou melodii jim neodpáře nikdo.

Zvukové alchymie se tu nedočkáme, obrazové také ne. Je to všechno spáchané s jedním presetem a nic víc. Ovšem to není velký problém, protože obraz i zvuk je vyveden kvalitně. Jako jediný bonus je pak prostřih přání kapele od fanoušků a kolegů. Sice bych asi uvítal nějaké klipy, ale pokud se na disk nevešel celý koncert, tak je to výtka zcela mimo. Obzvláště když jsou ke stažení na webu kapely, stejně jako zvuková stopa tohoto koncertu. A navíc kapelní boss Sváťa pokračuje v nastoleném trendu a DVD vydal na vlastní triko s tím, že cenu udal vskutku nevídanou. Celá tahle zábava stojí rovných sto korun. Fanoušci musejí spokojeně zavrnět a ostatní uznat, že tohle je gesto nevídaného formátu. Jde to bez velkého labelu a jde to bez vysokých cen. Tomu říkám punkový přístup a i přes některé výhrady si tenhle disk svoji osmičku zaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY