Milan Lasica trochu jinak a opět příjemně

20.02.2001 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Reedice alb "My/Sťahovaví vtáci" představuje Milana Lasice ve zcela jiné pozici než ho známe.
9/10

Milan Lasica & Jaro Filip - My/Sťahovaví vtáci

Skladby: Raňajky v tráve, Návšteva, Song o človeku, ktorý nevedel povedat’ nie, Song o noci ve vojenskom tábore, Song o idúcom muničnom vagóne, Godot nepríde, Raz sa to može stat’, Negramotná sen, Pokus o útek, Pitva, Koniec storočia, 1848, My, Už to máme za sebou, Deň radosti, Raz sa to može stať, Negramotný sen, Sťahovaví vtáci, Vtip, Maškrtnice, Rodinné zázemie, Dotazník, Mäso, Slovenčina, Valutový cudzinec, Turci idúúú... , Kapitán, Studnica múdrosti, Nazečínaj, Ďalekohľad, Sťahovaví vtáci, Sťahovaví vtáci (instr.), Mäso (live)
Celkový čas: 91:02
Při vyslovení jména Milana Lasicy se většině automaticky vybaví jeho věrný sparingpartner pod hlavičkou firmy L+S Július Satinský. Především v Čechách se však málo ví, že manželský trojúhleník svého druhu tvořil s oběma komiky také mlčenlivý muž v pozadí - Jaro Filip.

V skladateli a klávesistovi Filipovi našli L+S svého "Šlitra", který byl podepsán pod hudbou k většině jejich divadelních představení. Mimoto se podobně jako Jiří Šlitr v Semaforu také často ocitnul na jevišti v roli "pianisty na odstřel" a svou kamennou poker face výborně doplňoval oba své kolegy. Filipova skladatelská invence doplňovaná textařským umem Milana Lasicy dala v roce 1981 vzniknout prvnímu dlouhohrajícmu počinu celé trojice "Bolo nás jedenást´" o rok později následovaným deskou "S vetrom o preteky". Aktuální dvojcédéčko "My/Sťahovaví vtáci" je pak digitální reedicí stejnojmenných alb, jež vydal Opus v roce 1987 respektive 1990. Narozdíl od předcházejících alb se však na nich J. Satinský podílel pouze jako jeden z hostů, vedle D.Ursinyho, A.Šebana a R.Műllera.

Ačkoli tím okolo čeho se obě desky točí, jsou bezpochyby texty, hudba rozhodně neplní jen úlohu doprovodné vaty. Tandem Lasica/Filip se navzájem dokáže výborně strefit do nálady textu, respektive hudby, přičemž obě složky bez problémů obstojí i samostatně. Svým civilním pěveckým projevem pak oba interpreti završují příjemný pocit jakési samozřejmé a nevtíravé dokonalosti. Jednotlivé skladby přirozeně kloužou od bluesové zemitosti ("Pitva", "Vtip", "Negramotná sen") či melancholie šansonu ("Koniec storočia", "Sťahovaví vtáci", "Pokus o útek", "Godot nepríde") až k vtipným swingovým hrátkám ("Raňajky v tráve", "Mäso"). Vždyť také Filip svou hudební všestrannost nedokazoval pouze s L+S, ale také v roli stálého klávesisty rozličných hudebních formací Deža Ursinyho či jako skladatel filmové a scénické hudby. Jeho posledním a velmi výrazným otiskem v oblasti populární hudby byla pak spoluautorství posledních dvou alb Richarda Műllera.

Lasicovy přemýšlivé a zároveň hravé texty by se snad s trochou nadsázky daly označit jako výpovědi bilancujícího intelektuála-umělce na prahu padesátky. Ozývají se v nich zdravotní následky bohatýrského mládí ("Pitva"), všemožné vztahové deziluze ("Sťahovaví vtáci", "Nezačínaj", "Godot nepríde") nebo až furiantská touha po změně dosavadního životaběhu ("Raz sa to može stať", "Kapitán", "Pokus o útek"). Naopak televizního komika poznáváme ve vtipných společenských satirách ("Vaľutový cudzinec" , "Turci idúúú") či v textových hříčkách ("Slovenčina", "Mäso").

Dovolím si tvrdit, že podobně jako z Lasicovy éterické ženy Magdy Vašáryové je i z písniček obou pánů cítit hudební noblesa a textová elegance, nezavánějící elitářskou intelektuálštinou, na které si smlsne v dobrém slova smyslu nejširší veřejnost. Především české publikum má pak šanci seznámit se jak s poněkud odvrácenější (textařsko-pevěckou) stranou Milana Lasici, tak s šedou eminencí slovenské pop music Jaro Filipem, který od září minulého roku již bohužel není mezi námi.

Album: Milan Lasica & Jaro Filip - My/Sťahovaví vtáci
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 91:02
Skladby: Raňajky v tráve, Návšteva, Song o človeku, ktorý nevedel povedat’ nie, Song o noci ve vojenskom tábore, Song o idúcom muničnom vagóne, Godot nepríde, Raz sa to može stat’, Negramotná sen, Pokus o útek, Pitva, Koniec storočia, 1848, My, Už to máme za sebou, Deň radosti, Raz sa to može stať, Negramotný sen, Sťahovaví vtáci, Vtip, Maškrtnice, Rodinné zázemie, Dotazník, Mäso, Slovenčina, Valutový cudzinec, Turci idúúú... , Kapitán, Studnica múdrosti, Nazečínaj, Ďalekohľad, Sťahovaví vtáci, Sťahovaví vtáci (instr.), Mäso (live) S deravou hlavičkou



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY