Video Jukebox 32/2009

14.08.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén internetového videa - klipy zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Julian Plenti
Julian Plenti - Games For Days
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Paul Banks na chvilku utekl od své domácí formace Interpol, aby vydal první sólovou desku. A aby to nebylo jednoduché a až snadno čitelné, vydal ji pod jménem Julian Plenti. Při poslechu jej však určitě poznáte, ač se (převážně) snaží sebevíc schovat za neinterpolácké aranže. Počátkem srpna vydané album "Julian Plenti Is... Skyscraper" pro vás již ohodnotila v rubrice Zaostřeno na podpultovky Dominika Jiroušková a shodou okolností měla výhrady právě k písničce "Games For Days". Tak si můžete ověřit, nakolik Banksovi / Plentimu / Skyscraperovi věříte vy. A btw - ve videu asi poznáte Emily Haines z Metric.


The xx
The xx - Basic Space
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

The xx (čtěte ex ex) jsou indie kids z Londýna, co zní trochu jako The Cure, ale milují Rihannu. Jejich nejoblíbenější song je "Hot Like Fire" od r'n'b pionýrky Aaliyah Dana Haughton (jeho coververzi vydali jako béčko singlu "Crystalized") a kamarádí se a uznávají s Micachu And The Shapes. Kdybyste je potkali s Micou Levi pohromadě, podezírali byste je, že si vyměňují i módní časopisy. Vyplivla je slavná The Elliot School, která má na triku i Burial či Hot Chip, a jak se zdá, ani The xx nezkazí její výtečnou pověst. Jejich druhý singl "Basic Space" vyšel před pár dny, debutové album "XX" za pár dní vyjde - přesněji 17. srpna.


Živě: Bat For Lashes (@ 89.3 The Current)

Bat For Lashes
Natasha Khan se se svým sólovým projektem Bat For Lashes zastavila ve studiu 89.3 The Current, aby zde zahrála pilotní singl svého druhého řadového alba "Two Suns". O doprovod se postaral Ben Christophers, který je členem aktuální koncertní sestavy projektu.


YACHT
YACHT - Psychic City (Voodoo City)
žánr: indie, electropop
info: oficiální web, MySpace.com

YACHT vznikli v roce 2003 jako sólový projekt Jonathana Warrena "Jona" Bechtolta, který později působil také v The Blow. Až loni se sestava rozšířila příchodem zpěvačky Claire L. Evans na duo a na letošní rok společně připravila výbornou desku "See Mystery Lights" (vyšla koncem července). Z ní je i skladba "Psychic City (Voodoo City)", jež je předělávkou staré písničky Riche Jensena "Voodoo City", kterou Jona Becholt vyšťoural z více než dvacet let staré Jensenovy kazety "Two Million Years". Více o historii skladby v anglickém originálu tady.


One For The Team
One For The Team - Garden
žánr: indie rock
info: oficiální blog, MySpace.com

Ústřední postavou americká formace One For The Team z Minneapolis je Ian Anderson. Byť s Jethro Tull nemá společného vůbec nic, v hudební branži se již pohybovat umí, neboť se otrkal jako zakladatel nezávislého labelu Afternoon Records. Jeho skupina One For The Team debutovala v roce 2006 albem "Good Boys Don't Make Noise", na které loni navázala dvojkou "Build It Up". Na tento rok formace připravila osmipísňové épéčko "Build A Garden", ze kterého můžete kouknout na videoklip "Garden". Celé EP bylo nahráno u Andersona doma, mix a produkci Anderson odklikal dokonce ve své ložnici.


Černobíle: Nat King Cole - Mona Lisa

Nat King Cole
Mistr jazzového piána Nat King Cole (zemřel v roce 1965 ve věku čtyřiceti pěti let) se výrazně zapsal do historie již v roce 1950, kdy díky třem milionům prodaných kopií vystoupal s baladou "Mona Lisa" do čela americké hitparády. Písničku napsal Jay Livingston spolu s Rayem Evansem.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY