Odcizená křehkost jako nová tvář

10.08.2009 15:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Chris Corner rád šokuje, převléká kabáty nálad a mezi rtěnkami má většinou ty s odstínem černé. Jeho třetí deska pod iniciálami IAMX dostala název "Kingdom Of Welcome Addiction" a dle vlastních slov nabízí svět Disneyovek s cynismem a vtipem. Je to celistvé, sférické a rozhodně nejhitovější Cornerovo dílo.
7/10

IAMX - Kingdom Of Welcome Addiction

Skladby: Nature Of Inviting, Kingdom Of Welcome Addiction, Tear Garden, My Secret Friend (feat. Imogen Heap), An I For An I, I Am Terrified, Think Of England, The Stupid, The Proud, You Can Be Happy, The Great Shipwreck Of Life, Running
Vydáno: 25.05.2009
Celkový čas: 48:32
Vydavatel: X Production
Příležitostí vidět u nás IAMX naživo bylo již dostatek, ale na třetí desku "Kingdom Of Welcome Addiction" se paradoxně docela dlouho čekalo. Christopher Anthony Corner určitě nemá příliš v oblibě novináře, hlavně tehdy, když jeden z nich jeho novinku záhy po doručení rozšířil na internetu ještě před vydáním. Ale kdo ví, u něj totiž nikdy nevíte a možná to byl jen rafinovaný marketingový tah. Je však jasné, že pokud jste ujížděli na předchozích "Kiss + Swallow" a "The Alternative", ani tentokrát nebudete zklamání, spíše mile překvapeni.

"Kingdom Of Welcome Addiction" je pozvánkou do šerem zalitého klubu, kde místo živých lidí čekají figuríny. Ty svůj výraz nálad transformují přesně podle vašeho nitra a vybírají si hlavně všechna temná zákoutí, nic před nimi neukryjete. Chris už není jen onen přelétavý opeřenec extravagance a nepolapitelnosti. Bez nadsázky zde odhaluje naštvaný postoj na cokoliv, co se jej dotklo ("Think Of England", "The Stupid, The Proud" nebo "An I For An I"), hýří optimismem ("You Can Be Happy"), odcizením od reality ("The Great Shipwreck Of Life") a končí u smutkem zahalené osamělosti ("Running"). Jsou to karty vyložené na uhelnatě tmavé desce stolu, bez náznaku falše, kdy samotná hra s pocity má jasná pravidla.

"Tear Garden" a "I Am Terrified" jsou nejvíce vyčnívající tahouni, kteří vás obejmou a nepustí. Potutelně však podstrkují další pravdu: IAMX nijak neuhnuli ze svého zvukového směřování. Tím je stále do černých odstínů zahalený electro pop s elektronicky nabuzenými kytarami a občasnými ornamenty smyčců - vyvážená to alchymie, kterou Chris Corner pečlivě piloval do současného stavu v domácím studiu. "My Secret Friend" s kámoškou Imogen Heap potěší hlavně ty, kteří čekají na její novou desku "Ellipse".

"Kingdom Of Welcome Addiction" je hodně osobní exkurzí v nitru exhibouše Chrise Cornera. Je to nejcelistvější a nejvyzrálejší album IAMX, škoda jen, že nějaká výraznější invence je roztříštěna do pouhých kapek naděje. Svět dostal nátěr odcizené křehkosti a hitů, ale postavených na poznávacích prvcích jeho vlastního (potemnělého) kabaretu.

P.S.: Chris Corner své IAMX s deskou "Kingdom Of Welcome Addiction" do Česka přiveze 10. října. Místem činu bude SaSaZu, kde rozbalí svůj bizarní biják s japonským pornem a bojujícími hračkami.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY