O Mňáze a Kirkenech aneb Jak je důležité míti lídra

22.06.2009 05:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

V záplavě článků o českých kapelách zaujaly v minulých dnech dvě: Mňága & Žďorp mění po dlouhých letech producenta a Ready Kirken vydávají nový singl. U prvně jmenované skupiny jde o pokropení živou vodou, té druhé už dnes naopak nepomůže ani voda živá. A obě dokazují, jak je důležité míti lídra.
Mňága & Žďorp
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Mňágu & Žďorp považuji za kapelu, která je - nebo alespoň byla - zárukou kvality. Není tajemstvím, že její forma vždy stála a padala na aktuálním rozpoložení lídra Petra Fialy. Ten, coby duše kapely, textoval, skládal písničky… až se kolem roku 2003 zatavil. Ač byl jeho skladatelský osud nahnutý, podařilo se mu na druhé sólovce "Je čas!" vyčistit hlavu a na následující studiovce Mňágy "Dutý ale free" se vrátil s plnou parádou.

Poslední deska "Na stanici polární" se mi nelíbila (daruji za odvoz - pozn. aut.), protože podle mne došlo ke dvěma věcem. Jednak se stal Fiala monotematickým, jednak dlouholetému producentovi Mňágy Petru Slezákovi došly nápady. Původní záměr nahrát písničky na taneční podklady dopadl katastrofálně. Oněmi tanečními spodky totiž byly devadesátkové ozvěny europopu, které k tvorbě valašských The Smiths padly jako pěst na oko. Přesto je vidět, že se kapela poučila. Fiala v jednom rozhovoru připustil, že texty se tentokrát nepovedly a můžeme očekávat, na že si na těch "dalších" dá záležet.

Druhou podstatnou změnou je rošáda na postu producenta. Slezáka, který produkoval Mňáze prakticky všechno, vystřídal Ondřej Ježek. Zatím není jasné, jestli Ježek (Tata Bojs, Vypsaná fiXa, Southpaw) bude produkovat všechny songy na rodící se nové desce nebo jenom jejich část, každopádně jde ale o pozitivní změnu. Kdoví, jak by zněla třeba poslední nepovedená "Na stanici polární", být příchodu Ježka už před dvěma lety. Přesto - i kdyby si kapela produkovala novou studiovou nahrávku sama, mohla by se spolehnout na skladatelský i textařský výkon Petra Fialy, který až na poslední počin prakticky nepustil ven nic vyloženě slabého.

Ready Kirken
© Tomáš Roreček
Takový Fiala ale chybí v sestavě Ready Kirken. Pardubická formace, která se před lety zbavila svého lídra Michala Hrůzy, už jenom skomírá. První "pohrůzovské" album ukázalo limity jeho bývalých spoluhráčů ve své nahotě - otřesný zpěv (basák Ondřej Herold), otřesné texty (Tomáš Roreček), otřesný zvuk (bůhví kdo). Marnost jejich počínání pokračuje i v přípravách nového cédéčka. Pilotní singl se jmenuje "Mladý důchodce" a podle úryvku textu si uděláte obrázek sami: "Ráno unavené tělo / by se v práci sotva skvělo / i kdyby se mu chtělo / tak by se tam sotva, jenom sotva, jenom sotva k něčemu mělo / i kdyby se mu chtělo / k něčemu mělo / i kdyby se mu chtělo, i kdyby se mu chtělo." Do této nádhery pasuje basákův zpěv, v rámci žánru solidní karaoke.

Ve škole nám u každé zkoušky říkají: když to nezvládnete, netřeba se stresovat. Zkrátka se pro tenhle obor nehodíte a pak byste měli jít dělat něco jiného. Přesně tenhle vzkaz by měli vyslyšet členové Ready Kirken. Jsem přesvědčený, že jejich připravovanou desku nezachrání ani sebelepší producent. Lídr prostě chybí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY