Thrashová jízda pro pár lidí

21.06.2009 13:36 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Formace Prong se letos v květnu připomněla remixovým albem "Power Of The Damn Mixxxer" a poté vyrazila na turné Worst Of The Worst Tour. Po vydařeném koncertu v Německu došla na řadu i Česká republika a zlínský klub Masters Of Rock Café. Jak se triu u nás dařilo, se dočtete v reportáži.

Live: Prong

support: Die So Fluid
místo: Masters Of Rock Café, Zlín
Datum: 20. června 2009
Fotogalerie

Prong, Masters Of Rock Café, Čepkov, 20.6.2009
© Petra Hubáčková / Musicserver.cz
Na thrashmetalových koncertech je nejlepší ta energie. Je jiná než kdekoliv jinde - je drtivá, drásavá a přitom drsně hezká. Dokáže i z malé a porůznu roztroušené hrstky lidí udělat běsnící dav a hladovou bestii, která škemrá o přídavek. A přesně toto jsou Prong. I z necelé stovky lidí, která se na jejich koncert dostavila, dokázalo trio udělat běsnící monstrum.

Než se návštěvníci mohli oddat thrashovému čardáši, vyslechli si um předskakující formace Die So Fluid. Nejenže o nich pořadatelé dopředu vůbec neinformovali (přičemž na webu hlavní hvězdy večera je informace dostupná), ale už samotný výběr této kapely byl těžkým šlápnutím vedle. Jejich set namíchaný z řinčivého rocku a metalových riffů jsem slyšela zhruba od čtvrté písničky a při vstupu na plochu pod pódiem jsem nevěřila vlastním očím a uším. Zpěvačka a baskytaristka Grog mi připomněla upíří nevěstu z béčkového hororu a to, co předváděla se svým instrumentem, vypadalo velmi úsměvně. Zpěv jí taky moc nešel, špatná intonace trhala uši a vysoké tóny doslova bolely.

Prong, Masters Of Rock Café, Čepkov, 20.6.2009
© Petra Hubáčková / Musicserver.cz
Kolem deváté hodiny večer ale mučení ustalo a třicet lidí z hlediště se vydalo k baru. S příchodem Prong se jich ale pod pódium nahrnul alespoň trojnásobek. Trio si nebralo servítky a od první minuty se nekompromisně pustilo do svých nástrojů a na zprvu chladné publikum chrlilo úsečné rytmy. Nejdřív se chytli hroziči v přední linii, během půlhodinky se přidala první polovina sálu a ke konci se i ti ležérně opření o hrazení zvukařů přesunuli blíž. Atmosféra houstla s každou další skladbou, kterou trio servírovali hladovému davu. Diváci doslova nasávali každý tón a s provokativně nasekanými riffy se blížili k velkému finále celé show. Tu muzikanti završili pár minut před jedenáctou a poté nadšeným posluchačům věnovaly vydatný přídavek.

Pořád mi vrtá hlavou, proč na koncert tak velké kapely přišlo tak málo lidí. Před pár lety, když měla tato formace dorazit na festival Masters Of Rock, se trio v čele s Tommym Victorem u nás těšilo velké fanouškovské základně a jistě by s několika tisícovým davem srovnalo areál se zemí. Nakonec však muzikanti nepřijeli kvůli problémům s dopravou a když tuto zprávu pořadatelé oznámili, ti nejoddanější dali dost výrazně najevo své rozhořčení. Co se během těch šesti let stalo? Pořadatelská agentura zůstala stejná a Prong vydali v roce 2007 desku "Power Of The Damager". Úspěch mohl být zaručen, ale realita kapelu ochudila o pár set posluchačů. Věčná škoda pro ty, kteří zaváhali.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY