Nové desky pro 24. týden

14.06.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Minulý týden ovládli Dave Matthews Band Ameriku, tento týden svoji sedmou desku posílají i k nám. Rádi by je jistě napodobili na rok přesní Jonas Brothers. Z nováčků zaujme Australanka s českým jménem Lenka, konečně debut vydávající Charlie Straight a česká nu-jazzová, kritiky očekávaná formace Lunago.
Pokud se v pondělí 15. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Charlie Straight - She's A Good Swimmer (Straight Behaviour / Championship Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / brit pop

Charlie Straight - She's A Good Swimmer
Třinecká kapela Charlie Straight je považována za jeden z českých objevů posledních let a nyní se konečně její příznivci dočkají i debutu "She's A Good Swimmer". K nahrání třináctipísničkové nahrávky, nesoucí se v duchu britského kytarového popu, čtveřice přemluvila významné studiové persony. Role producenta se ujal Michal Novák (kytarista the.switch), mixu Dušan Neuwerth a Boris Carloff, masteringu Ondřej Ježek. Jak tato spolupráce dopadla, se dozvíte například z jejich profilu na Bandzone.cz. Dodejme, že toto album v pondělí na pultech nenajdete. Vychází totiž po křtu v ostravském klubu Fabric ve středu 17. června.


Enter Shikari - Common Dreads (Warner Music)
web MySpace.com / psali jsme
žánr: post-hardcore

Enter Shikari - Common Dreads
Posluchači, kteří nedají dopustit na debutovou deskou amerických Enter Shikari "Take To The Skies", jistě už netrpělivě čekají na druhý počin, který má namířeno do obchodů. Patnáctiskladbová novinka "Common Dreads" vznikala během minulého roku za pomoci producenta Andyho Graye. Nahrávání probíhalo na Isle Of Wight a jak muzikanti avizovali již dříve, písně mají politický charakter a odkazují na aktuální ekonomickou situaci. Jako první ochutnávka dorazila k fanouškům skladba "Antwerpen", kterou si můžete i stáhnout. Aktuálním singlem se stala skladba "Juggernauts", oficiální videoklip najdete na MySpace.com profilu kapely. Tento song spolu s dalšími si také můžete poslechnout na NME.com.


Dave Matthews Band - Big Whiskey And The Groogrux King (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Dave Matthews Band - Big Whiskey And The GrooGrux King
Během nahrávání sedmého studiové alba postihla Dave Matthews Band osobní tragédie. Po autonehodě zemřel dlouholetý člen, saxofonista LeRoi Moore. Jedna z nejúspěšnějších americký rockových skupin současnosti pak po této události pojala novinku "Big Whiskey And The Groogrux King" jako poctu právě Mooreovi, který je mimochodem ještě spoluautorem drtivé většiny písniček na albu. K produkci tentokrát DMB přizvali Roba Cavalla, mezi jehož hlavní akvizice patří Goo Goo Dolls a Green Day. Ten má zásluhu na tom, že tato nahrávka je rockovější a více založená na kytarách. Deska, kterou reprezentují prozatím čtyři kousky na MySpace.com kapely, vyšla ve Státech o dva týdny dřív a bez velkých potíží dobyla vrchol americké hitparády, jako jejich páté CD v řadě.


Lenka - Lenka (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Lenka - Lenka
Jméno Lenka by mohlo na první pohled svádět k tomu, že vám budeme představovat nějakou začínající českou zpěvačku. Je to ale trošku jinak. Jedná se o Australanku, žijící momentálně v L.A. Nicméně jméno Lenka Krapic nemá náhodou - její otec pochází z Čech. V letech 2004 a 2005 natočila s kapelou Decoder Ring dvě alba. Pak se ale rozhodla osamostatnit a na sklonku minulého roku vydala v Austrálii eponymní debutové album pod taktovkou Mikea Elizonda (Eminem, Alanis Morissette). Od té doby pomalu proniká dále do zahraničí. Její chytlavý pop a především písnička "The Show" si pomalu získává posluchače v různých částech světa. Její písničky zazněly v seriálech "Chirurgové" a "90210" a zmíněný singl byl nejhranějším v sousedním Polsku a ve Vietnamu či nejstahovanější volnou písničkou na iTunes. Proč ji VH1 zařadilo do pořadu "You Oughta Know Artist" (Umělec, kterého byste měli znát), zjistíte na jejím MySpace.com


Lanugo - Lanugo (Animal Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: nu-jazz

Lanugo - Lanugo
Ačkoli se uskupení Lanugo na jazzové scéně pohybuje teprve od roku 2006, jeho členové, kteří se potkali na Konzervatoři Jaroslava Ježka, mají řadu zkušeností. V čele skupiny stojí zpěvačka Markéta Foukalová (MadFinger, Michal Pavlíček) a klavírista Viliam Béreš (Toxique). Skupinu tvoří dále kontrabasista Rastislav Uhrík (Vertigo Quintet, Beata Hlavenková Trio, Lenka Dusilová Band), trumpetista Miroslav Hloucal (studiová spolupráce s například s Čechomorem, Navigators či Toxique), bubeník Martin Kopřiva (Vítkovo Kvarteto či Veteráni Studené Války) a kytarista Mirek Šmilauer. Vyjma nečekaně zpracovaného standardu "At Last", známého z repertoáru Etty James, je jejich eponymní album složeno z vlastních skladeb členů kapely kombinující prvky akustického jazzu, elektroniky, popu, rocku i vážné hudby. Ukázky všech skladeb nabízí jejich vydavatelství Animal Music.


Queen & Paul Rodgers - Live In Ukraine (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: klasický rock

Queen & Paul Rodgers - Live In Ukraine
Paul Rodgers a Queen se sice již oficiálně rozešli, nicméně z jejich spolupráce nám tu zbyl ještě živák "Live In Ukraine". Zaznamenává koncert, který se odehrál v září loňského roku na Náměstí Svobody v Charkově, kde se sešlo tři sta padesát tisíc Ukrajinců. Zazněly tam jednak osvědčené hity Queen, ale i věci z posledního alba "Cosmos Rock". "Live In Ukraine" vychází hned v několika podobách. Základní je ve formě DVD, limitovaná edice přidává i dvě CD a rozšířená pak ještě plechovou krabičku a tričko. Jen v audio podobě bude k sehnání ve formě downloadu. Co vás na DVD čeká, se můžete podívat z řady videí na oficiálním YouTube.com kanálu Queen.


Sonic Youth - Eternal (CDIRECT)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Sonic Youth - Eternal
Skupinu Sonic Youth můžeme nyní již považovat za kultovní formaci. Muzikanti mají na svém kontě patnáct studiovek a nyní si na pažbu mohou udělat další zářez v podobě novinky "Eternal". Kapela doposud vydávala nové desky s železnou pravidelností, ale na aktuální nahrávku nechali své věrné čekat dlouhé tři roky - zatím nejdéle ve své historii. Skupina totiž odešla od vydavatele Geffen Records a až v loňském roce se upsala labelu Matador. Následně začaly přípravy novinky, do kterých nechali zasáhnout i producenta Johna Agnella. Dosavadní recenze novinku o dvanácti skladbách vychválily a vy byste se sami měli přesvědčit poslechem jedné z nových písní "Sacred Trickster" na MySpace.com profilu Sonic Youth.


Patrick Wolf - The Bachelor (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: avantgarda / indie pop / elektronika

Patrick Wolf - The Bachelor
Avantgardní britský písničkář Patrick Wolf připravil pro fanoušky své muziky na letošní a příští rok album "Battle" se dvěma díly - "The Bachelor" a "The Conqueror". Momentálně vychází prvně jmenovaný disk. Ke spolupráci na něm si Patrick Wolf přizval řadu hostů v čele s Alecem Empire z Atari Teenage Riot. Těmi dalšími jsou herečka Tilda Swinton, folkařka Eliza Carthy a průkopník elektroniky Matthew Herbert. Podle prvních reakcí se tato nahrávka vrací k dobám debutu "Lycanthropy", což můžete částečně zkontrolovat podle čtyř skladeb na Wolfově MySpace.com.


Hally Belly - Dneska Bude Jinej Den... (Guerilla Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / alternativa

Hally Belly - Dneska Bude Jinej Den...
Kultovní formace českého undergroundu Hally Belly se hlásí o slovo s novou deskou. "Dneska Bude Jinej Den..." přinese čtrnáct úderných písní ošperkovaných kytarou či saxofonem. Některé ze skladeb jsou úplně nové a jiné starší, ale všechny jsou unikátní pro svůj poetický charakter a chytlavý refrén. Nic z toho muzikanti v čele se Svědkem ani po více než pětadvaceti letech působení na hudebním poli neztratili. Dodejme, že kromě hudebních pochoutek čekají na fanoušky také tři videa.


Jonas Brothers - Lines, Vines And Trying Times (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock / teen pop

Jonas Brothers - Lines, Vines And Trying Times
Jonas Brothers své fanoušky, respektive především fanynky, opravdu nenechají ani na chvíli vydechnout a spolehlivě zatím plní normu: co rok, to jedno studiové album. To letošní trio nazvalo "Lines, Vines And Trying Times" a poprvé s ním vyrazí i na celosvětové turné. Členové kapely se svěřili s tím, že tento počin vychází především z osobních zkušeností několika posledních let a hudební inspirací jim byli hudebníci jako Elvis Costello, Coldplay, The Zutons nebo Beatles. Většinu písniček si pánové napsali sami, či za spolupráce se svým basákem Gregem Garbowskym, avšak třeba u prvního singlu "Paranoid", jež je ke slyšení na MySpace.com bratří Jonasů, přispěla i Cathy Dennis a pod jednou je podepsaná i kamarádka Miley Cyrus. Samozřejmě si v ní sama i zazpívala. Vedle ní se pak na desce objevují jako hosté ještě blues-gospelový Jonny Lang a rapper Common.


Trapt - Only Through The Pain (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: post-grunge

Trapt - Only Through The Pain
Američtí Trapt obohatili svou diskografii o další plnohodnotnou nahrávku a k fanouškům vyslali novinku "Only Through The Pain". Posluchači za velkou louží si na albu pochutnali už v loňském roce, nicméně k nám má deska namířeno až teď. Kvartet muzikantů připravil jedenáct nových skladeb a během nahrávání si nechali poradit od producenta Gartha Richardsona, známého také ze spolupráce s Testament nebo Red Hot Chili Peppers. O úspěšnosti desky svědčí i fakt, že se jedna z nových skladeb "Who's Going Home With You Tonight?" stala součástí videohry "Rock Band". Nejen tu, ale i spoustu dalších včetně příslušných videoklipů najdete na oficiálním webu formace.


Ashley Tisdale - Guilty Pleasure (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / electro-pop / pop rock

Ashley Tisdale - Guilty Pleasure
Zatímco většina představitelů muzikálů "Hannah Montana" a "High School Musical" vydává své debuty, Ashley Tisdale je už o něco dál. Její prvotina má v kolonce rok vydání číslovku 2007 a nyní tato třiadvacetiletá Američanka přichází s druhou "Guilty Pleasure". Původní záměr bylo natočit nahrávku na hranici r'n'b a popu, ale během vzniku se přidaly i elektronické motivy a především rockový zvuk. Všechny tyto vlivy uslyšíte i v prvních dvou ochutnávkách na MySpace.com Ashley Tisdale. Příčinou může být i dlouhá řada autorů, mezi kterými najdeme zpěvačku samotnou, Karu DioGuardi, Diane Warren, The Matrix či Tobyho Gada (The Veronicas, Fergie a další).


The Lemonheads - Varshons (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / punk-rock

The Lemonheads - Varshons
Není to tak dávno, co se americká punkrocková kapela The Lemonheads probudila z osmileté hibernace. Jako náplň druhého alba po svém návratu zvolila coververze. Nutno ale napsat, že na "Varshons" příliš známých věcí nenaleznete a ani jejich původní interpreti běžným posluchačům moc neřeknou, i když o zcela bezvýznamné lidi zase nejde. Sešly se tu skladby takových hudebníků, jako Gram Parsons, G.G. Allin, Wire nebo třeba Townes Van Zandt. Předchozí slova nabourává závěrečná dvojice skladeb, z nichž první má na svědomí Leonard Cohen, druhá je "Beautiful" Christiny Aguilery. K nahrávání si pak The Lemonheads přizvali i dvě nečekané hvězdy - modelku Kate Moss a herečku Liv Tyler. Dvě písničky nahrála kapela na své MySpace.com.


Tiny Masters Of Today - Skeletons (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: garage rock / punk-rock

Tiny Masters Of Today - Skeletons
Pamatujete si ještě, jak jsme před dvěma lety psali o svérázném duu Tiny Masters Of Today, kterou tvořili třináctiletý Ivan a jedenáctiletá Ada, úspěšně snažící se o punk a garage rock? Poté, co si je oblíbila kritika nebo i David Bowie, se vrací zpět a to dokonce ve třech. Do sestavy dvojice přibrala bubeníka Jacksona a společně přicházejí s druhou deskou "Skeletons". Na ní v podstatě pokračují na tom, co začali na debutu. A že se jim to daří, je patrné už z několika písniček na jejich MySpace.com.


Ondřej Soukup - Šach Mat (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: crossover / pop / vážná hudba

Ondřej Soukup - Šach Mat
Je to dvacet let, co Ondřej Soukup ve spolupráci s taneční skupinou UNO vytvořil projekt "Šach Mat", love story, respektive taneční oratorium, které mělo velký úspěch a mnohokrát se reprízovalo. U tohoto výročí se Ondřej Soukup rozhodl jej vydat znovu s novou orchestrací, ale z pásu starého dvacet let. Přepsal hlas Lucie Bílé, Michaela Kocába, Jiřího Bartošky a dalších a implantoval jejich zpěv z roku 1989 do současné nahrávky, kterou doplnil novými vokály Daniela Hůlky, Daniely Baňasové (sólistka Teatro Verdi Trieste), Gabriely Osvaldové a Lucie Šoralové. Navíc latinské texty z básní Horatia upravili Gabriela Osvaldová a Jaromír Wolf. Ukázky původní nahrávky si můžete poslechnout na webu Ondřeje Soukupa.


V krátkosti - Výběry

Tento týden je opravdu silný na nejrůznější výběry hitů. Zde zmíníme některé z nich.

  • Ještě před comebackovým albem britských Blur je zapotřebí udělat silnou čáru za předcházejícím obdobím. Tou má být dvoudisková kompilace "Midlife: A Beginner's Guide To Blur", která shrnuje vše podstatné a zároveň má být příručkou pro začínající fanoušky.
  • Ač se to zdá být po smrti George Harrisona nepravděpodobné, poslední výběr hitů mu vyšel před dvaceti lety. Není proto divu, že nyní vychází nový, jeho třetí bestofka "Let It Roll" čítající všechny jeho hity důkladně remasterované a v bookletu pak dosud nevydané fotky.
  • Svoji dosavadní kariéru zrekapitulují i alternativní rockeři Incubus. Jejich "Monuments And Melodies" má dva disky, z nichž první obsahuje třináct singlů a dvě nové skladby. Druhý pak přináší rarity, b-strany singlů, věci ze soundtracků, odlišné verze a předělávku hitu Prince "Let's Go Crazy".
  • Jak Leona Machálková cestovala po různých vydavatelstvích, doposud nikdy nevyšly všechny její hity pohromadě. To přichází teprve nyní s titulem "Největší hity", kam se dostaly věci od debutu "Leona" až třeba po muzikálové či filmové písničky.

Dále vychází:

1349 - Revelations Of The Black Flame (Mystic Production)
Arash - Donya (Always Version) (Warner Music)
Beach Boys - Sunflower (vinyl) (EMI)
Beach Boys - Surf's Up (vinyl) (EMI)
Beastie Boys - Ill Communication/Remastr (EMI)
Black Sabbath - Greatest Hits (Universal)
Blur - Midlife:A Beginner's Guide To Blur (EMI)
Can - Soon Over Babaluma/R. (EMI)
Debbie Harry - Necessary Evil (EMI)
Depeche Mode - Peace (singl) (EMI)
Don Henley - The Very Best Of (Universal)
Drowning Pool - Full Circle (EMI)
Čechomor - Pověsti českých hradů a zámků (Supraphon)
Everclear - Welcome To The Drama Club (EMI)
Flo Rida - Sugar [Feat. Wynter] (singl) (Warner Music)
George Harrison - Let It Roll (EMI)
Girls Aloud - Tangled Up Tour - Live (BluRay) (Universal)
Ian Gillan - Anthology (CD+DVD) (Panther)
Iman Baildi - Iman Baildi (EMI)
Incubus - Monuments And Melodies (Sony Music)
James Taylor - In The Pocket (Flashback) (Warner Music)
Jeff Wayne - The War Of The Worlds 30th Anniversary Edition (Sony Music)
King Crimson - Level Five (Panther)
Leona Machálkovaá - Největší hity (Warner Music)
Lil' Wayne - Rebirth (Universal) - posunuto srpen
Linkin Park - New Divide (singl) (Warner Music)
Magnum - Into The Valley Of The Moon King (Mystic Production)
Mastodon - Crack The Skye (vinyl) (Warner Music)
Megadeth - So Far, So Good, So What? (vinyl) (EMI)
New Cars - It Is Alive (EMI)
Nouvelle Vague - 3 (Panther)
Paul Van Dyk - The Best Of Paul Van Dyk (Universal)
Plastic Ono Band - Live Peace In Toronto (EMI)
Marion Raven - Set Me Free (EMI)
Red Hot Chili Peppers - Freaky Styley (vinyl) (EMI)
Red Hot Chili Peppers - Mother's Milk (vinyl) (EMI)
Red Hot Chili Peppers - Uplift Mofo Part (vinyl) (EMI)
Rob Thomas - Her Diamonds (singl) (Warner Music)
Roxy Music - Country Life (vinyl) (EMI)
Roxy Music - Stranded (vinyl) (EMI)
Royksopp - The Girl And Robot (vinyl) (EMI)
Různí - Eurovision Song Contest 2009 (EMI)
Různí - Metal And Rock Symphonies (Panther)
Specials - The Specials (vinyl) (EMI)
Vast - Visual Audio Sensory Theater (Warner Music)
Voivod - Infini (Warner Music)
Watershed - Staring At The Ceiling (EMI)
Zverina - Zvierací Inštinkt (Panther)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY