Maso jménem Papa Roach

10.06.2009 19:17 - Matěj Vaněček | foto: facebook interpreta

Čtyřčlenná americká formace Papa Roach vydala v březnu nové album "Metamorphosis" a rozjela se na světové turné. Jednou ze zastávek byla i Praha a téměř vyprodaný klub Roxy, kde kapela vystoupila v neděli 7. června spolu s Dear Superstar.

Live: Papa Roach

support: Dear Superstar
místo: Roxy, Praha
datum: 7. června 2009

Papa Roach
© paparoach.com
Jako support původně měla vystoupit kapela Buckcherry, nakonec však Papa Roach během května oznámili, že místo nich přijedou britští Dear Superstar, mísící nadšení hardrocku 80. let s ostřím moderního metalu. A nutno říci, že si Papa Roach snad nemohli ani vybrat lépe.

Tracklist této manchesterské předkapely byl na můj vkus poněkud krátký. Kvantitu ovšem nahradili Dear Superstar kvalitou a podaným výkonem. Předvedli pulzující energickou rock-metalovou šou, plnou akce, nasazení a strhujících skladeb, kterými pořádně nažhavili přítomné návštěvníky. Nebylo jejich chybou, že ti poněkud vychladli během zoufale se prodlužující pauzy, kdy se přestavovalo pódium a stále se řešili nějaké nově objevené nedodělky.

Papa Roach přijeli do Prahy v rámci turné k desce "Metamorphosis". Na tomto posledním, zatím šestém studiovém albu se americké kvarteto hned v několika písních inspirovalo ekonomickou krizí, při samotném koncertě však žádné proklamace podobného ražení z ničích úst nezazněly. Mimo jiných v první části vystoupení představili Papa Roach skladby jako "I Almost Told You That I Loved You", "Lifeline" a "Hollywood Whore". Jacoby Shadix, zpěvák a frontman skupiny Papa Roach ji uvedl proslovem: "Tohle je písnička o takový tý bloňďatý holce, však ji všichni dobře znáte, třeba jako je ta zasraná Paris Hilton, nebo ještě ta druhá, jak se to jmenuje, jo Shitney Spears!!!" Bylo vidět, že především mladší část publika si toto vyjádření náležitě užila.

Papa Roach
© concert-pictures.com
V Jacobym se zřejmě po této vlně sounáležitosti probudil ďábel. Začal skákat mezi fanoušky, lít si vodu do rozkroku, plivat ji všude kolem a podobně. Prostě maso. Ale byl to neskutečně přirozený a strhující zážitek. Ten vyústil v odvázané poskakování a křepčení fanoušků, kteří vytvořili uprostřed davu hard-rockovou jámu nefalšovaného "pekla", kde se postupně jedno přes druhé valila, padala a potácela těla, aby se znovu objevovala na nohou se vztyčenými rohy na zvednutých pažích. Ke konci předvedli Papa Roach trochu oldschoolu a vrátili se od hardrockové současnosti zpět k nu-metallovým kořenům, až nakonec celý koncert vyvrcholil peckou "Last Resort". Hlavní hvězdy večera Papa Roach celkově předvedli slibovaný rituální zážitek. Potvrdila se tak Jakobyho proklamovaná slova: "Dokážeme přenést atmosféru klubu na velké pódium a i z malého klubu dokážeme pro lidi vytvořit arénu."

Roxy přivítalo skutečné zástupy nadšených rockových, nu-metalových a emo příznivců, k mému překvapení však generační složení nevyznívalo vyloženě pro náctileté fanoušky, kteří odhodlaně vyseli i na zábradlí balkónu v prvním patře. Také národnostní složení bylo mezi fanoušky pestré, neboť se zde míchala čeština s americkou angličtinou a polštinou, kterou promlouvala rozvášněná skupina polských fanoušků s vlajkami, kteří nakonec odcházeli polonazí, neboť propocená a vodou zbrocená trička, především díky Jakobyho neutuchající snaze všechny poprskat vodou, odhodili v dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY