Černý Petr, který přežije vše

06.06.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Writer's Block" přineslo této trojici velkou pecku "Young Folks", pak natočili ryze instrumentální "Seaside Rock" a nyní podsunují své páté album "Living Thing". Na něm pokračují v nastolené vizi a s viditelnou snahou, z které by měly přicházet převážně zpěvné hity. Album dobré, ale dalo se vykřesat víc.
7/10

Peter Bjorn And John - Living Thing

Skladby: The Feeling, It Don't Move Me, Just The Past, Nothing To Worry About, I'm Losing My Mind, Living Thing, I Want You!, Lay It Down, Stay This Way, Blue Period Picasso, 4 Out Of 5, Last Night
Vydáno: 30.3.2009
Celkový čas: 47:22
Vydavatel: Universal
"Seaside Rock" byl krok bokem po komerčně úspěšném singlu "Young Folks" a desce "Writer's Block". Na ní Peter Bjorn And John pod svým drobnohledem nabídli kompozice na bázi chytlavých indie pop songů, nepříliš vzdálené beatlesácké továrně na hity. "Seaside Rock" byl ale melancholickým exkurzem do vod instrumentální hudby. "Living Thing" je tak nepřímým pokračováním této rozvětvené křižovatky, která právě na "Writer's Block" prvně zapadla pod přímé ostří médií a přinesla jim nejvíce nových posluchačů.

"Young Folks" s oblibou zpívá i James Blunt a je otázkou, zda z toho mají pánové radost. Peter Morén, Björn Yttling a John Eriksson si jsou vědomi, že díky "Young Folks" se dostali do mainstreamových vod, které jim nyní paradoxně svazují ruce. Snaha vyjít z minimalistických nápadů a napsat prostý song na pár akordů najednou přináší skoro nepřekonatelnou překážku. Peter Bjorn And John nepřestali s radostí míchat akustiku s elektronikou. Sem tam si dovolí nenápadnou provokaci ("Lay It Down") nebo se utopí v patosu sentimentu ztracené lásky ("It Don't Move Me"). Naopak pilotní singl "Nothing To Worry About" přináší téměř dětinskou hříčku (sborový popěvek je však nakažlivý), která v remixu Jana Hammera funguje, přesto jako pilotní budič měla být právě "Lay It Down".

Elektrizující "The Feeling", emocemi nabitá gabrielovská paralela "Just The Past" nebo závěrečné reggae s nádechem Kraftwerk "Last Night" jsou další z mnoha tváří, které Peter Bjorn And John umíchali ve svém niterném světě. Do morku kosti je odhalena jejich univerzálnost, ať už se mluví o jejich hráčských, nebo pěveckých schopnostech - "Living Thing" prožívá strmé vzestupy, ale i mírně podkopané propady do průměru. Aplikovat podruhé šablonu "Writer's Block" nebylo zcela ideální a snad to bude pro ně dostatečné ponaučení.

PS: Peter Bjorn And John vystoupí v sobotu 6. června v Táboře na Planet Festivalu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY