Nové desky pro 23. týden

07.06.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Přemýšleli jste někdy, jak by mohli znít Van Halen a RHCP dohromady s Joe Satrianim? Už nemusíte, Chickenfoot vám dají odpověď. Ostatní se spokojí s Black Eyed Peas nebo Danielem Landou. Náročnější posluchači budou nadšeni z vynikající kytaristky Sharon Isbin ve spojení s Joan Baez a Markem O'Connorem.
Pokud se v pondělí 8. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Chickenfoot - Chickenfoot (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock / heavy metal

Chickenfoot - Chickenfoot
Chickenfoot - co jméno, to hardrockový pojem. Posuďte sami: za mikrofonem Sammy Hagar z Van Halen, basák Michael Anthony ze stejné kapely, kytarista Joe Satriani a na závěr bubeník Chad Smith z Red Hot Chili Peppers. Sestava, která může klidně konkurovat Velvet Revolver, se poprvé sešla v Hagarově mexickém klubu na několika jamech. Tato spolupráce nakonec vyústila v debutové album stejného názvu jako skupina a nikoho asi nepřekvapí, že míří do vod klasického hard rocku a heavy metalu. Velmi neobvykle je řešen obal CD, který je citlivý na teplo, a jeho část se tak ukazuje až po zahřátí. Jak to téhle superskupině klape hudebně, zjistíte na jejich MySpace.com, kam umístili ze svého debutu tři skladby.


Black Eyed Peas - The E.N.D. (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / electropop

The Black Eyed Peas - The E.N.D.
Americká formace Black Eyed Peas si tentokrát dala s novým albem pořádně na čas. Čtyři roky se čekalo na "The E.N.D.", pod nímž se ukrývá heslo "The Energy Never Die", a will.i.am a spol. se s ním vydali do elektronických zákoutí hip hopu, funky a popu. K tomu jim dopomohl především francouzský houseový DJ a producent David Guetta a i z toho lze usuzovat, že novinka bude tanečně zaměřená. Z "The E.N.D." je oficiálně k dispozici z patnácti skladeb pouze první singl "Boom Boom Pow", který uslyšíte na MySpace.com Black Eyed Peas. Komu by nestačilo sedmdesát minut klasické edice, může si koupit o pětatřicet minut delší deluxe verzi, kde narazíte převážně na remixy starších hitů, ale i na další nové písničky.


Sharon Isbin - Journey To The New World (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: klasická hudba / world music / folk

Sharon Isbin - Journey To The New World
Člověku, který se nezajímá o klasiku, jméno Sharon Isbin zřejmě moc neřekne, avšak tahle Američanka patří mezi nejlepší kytaristky světa. Nosí titul Master Of Music University v Yale, vede oddělení kytary na Julliard a posbírala dlouhou řadu ocenění včetně několika cen Grammy. Její aktuální album "Journey To The New World" se ale nesoustředí pouze na klasickou hudbu; často se přelévá k folku nebo například keltským vlivům. K tomu ji dopomohli dva hosté - Joan Baez a vynikající houslista Mark O'Connor. Tato trojice pak společně utváří celkovou koncepci alba, jež má symbolizovat cestu z britských ostrovů do Nového světa. Představu o celém titulu můžete získat pomocí ukázek na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / neo-psychadelie

Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
Když Kasabian začali v roce 2007 poprvé mluvit o třetím počinu, slibovali, že bude ovlivněn ranými Pink Floyd, konkrétně tvorbou Syda Barretta, a výsledkem bude velmi psychedelické album. První ochutnávky z "West Ryder Pauper Lunatic Asylum" umístěné na MySpace.com kapely to i potvrzují. Daný styl pak podtrhává i název, který původně patřil psychiatrické léčebně v anglickém Wakerfieldu. Produkce se ujal americký Dan The Automator, jehož práci známe z první desky Gorillaz, a vedle Kasabian si tu zazpívala i herečka Rosario Dawson ("Clerks II", "Sin City"), jejíž hudební kariéra čítá i film "Jossie And The Pussycats" nebo účast na "Speakerboxxx/The Love Below" OutKast. Kasabian budou novinku prezentovat na samostatném turné a jako předskokani Oasis.


Taking Back Sunday - New Again (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Taking Back Sunday - New Again
Formace Taking Back Sunday o sobě tři roky nedala vědět a nyní plánuje návrat na hudební scénu s novým a v pořadí čtvrtým albem "New Again". Během příprav museli zaučit nového kytaristu Matthewa Fazziho, který nahradil prázdné místo v sestavě po Fredovi Mascherinovi. Ten z kapely odešel v polovině roku 2007. Produkci většiny z jedenácti písní dostal na starost David Kahne, jenž spolupracoval také s The Bangles nebo s Kelly Clarkson. O zbylé songy se podělili Matt Squire a Jamie Siegel. Taking Back Sunday se nenechali žánrově omezovat a do rockové směsice přidali ještě špetku melodického hardcoru. Sami se můžete přesvědčit poslechem několika skladeb na MySpace.com stránkách formace, a pokud se pro desku rozhodnete, máte na výběr z klasického balíčku a několika vylepšených verzí.


Paolo Nutini - Sunny Side Up (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock

Paolo Nutini - Sunny Side Up
Jméno Paolo Nutini už bude některým známé díky debutu "These Streets". Nyní se tento skotský písničkář s italskými kořeny vrací s pokračováním "Sunny Side Up", se kterým opět zasahuje do řady stylů folkem počínaje, přes soul, country a ragtimem konče. Oproti prvotině vyměnil producenta Kena Nelsona za Ethana Johnse (v minulosti spolupracoval s Ryanem Adamsem, Crowded House či Kings Of Leon). Jako hosté se na CD objevují trombonista Rico Rodriguez a člen The Roots Questlove. Reakce na novinku jsou zatím poměrně rozporuplné, a tak nejlepší bude, když si uděláte obrázek sami poslechem několika písniček na Nutiniho MySpace.com.


Jorn - Spirit Black (Mystic Production)
web MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock / AOR

Jorn - Spirit Black
Jorn Lande patří k nejosobitějším zpěvákům na poli rockové a metalové hudby. Dříve známý jako frontman Masterplan a nyní na sólové dráze vydává jedno album za druhým. Jeho aktuální "Spirit Black" má však být oproti předchozímu dílu rockovější a bez experimentálních manýrů. To naznačil i sám zpěvák, když novinku popsal jako přechod mezi deskami "The Duke" a "Lonely Are The Brave". Na fanoušky pravověrného hard rocku a zvuku osmdesátých let čeká deset skladeb, které produkoval Tommy Hansen. Ukázky některých z nich najdete na Jornově MySpace.com.


Daniel Landa - Nigredo (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Daniel Landa - Nigredo
Nové album Daniel Landa sliboval svým příznivců již na minulý podzim, ale nakonec se dostává na pulty obchodů až nyní pod názvem "Nigredo". Nejen název, ale i vznik alba a hlavně jeho obsah se tentokrát zpěvák rozhodl představit v netradiční formě. Píseň "Prolog" otevírající album je skvělým úvodem a Landa v něm shrnuje poslední rok příprav, práce na albu, všechno, co jej při jeho natáčení ovlivnilo, včetně automobilové nehody, po které si nepamatoval texty, problémů s bulvárem, muzikály, návštěvy našich vojáků v Afgánistánu, ale třeba i to, že při třináctém albu nápady přicházejí pomaleji než při druhém.


Hardcore Superstar - Beg For It (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Hardcore Superstar - Beg For It
Kapela Hardcore Superstar má za sebou bouřlivý vývoj a od svého založení v roce 1997 prošla několika hudebními styly. Od původního glam rocku vystřídala řadu odnoží rocku a metalu a do své tvorby přidala i něco z thrash metalu. Svou aktuální nahrávku však muzikanti ocejchovali puncem hard rocku a sleaze rocku. "Beg For It" je v pořadí šestou deskou a posluchačům přinese třináct skladeb včetně posledního bonusu - živého songu "Silence For The Peacefully". Jako první singl byla vybrána titulní skladba a doma ve Švédsku se už dočkala zlata. Nejen ji, ale také všechny ostatní songy si nyní můžete poslechnout na MySpace.com formace.


David Deyl - Hlavolam (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

David Deyl - Hlavolam
Mohlo by se zdát, že zpěvák David Deyl je dalším z řady písničkářů, kteří se vyrojili loni. Pravda ale je ta, že jeho jméno se objevuje na hudební scéně už nějaký čas. Spolupracoval s Helenou Vondráčkovou a Karlem Gottem, předskakoval Black Milk a loni dokonce Jamesu Bluntovi. To vše bez vlastního CD, které přichází až nyní. "Hlavolam" nahrál s producentem Danielem Hádlem a muzikantsky se na něm podíleli například kytarista Marcus Tran (kytara a produkce Ewa Farna), bubeník Richard Scheufler (Bára Zemanová) a baskytarista Marek Haruštiak (Krucipüsk). Autorem hudby je sám zpěvák, ale s texty si nechal vypomoci od lidí, jako jsou Tomáš Roreček (Kryštof, Chinaski, Ready Kirken), Tomáš Jugi Staněk z UDG, Jana Rolincová (Black Milk, Helena Zeťová) a Petra Glosr Cvrkalová (Ewa Farna). Pět ukázek z "Hlavolamu" poslouchejte na webu Davida Deyla.


Black Label Society - Skullage (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Black Label Society - Skullage
Kytarista Zakk Wylde nachystal společně se svými kumpány z Black Label Society novou obsáhlou kolekci "Skullage". Jak napovídá trailer na YouTube.com, jedná se o rekapitulační set s výběrem slavných hitů vytvořených během desetileté historie kapely a doplněný o živé vystoupení v Lehigh Valley. Na fanoušky Zakkovy řezavé kytary čekají hned tři verze - CD, DVD a edice o obou nosičích. CD obsahuje dvanáct skladeb a čtyři akustické kousky, DVD přinese vedle živého záznamu také čtyři videa a rozhovor "Welcome To The Compound".


Gaba Kulka - Hat, Rabbit (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní pop / jazz

Gaba Kulka - Hat, Rabbit
Gaba Kulka je zpěvačkou, písničkářkou a pianistkou z Varšavy, jejíž autorský repertoár se řadí do širokého proudu současné alternativní muziky. Neotřelým až bláznivým způsobem spojuje prvky jazzu, klasické hudby a popu, se sklonem k teatrálně-kabaretovému podání. V její muzice můžete slyšet inspirací Tori Amos či Kate Bush. Své třetí album nazpívané částečně v angličtině a částečně v polštině pojmenovala "Hat, Rabbit". Několik skladeb z něj nahrála na své MySpace.com.


Mike Oldfield - Tubular Bells (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní rock

Mike Oldfield - Tubular Bells 2009
Asi si říkáte, že jsme o pár desítek let zaspali dobu, či že u názvu titulu chybí číslovka. Není tomu tak, to se jen Mike Oldfiled rozhodl vydat tuto legendární nahrávku znovu, pěkně zremasterovanou a se vší parádou hned ve čtyřech fyzických formátech. Kromě verze na vinylu a standardní verze na 2CD obsahující kompletní "Tubular Bells", několik bonusů a druhý disk s výběrem hitů z let 1974 až 1983, se do prodeje dostane i deluxe komplet. Ten kromě oprášené verze nabídne i autentický záznam původní "Tubular Bells" z roku 1973 a DVD s remasterovanou podobou v 5.1 surround mixu plus záznam Oldfieldova vystoupení pro BBC. Skalní fandy dozajista potěší i striktně limitovaná ultimativní edice, která bude čítat tři CD, jedno DVD a speciální vinyl. Ta, na rozdíl od méně výpravných reedicí desky, nabídne i bonusové CD s demoverzí "Tubular Bells" z roku 1971 nebo další verzi této desky, se kterou Mike Oldfield nakonec nebyl spokojen a rozhodl se ji hodit do koše. Kromě toho tento luxusně balený komplet doplní i šedesátistránková kniha, plakát, pohlednice, tištěné informace o vzniku desky a mnoho dalších dárečků.


Orbital - Orbital 20 (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronická hudba

Orbital - Orbital 20
Dvacet let kariéry, dvacet oblíbených skladeb, zkrátka "Orbital 20" - jinak taky best of kompilace jedné z nejvýznamnějších skupin elektronické hudby. Dvacet skladeb bratrů Phila a Paula Hartnolla by se pochopitelně nevešlo na jedno CD, a tak přichází hned s dvojicí disků, na nichž se posluchači mohou těšit i na dva nové mixy, za kterými stojí Herve, James Zabelia a Tom Middleton nebo dvě dosud nevydané živé skladby.


V krátkosti - Rolling Stones reedice

Po takřka čtyřiceti letech jsou konečně Rolling Stones kompletně pod jedním vydavatelstvím. Nejslavnější rockandrollová kapela světa totiž podepsala exkluzivní smlouvu s Universal Music nejen na nové album, které má vyjít v roce 2010, ale i na kompletní katalogová alba, která dosud vydávalo EMI. První várka vyšla již v květnu 2009 - jednalo se o tituly "Sticky Fingers", "Goats Head Soup", "It’s Only Rock’n’Roll" a "Black And Blue". Nyní jde o várku druhou: "Some Girls", "Emotional Rescue", "Tattoo You" a "Undercover". Každé album bude speciálně remasterováno, kapela nad celým procesem sama dohlíží, takže se k fanouškům jejich klasické desky dostanou v podobě, v jaké je ještě neslyšeli.

Dále vychází:

Alice Cooper - School's Out And Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Anathema - Hindsight (Mystic Production)
Aretha Franklin - Gospel Greats (Flashback) (Warner Music)
Aretha Franklin - Respect & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Ben E.King - Stand By Me & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Billy Talent - Rusted From The Rain (singl) (Warner Music)
Bread - Make It With You & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Carly Simon - Boys In The Trees (Flashback) (Warner Music)
Daryl Hall And John Oates - She's Gone & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Deep Purple - Live Edice '2009 (EMI)
Dimmu Borgir - World Misanthrophy (Warner Music)
Dionne Warwick - I Say A Little Prayer & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Dwight Yoakam - Country Classics (Flashback) (Warner Music)
Frankie Valli & The Four Seasons - My Eyes Adored You & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Green Day - 21st Century Breakdown (vinyl) (Warner Music)
Hardcore Superstar - Beg For It (Warner Music)
Hypocrisy - Destroys Wacken (Warner Music)
James Taylor - In The Pocket (Flashback) (Warner Music)
John Coltrane - Jazz Classics (Flashback) (Warner Music)
John McGlinn - Berlin:Annie Get Your Gun (EMI)
John Williams - Spanish Guitar Music (Sony Music)
Linda Ronstadt - Blue Bayou & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Lou Gramm - The Lou Gramm Band (Mystic Production)
Madder Mortem - Eight Ways (Mystic Production)
Michael Gr. Schenker - Assault Attack (EMI)
Michael Gr. Schenker - Built To Destroy (EMI)
Michael Gr. Schenker - Rock Will Never D (EMI)
Michael McDonald - If That's What It Takes (Flashback) (Warner Music)
Muzikál & Film - Jiri Korn (EMI)
Otis Redding - (Sittin' On) The Dock Of The Bay & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Placebo - Box Set (EMI)
Primal Fear - The History Of Fear (Warner Music)
Queen - Singles Collection Volume 2/Ltd (EMI)
Rod Stewart - Some Guys Have All The Luck (Deluxe) (Warner Music)
Rod Stewart - Foolish Behavior (Flashback) (Warner Music)
Různí - Taneční liga 113 (Universal)
S.O.D. - Kill Yourself (Warner Music)
Sonny & Cher - Classics (Flashback) (Warner Music)
Stratovarius - Infinite Visions (Warner Music)
Taking Back Sunday - New Again (Special Edition) (Warner Music)
The Drifters - Under The Boardwalk & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
The Manhattan Transfer - Boy From New York City & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
The Monkees - Daydream Believer & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
Therion - The Miskolc Experience (Warner Music)
Twisted Sister - We're Not Gonna Take It & Other Hits (Flashback) (Warner Music)
UFO - The Official Bootleg Box Set (EMI)
Whitesnake - Slide It In (EMI)
Whitesnake - Slip Of The Tongue (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY