Zemřel Waldemar Matuška

31.05.2009 10:14 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Waldemar Matuška
© folkandcountry.com
Včera v podvečer přinesla média velmi smutnou zprávu. Ve svém domě na Floridě zemřel jeden z nejvýraznějších českých zpěváků minulého století Waldemar Matuška. Podle sdělení rodiny byl příčinou úmrtí komplikovaný zápal plic a selhání srdce.

Waldermar Matuška se narodil v roce 1932 a původně měl být sklářem. Ovšem srdce ho táhlo k muzice - zpíval a naučil se hrát na kytaru, banjo a kontrabas. První úspěch přišel v roce 1960 s písní "Suvenýr", která mu vynesla angažmá v divadle Semafor. Za svoji kariéru nahrál desítky alb a jeho písničky jako "Slavíci z Madridu", "Jó, třešně zrály", "Sbohem lásko" nebo "Tisíc mil" zlidověly a staly se nedílnou součástí zpěvníků. V roce 1962 se stal historicky prvním Zlatým Slavíkem a stejné ocenění se mu povedlo získat i o pět let později. Waldemar Matuška zanechal stopu i v českém filmu, kdy ztvárnil role ve filmech jako "Limonádové Joe", "Noc na Karlštejně" nebo "Kdyby tisíc klarinetů". V roce 1986 emigroval a od této doby žil trvale v Spojených státech.

Poslední rozloučení se zpěvákem, který zasáhl do řady žánrů od popu až po country, proběhne podle záměrů rodiny v Praze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY