Video Jukebox 21/2009

29.05.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Grizzly Bear
Grizzly Bear - Two Weeks
žánr: folk rock, pop, experimental
info: oficiální web, MySpace.com

Po debutové desce "Horn Of Plenty", která byla v podstatě sólopočinem Eda Drosteho, a dvojce "Yellow House", na níž již coby songwriter přidal nápady také Daniel Rossen z Department Of Eagles, se Grizzly Bear představili před několika dny ve své nejpopovější podobě. Alespoň dle slov bubeníka formace Christophera Beara. Třetí řadovka téhle Pitchforkem vzývané lo-fi mašinérie na vrstvené vokály "Veckatimest" vyšla za oceánem 26. května a jelikož utekla na net už asi před třemi měsíci, tak všichni dávno ví, že půjde o jednu z nejlepších desek letošního roku. Radost z toho určitě má i kytarista Radiohead Johnny Greenwood, který při loňském americkém turné, na němž tenhle kvartet z Brooklynu dělal Radiohead support, označil Grizzly Bear za svou nejoblíbenější kapelu. Video k "Two Weeks" by vás mělo pro jejich nové album snadno nadchnout.


Crystal Stilts
Crystal Stilts - Love Is A Wave
žánr: alternative rock, psychedelic
info: MySpace.com

Není třeba chodit okolo a schovávat se za sofistikované řeči. Crystal Stilts spadají do skupiny šťastných bastardů, u kterých vám hlava nebere, co je na nich tak spešl. Laciné klávesy, ležérní kytary... jako by ráno vstali, před obědem napsali pár tracků, odpoledne to hodili na cedlo a hotovo. Jako by jim to bylo fuk. Jenže vás dostanou. Slyšíte a cítíte v tom totiž jejich bezprostřednost, změny nálad, když se nad právě hraným riffem zamyslí, že jim nesedl salát po obědě... Prostě: Nevermind. Dokonalý noise pop, tanec mezi slunečními paprsky, psychedelická pouť manchesterskými kluby. Byť jsou z Brooklynu. (Šok?). Loni v říjnu vydali debutovou desku "Alight Of Night" a "Love Is A Wave" je jejich první postdebutový počin.


Pink Mountaintops
Pink Mountaintops - While We Were Dreaming
žánr: indie rock, psychadelic
info: oficiální web, MySpace.com

Pink Mountaintops je sólový projekt rockového veterána Stephena McBeana, ústřední postavy formace Black Mountain. Alespoň to tak bylo zamýšleno. Realita je ale taková, že s McBeanem na skladbách spolupracuje (mimo jiné) v podstatě každý z jeho domovské skupiny. Na rozdíl od Black Mountain se však tvorba Pink Mountaintops točí okolo minimalistických lo-fi kytarových riffů a romantických témat. Skladba "While We Were Dreaming" je ze třetí řadovky "Outside Love", na které se Stephen McBean dle svých slov nechal inspirovat například montrealskými svatbami, zimou, floydovským "The Final Cut" či ložnicemi, ve kterých žili skinheadi.


Jenny Owen Youngs
Jenny Owen Youngs - If I Didn't Know
žánr: indie pop, acoustic
info: oficiální web, MySpace.com

Písničkářka Jenny Owen Youngs odstartovala svou kariéru díky skladbě "Fuck Was I". Ta vyšla původně v roce 2005 na svépomocí vydané desce "Batten The Hatches", ale díru do Ameriky udělala až o rok později, kdy si ji do jednoho z dílů vybral produkční tým seriálu "Tráva". V roce 2007 se album dočkalo řádného vydání na labelu Nettwerk a deník Guardian desku následně zařadil do žebříčku Nejlepší alba, která jste nikdy neslyšeli. Tento týden vydala Jenny Owen Young, která zároveň působí se třemi členy skupiny The Age Of Rockets v projektu The Robot Explosion, svou druhou řadovku "Transmitter Failure", na kterou by vás mohl videoklip k "If I Didn't Know" navnadit.


Pixie Lott
Pixie Lott - Use Somebody (Kings Of Leon Acoustic Cover)
žánr: pop, soul
info: oficiální web, MySpace.com

Osmnáctiletá talentovaná zpěvačka, herečka a tanečnice Pixie Lott je typická cover girl. Je blond a sexy. Pokud navíc připočtete to, že má jedinečný hlas, tak o jejím budoucím úspěchu není třeba polemizovat. Stejně jako o jejím talentu - od pěti navštěvovala nedělní školu umění, na kterou později i nastoupila (slavná Italia Conti Academy Of Theatre Arts) a v šestnácti se dočkala ceny DADA (Dance & Drama Award). Od té chvíle se však rozhodla věnovat hudební kariéře, ve které bude dělat konkurenci především Duffy. O tom, že je pro soul přímo stvořená, se můžete přesvědčit i v její coververzi aktuální hitovky Kings Of Leon "Use Somebody". Debutová deska "Turn It Up" vyjde Pixie Lott až v září, ale již nyní je venku první singl "Mama Do".


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY