Aleš Brichta extrémistou

09.07.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Aleš Brichta je fenomén. V Arakainu si udělal jméno a jako drtivá většina metalistů to neměl za bolševika jednoduché. Netají se svým pravicovým myšlením, jenže na své poslední desce možná překročil rozumnou mez a v době, kdy nám Kanada chce obnovit vízovou povinnost, navrhuje deratizaci Romů.
Aleš Brichta
© Jan Vágner
Natočil sice hudebně kvalitní desku plnou muzikantsky vyzrálého materiálu, ale za textovou složku by zasloužil zostřený inkviziční výslech. Nebudeme si nic nalhávat, svoje hlavní textařské zbraně vyplácal v Arakainu a od té doby kvalita značně klesá, ovšem až doposud jsem v jeho tvorbě nepozoroval žádné extrémistické tendence. Vše změnila jeho nová deska, která byla šířena zdarma ke vstupu na koncert Motörhead. Jmenuje se "Deratizer" a na obalu má deratizéra. Zběžně jsem jej prohlédl a schoval do batohu, protože se chystala show.

Ovšem vystoupení rockového matadora a jeho AB Bandu začalo právě songem "Deratizer", který je kamenem úrazu a má nekorektní refrén:

Politici dělaj z každýho vola
na ulici kradou cikáni kola
už by to vyřešit měl
nějakej deratizer

To se prostě nedalo přeslechnout. Ano, bylo tam zmíněno i politické téma, ale kritika politiky je u rockerů podstatně častější jev než volání po rasových čistkách. Chvíli jsem se nevěřícně drbal na hlavě, pozoroval stejně udivené reakce lidí okolo a pak jsem se podíval opět na obal CD. Onen deratizér deratizuje na Karlově mostě. Nebudeme řešit, kde se na něm vzal zobrazený kanál, to je vedlejší. Podstatný je předmět deratizace. Protože vpředu je vykreslená postava, která má být očividně romského původu. Aby toho nebylo málo, tak v jedné ruce nese autorádio a v druhé dámskou kabelku. Tohle má jednoznačný výklad a těžko by se to vysvětlovalo jinak. A když k tomu připočteme silně nacionálně orientované texty, jako je "Česká zem"...

Aleš Brichta band, BNMIG07, Malá skála, 27.7.2007
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Ve finančním světě zuří krize a někdo tady volá po deratizaci určitého etnika. Navíc ve chvíli, kdy Dělnická strana nabírá na popularitě. Tímto Aleš Brichta překročil snad všechny společenské meze a ať byl celý text myšlen jakkoliv, tak to je od základu špatně. Lidská společnost snad dospěla do fáze, kdy i malé dítě ví, že kradou stejně tak obyvatelé romského původu jako ti bílí. Neví to snad vysokoškolsky vzdělaný rocker? Tohle by se opravdu stávat nesmělo a nesmí, vždyť se ohlédněme jaké poselství nám do dnešních dob zanechala kapela Orlík, která taky jen upozorňovala na cikány. Já sám bych v životě nečekal, že se podobného výjevu dočkám u české rockové špičky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY