Osamělost jako nový druh parties

30.05.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

The Sight Below v sobě vstřebává všechny niterné pocity a atmosféry reality. Rovnoměrně rozvržené pulsy abstrakce melancholie a smutku, to jsou táhlé tóny na minimalisticky nakypřeném albu "Glider", kterým tento projekt debutuje. Kdo si oblíbil épéčko "No Place For Us", nebude mít zábrany propadnout i tomuto.
8/10

The Sight Below - Glider

Skladby: At First Touch, Dour, Without Motion, Life's Fading Light, Further Away, The Sunset Passage, Already There, A Fractured Smile, Nowhere
Vydáno: 30.1.2009
Celkový čas: 49:14
Vydavatel: Ghostly International
Když jsem se poprvé ponořil do devíti kompozic desky "Glider", pocítil jsem v sobě protipóly jejích nálad. Taktéž se mi vybavily scény z filmu "Jak přicházejí sny", kdy hlavní hrdina postupuje boj s "peklem", aby svou manželku zachránil před neodvratným koncem v propadlišti depresí a sebeničení. "Jak přicházejí sny" je i vizuálně velmi povedený film, který hýří emocemi, barvami a smyslnými odkazy na současnou podobu lidských vztahů a víry v boha. "Glider" by klidně mohl být použit jako alternativní soundtrack, který má stejně vysokou míru intenzity naléhavosti.

The Sight Below na ploše necelých padesáti minut nikam nechvátá. Naopak spojuje roviny ambientu s shoegaze, které nechává patřičně vyznít. Ale aby tato hmota nebyla jen dřímajícím snem, začleňuje do hybných základů i minimalistické prvky techna, electra a rovný takt beatů. Ideální to kombinace do letní noci, kdy se jen zachumláte do lehké deky a necháte účinkovat tuhle muziku.

Od úvodní "At First Touch" se totiž okolo vás rozevře osamělý oceán, ve kterém ztracené duše vysílají krátké impulsy za účelem navázání spojení se stejně naladěnými jedinci. Provzdušněné melodie se na sebe navalují, tak jako jednotlivé tóny (akordy) a rozmáchlé plochy kytarových efektů. Melancholie tu vystrkuje své růžky na každém rohu, není však zákeřná. Něžně si vás ovine okolo sebe a ždímá vaši energii ("Life's Fading Light"), emoce posléze promluví až s první světelnou erupcí hvězd ("The Sunset Passage") a probuzení na neznámém místě ("Nowhere") pak zacelí probděnou noc. V rychlém sledu se vám vybaví všechny radostné zážitky, ale i smutné ztráty. Ale pokud budete hledat odpověď na otázku, zda je osamělost zničující, tak ji tady asi nenaleznete.

The Sight Below prohlašuje, že právě ona osamělost je prý nový druh taneční párty, tak se mu tento pocit na "Glider" povedlo vystihnout na maximum. A je čistě na vás, jak máte rozvinutý budič vašich emocí na příjem těchto vln - "Glider" totiž může naplno pohltit, ale i odradit.

PS: The Sight Below vystoupí společně s Christopherem Willitsem v pražském Paláci Akropolis 12. června v rámci Music Infinity a na tomto odkazu můžete stahovat free épéčko "No Place For Us".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY