Nové desky pro 17. týden

26.04.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden je to hlavně o talentovaných písničkářkách a zpěvačkách. Po letech se vrací Rachael Yamagata a po kratší době jazzová Melody Gardot. Proti křehkým květinkám stojí tvrďáci Heaven And Hell a čeští rockeři Negative Face a Lety Mimo. Všechny předchozí strčí do kapsy svým věhlasem Bob Dylan.
Pokud se v pondělí 27. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Bob Dylan - Together Through Life (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / folk

Bob Dylan - Together Through Life
Bobu Dylanovi se v poslední době velmi daří - posledních několik alb a především pak "Modern Times" sklízí velké úspěchy včetně těch prodejních. Podle prvních ohlasů a recenzí, které nezřídka kdy hodnotí maximem bodů, tomu tak bude i v případě novinky "Together Through Life". CD tentokrát produkoval Jack Frost, za kterýmžto jménem se neskrývá nikdo jiný než zpěvák sám. Dylan se na této novince vrací hluboko do minulosti, přesněji řečeno do dob největší slávy vydavatelství Sun a Chess Records. Z desky je k dispozici pouze první singl "Beyond Here Lies Nothin'", který zpěvák zpřístupnil na svém MySpace.com. "Together Through Life" bude k dostání vedle standardní verze, také na dvou vinylech a především jako třídisková kolekce s jedním DVD a CD obsahujícím epizodu "Friends & Neighbors" z Dylanova rozhlasového pořadu "Theme Time Radio Hour".


Melody Gardot - My One And Only Thrill (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: vokální jazz / blues

Melody Gardot - My One And Only Thrill
Na fotkách vypadá jako Anastacia a Kelly Clarkson dohromady - ale je to Melody Gardot a nemá se zmíněnými zpěvačkami takřka nic společného. Rozhodně tedy ne hudební styl. Její kritiky opěvovaný hlas patří jazzu s jemným nádechem blues. Na pokračování jejího alba "Worrisome Heart" z loňského roku nemuseli hudební fanoušci čekat zase tak dlouho. Ke spolupráci na něm si tentokrát vybrala Larryho Kleina, tedy producenta, který se ve svém portfoliu pyšní jmény jako Madelaine Peyroux, Joni Mitchel, Tracy Chapman nebo Herbie Hancock. Obě jména by měli zaručovat velkou hudební kvalitu a jestli to tak opravdu je, můžete zkoumat díky ukázkám na internetovém obchodě Amazon.com. Jedinou písničku, kterou si můžete vychutnat celou na MySpace.com Melody Gardot, je první singl "Baby I'm A Fool".


Heaven And Hell - The Devil You Know (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Heaven And Hell - The Devil You Know
Po úspěšném živáku "Live From Radio City Music Hall", který přichystali bývalí členové Black Sabbath v čele se zpěvákem Ronnie Jamesem Diem jako Heaven And Hell, se na pulty obchodů valí první plnohodnotná deska. I když frontman o nahrání zbrusu nového materiálu nepřemýšlel ani v těch nejdivočejších snech, na debutu pojmenovaném "The Devil You Know" začali všichni muzikanti pracovat již v polovině minulého roku. V prosinci se zavřeli do nahrávacího studia Rockfield Studios ve Walesu, kde vzniklo celkem deset skladeb, s jejichž produkcí pomohl Mike Exeter. Jeden z nových kusků "Bilbe Black" si můžete poslechnout na MySpace.com profilu kapely.


Playing For Change - Songs Around The World (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music / pop

Playing For Change - Songs Around The World
Za názvem Playing For Change nehledejte žádnou skupinu, ale mezinárodní charitativní organizaci snažící se spojit svět pomocí hudby. Navíc to dělá velmi originálním způsobem, kdy jsou jednotlivé písničky poskládané z vystoupeních muzikantů z různých koutů planety. Nejedná se však o nějaké známé hlasy a tváře, ale převážně o pouliční, ale velmi talentované hudebníky. Jedněma z mála těch známějších jsou americký bluesový zpěvák Keb' Mo', nebo Manu Chao. "Songs Around The World" je kolekcí těchto písniček a veškerý zisk z prodeje tohoto titulu půjde na rozvoj hudebních škol v chudých částech světa. Oficiální stránky Playing For Change vás seznámí blíže s tímto projektem i pomocí několika videoklipů a hudebních ukázek.


Lety Mimo - Pouhá chemie (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Lety Mimo - Pouhá chemie
Nová deska tuzemské formace Lety Mimo měla vyjít podle optimistických odhadů členů formace už na konci února, ale přípravy se protáhly o necelé dva měsíce. Novinka nazvaná už pracovně jako "Pouhá chemie" vznikala zaráz v Česku i za velkou louží v Americe, kde kytarista Cvanc nahrál kytarové party všech písní. Ve finále se vylouplo jedenáct songů, které muzikanti nabízeli posluchačům ke stažení přes i-legalne.cz už od 8. dubna a nyní vydávají album fyzicky ve třech barevných verzích. Ti, kteří zvolí verzi ke stažení, dostanou darem "download" verzi předchozí narávku "Electra". Na stejné adrese jsou k dispozici i ukázky všech písní a celý song "Chemie" umístili muzikanti na svůj Bandzone.cz profil. Pokud byste si chtěli některé z nových kousků poslechnout naživo, navštivte jeden z aktuálních koncertů kapely. Skupina toto turné završí 28. května v Praze křtem desky.


Rachael Yamagata - Elephants...Teeth Sinking Into Heart (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk / blues rock

Rachael Yamagata - Elephants...Teeth Sinking Into Heart
Dlouho, opravdu velmi dlouho se muselo čekat na nové album americké písničkářky a pianistky Rachael Yamagata. Od jejího velmi chváleného debutu "Happenstance" uplynula už jedna celá pětiletka. Tedy alespoň v Evropě. V zámoří její druhotina "Elephants...Teeth Sinking Into Heart" vyšlo již v říjnu minulého roku. Na něm se opět spojila s producentem Johnem Alagiou, ale ten hrál díky dvěma skladbám spíše druhé housle a hlavní roli dostal tentokrát Mike Mogis, známý třeba ze spolupráce s Rilo Kiley. Že se ale příliš neodklonili od stylu předchozího alba, jenž je přirovnáván k mixu PJ Harvey a Toma Waitse, můžete pozorovat na jejím MySpace.com


Chimaira - The Infection (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: groove metal

Chimaira - The Infection
Fanoušci metalové formace Chimaira se po dvou letech konečně dočkali nového řadového díla. Do obchodů má namířeno už v pořadí páté CD "The Infection", žánrově zasahující do vod groove metalu a metalcore. Producent Ben Schigel dal s muzikanty dohromady celkem deset skladeb a vy si můžete většinu z poslechnout na jejich MySpace.com. Na stejné adrese najdete i dokument o přípravách alba. Dodejme, že kromě standardní edice na CD dorazí do obchodů i limitovaná verze pro sběratele, jež bude obohacená o DVD.


Negative Face - Garden Of Wishes (Championship Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / alternativa

Negative Face - Garden Of Wishes
Negative Face je projekt skladatele a zpěváka Matěje Lipského (vnuk herce Lubomíra Lipského), který od roku 1995 koncertuje s celou řadu hostů. Jedním z úspěchů tohoto projektu je nominace na cenu Anděl 2005 v kategorii hard and heavy za skladbu "Stín", ovšem skupina z tohoto hudebního ranku ráda vybočuje k jazzu, folku, hip-hopu či dance music. Novinka "The Garden Of Wishes" je koncepčním dílem - rock-metalovou operou, která vás zavede na záhadné místo... Produkce alba se ujal Maťo Mišík v minulosti spolupracující s Tata Bojs, nebo Anetou Langerovou. Mezi pozvanými hudebníky uslyšíte například Jana Toužimského z Arakainu, Moniku Šramlovou, Markétu Foukalovou z Madfinger, Jiřího Hudce z E.O.S, dnes zmiňovaného rappera Henryho D a nechybí ani Matějův dědeček Lubomír Lipský. Hned pět písniček nahrála kapela na své bandzone.cz.


Jiří Zmožek - Hvězdy mého života (Popron Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: střední proud

Jiří Zmožek - Hvězdy mého života
Jiří Zmožek patří k těm nejúspěšnějším autorům populární hudby osmdesátých let u nás a letos se dožije významného životního jubilea. U této příležitosti se v nahrávacím studiu sešli Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Jitka Zelenková, Leona Machálková, Martina Balogová, Jakub Smolík, Marcel Zmožek a další, aby nově nahráli více jak třicet jeho největších hitů. Starší písně tak obohatil modernější zvuk a aranže. Většina písniček je pojata jako duety s Jiřím Zmožkem. Na CD vyjdou postupně tři takovéto alba a "Hvězdy mého života" je první z nich. Na něm například naleznete "Zřejmě letos nikde nejsou kytky", "Mys dobrých nadějí" či "Tam u nebeských bran". Krátké ukázky všech skladeb jsou k dispozici na stránkách vydavatelství Popron.


Sara Watkins - Sara Watkins (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / bluegrass / keltská hudba

Sara Watkins - Sara Watkins
Sara Watkins svým eponymním albem debutuje, ale rozhodně není na hudební scéně žádným nováčkem - může se ve vitrínce chlubit například i jedním cenným gramofonkem. Ten získala ještě společně se skupinou Nickel Creek, která má od roku 2007 přestávku. Sara Watkins v podstatě ale neodbočuje od stylu své mateřské skupiny a posluchačům předkládá směsici bluegrassu, folku a prvků keltské hudby. K nahrávání alba, z nějž můžete čtyři skladby ochutnávat na jejím MySpace.com, si přizvala řadu výborných muzikantů a jako hlasovou výpomoc Gillian Welch. Aby vše znělo, jak má, hlídal člen Led Zeppelin John Paul Jones.


U-Prag - 44 Thousand Actors In 16 Flats (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electro / dance pop

U-Prag - 44 Thousand Actors In 16 Flats
Po sedmi letech působení na hudební scéně se domácí kapele U-Prag podařilo dát dohromady první plnohodnotné album. Deska, tajemně pojmenovaná "44 Thousand Actors In 16 Flats", měla podle původních plánů pětice vyjít ještě do konce minulého roku. Nastaly však problémy s mixem, a tak se termín vydání o několik měsíců posunul. Posluchači se mohou těšit energickou nahrávku, na které si zahostovali zpěvačky Erika Fečová z Navigators a Radka Sluková. Mix a mastering jedenácti skladeb má na svědomí Ecson Waldes a vy můžete finální podobu nahrávky otestovat prostřednitvím prvního singlu "Suspicious", který si můžete na webu kapely zdarma stáhnout.


Seasick Steve - I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: blues / rock

Seasick Steve - I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left
Seasick Steve je v podstatě americký tulák, který se již několik let živí muzikou. Začal s tím už v 60. létech a mezi jeho přátele patřila Janis Joplin, Joni Mitchel, později třeba i Kurt Cobain a dokonce produkoval několik nahrávek Modest Mouse. Přesto všechno jeho první CD vyšlo až v roce 2004 a průlom v kariéře přišel o dva roky později v silvestrovské show Jools Hollanda, kde diváky uchvátil svým blues s rockovým feelingem hraným na tří-strunou kytaru a malou bedničku, coby perkuse. "I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left" je jeho třetím albem a o zájem má už nyní postaráno - vedle jeho samotného na něm totiž uslyšíte i Caveův Grinderman, KT Tunstall nebo Ruby Turner. Pokud by vás zajímala jeho muzika jdoucí až na samotnou dřeň, navštivte Seasickovo MySpace.com, kde je pět písniček k poslechu.


Henry D - Man Of Honor (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

Henry D - Man Of Honor
Po dvou letech, během kterých rapper Henry D svou novou desku s přestávkami připravoval, se jeho nové dílo "Man Of Honor" konečně dočkalo finální podoby. Na nahrávání se podílel baskytarista a producent skupiny United Flavour Djei a Mix obstaral Tomáš Sochůrka. Příprav se také zúčastnilo několik hostů, pro příklad jmenujme Huga Toxxxe a Derricka Wilsona, energickou Carmen z United Flavour a soulový hlas německého MC Ucee, zpěváka kapely King Banana. V jedné ze skladeb si zapěl i dětský sbor. Hutný hip hop Henry D můžete sami ochutnat na jeho MySpace.com profilu, kam umístil čtyři nové písně.


Inflagranti - Restart (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: klasický crossover / pop

Inflagranti - Restart
Není to ještě tak dávno, co české dámské smyčcové uskupení Inflagranti vystupovalo v pětici. S druhým albem "Restart" se ovšem prezentují již jen jako trio. Co ovšem zůstalo je hudba, jež navazuje na populární ztvárnění klasické a populární muziky, které před časem proslavila Vanessa Mae a posléze kvartet Bond. Na novince si dámy na své struny posadily nejen Bachovu, či Vivaldiho klasiku, ale například i největší hity Europe, Metalliky, Tiny Turner, Beatles či Abby. Některé z nich nahrálo trio na svůj bandzone.cz profil.


Blue Roses - Blue Roses (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk

Blue Roses - Blue Roses
Podobně jako za A Fine Frenzy se skrývá jediný člověk, stejně je tomu tak i v případě Blue Roses. Za touto značkou narazíte pouze na mladou Angličanku Lauru Grove z Shipley nedaleko Bradfordu, která za tímto pseudonymem vypráví společně se svým piánem a kytarou příběhy nejen své ale i řady dalších lidí. Hudebně se pohybuje ve velmi intimních vodách folku, do nichž se můžete alespoň na chvíli ponořit s ní na jejím MySpace.com, kam nahrála tři písničky.


Wilco - Ashes Of American Flags DVD (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / country / folk

Wilco - Ashes Of American Flags DVD
Členové americky skupiny Wilco umě míchající řadu stylů country počínaje a rockem konče, se rozhodli potěšit své příznivce ještě před vydáním sedmé řadovky koncertním DVD "Ashes Of American Flags". To se nahrávalo dokonce hned na pěti koncertech a konečnou podobu DVD mu vtiskli pánové za střihačským pultem, kteří klasické pohledy obohatili o zákulisní záběry a rozhovory s členy kapely. Kdo by měl zájem nakouknout pod pokličku tohoto titulu, nechť navštíví speciální stránky, kde se dá jen ztěží přehlédnout trailer.


Dále vychází:

Alesha Dixon - The Boy Does Nothing (singl) (Warner Music)
Allen Toussaint - The Bright Mississippi (Warner Music)
Ashanti - The Vault (Warner Music)
Death Cab For Cutie - The Open Door EP (Warner Music)
František Nepil - Má stoletá láska spart (EMI)
František Nepil - Pohádková lampicka (EMI)
God Dethroned - Passiondale (Mystic Production)
Hana Hegerová - Paběrky a pamlsky (Supraphon)
Icon In Me - Human Museum (Mystic Production)
Jaroslav Foglar - Stínadla se bouří (Supraphon)
Karel Kryl - Živě v Československu 1969 (Supraphon)
Katapult - 6CD Box (EMI)
Legion - A Bliss To Suffer (Mystic Production)
Maria Joao Pires - Maria Joao Pires-Chopin (Universal)
Natalia - Wise Girl (Sony Music)
O.S.I. - Blood (Mystic Production)
Petr Muk - Muzikal A Film (EMI)
Petra Janů - Vzpomínky - Film & Muzikál (Supraphon)
Různí - Hymny členských států EU (Supraphon)
Různí - Jules Verne komplet (Supraphon)
Různí - Kanikuly 2009 (Universal)
Různí - Kontor 07/2009:House Of House (EMI)
Saga - The Human Condition (Mystic Production)
Semafor - Semafor Hry (6Cd) (Supraphon)
Stratas/Ochman/Bruck Aj. - Der Zarewitsch (Universal)
Subway To Sally - Schrei / Engelskrieger In Berlin (Warner Music)
Switch - Na Dosah (EP) (Championship Records)
Tardy Brothers - Bloodline (Mystic Production)
The Enemy - Music For The People (Warner Music)
Winterborn - Farewell To Saints (Mystic Production)
Wolfchant - Determined Damnation (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY