Video Jukebox 15/2009

17.04.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

St. Vincent
St. Vincent - Actor Out Of Work
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Dnes šestadvacetiletou Annie Clark zavál v roce 2006 osud do koncertní kapely Sufjana Stevense. A přesně od té chvíle stojí její cesta k indiepopové princezničce za pozornost. Ještě v témže roce zapálila Paříž (nutno číst vydává épéčko "Paris Is Burning" a nutno neplést si s Ladyhawke!) a pár měsíců na to nastupuje jako kytaristka do rockovo-symfonicko-davového tělesa The Polyphonic Spree, se kterým nahrála album "The Fragile Army". Svůj debut "Marry Me" vydává o prázdninách a oprávněně proměňuje dvě ze tří nominací na ceny PLUG Award, přičemž prohrává jen s Justice v obdobě kategorie objev roku, což až tak nebolí. Letos se vrací s novým labem "Actor", které vyjde 5. května na labelu 4AD. Navnadit na něj by vás mohlo video ke skladbě "Actor Out Of Work", jehož úvod podle mě jednoznačně odkazuje ke klipu "Wonderwall" manchesterské formace bří Gallagherů. Klidně mě ale opravte.


Yo! Majesty
Yo! Majesty - Don't Let Go
žánr: hip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Hip hop o lesbické lásce, s bohem nakukujícím přes rameno? Label Domino kromě kytar nabízí ledasco. Pokud v součastnosti již jen duo Yo! Majesty přeneseme do optiky kreslených hrdinek okýnkového seriálu na iDnes.cz, pak Shunda K je ta hubenější a Jwl.B ta s většími ňadry. Důkaz místo slibů vám rádá nabídne lajv, protože když mohou do půlpasu nazí prorokovat myšlenky KanYe a Jay-Z, proč by nemohla ona? Jwl.B si prý svého času vzala kazatele, takže hru se slovy mohla odkoukat, ale zbytek je jen ona. Kterým směrem by šel žánr pod rukou feministek můžete zjistit na loňském debutu "Futuristically Speaking... Never Be Afraid", ale leccos napoví i jeden z nejlepších tracků z něj "Don't Let Go". A k dispozici jsou i remixy: Hannah Holland Remix, DJ NG Remix, A1 Bassline Remix, Greenmoney Remix.


Peaches
Peaches - Talk To Me
žánr: electronica, dance punk
info: oficiální web, MySpace.com

I do třetice žena. Původně kanadská učitelka Merrill Beth Nisker se v multiinstrumentalistku Peaches proměnila až na svém druhém albu "The Teaches Of Peaches" (debut "Fancypants Hoodlum" vydala pod jménem Merrill Nisker), na kterém ji vokálně podpořila Feist. "Fuck The Pain Away", jedna z jeho jedenácti skladeb, se tehdy dostala nejen na soundtrack k druhému "Jackassovi", ale především pak i jako hudební kulisa striptýzového klubu do filmu "Ztraceno v překladu". Na letošní květen Peaches přichystala již svou pátou řadovku "I Feel Cream", kterou uvádí dvojáčkový singl "Talk To Me" / "More". Ochutnat z chystané novinky můžete díky videoklipu k první jmenované skladbě.


Dent May & His Magnificent Ukulele
Dent May & His Magnificent Ukulele - Howard
žánr: pop
info: oficiální blog, MySpace.com

Dent May je tak retro, jak jen může týpek s kulatými megabrýlemi, šedesátkovým outfitem a rozladěným ukulele být. A rozhodně se to nesnaží skrývat, o čemž svědčí i videoklip k singlu "Howard" jeho projektu Dent May & His Magnificent Ukulele (napadá vás sand ještě více retro název?). Jako inspiraci často uvádí Leeho Hazlewooda či Serge Gainsbourga a jeho poznávacím znamením by - krom ukulele - mohl být i jeho vokální projev kombinující řízný falzet s dylanovským nashville-skyline polohlasem. Skladba "Howard" je z jeho debutového alba "The Good Feeling Music Of Dent May & His Magnificent Ukulele", které vyšlo počátkem února na labelu Paw Tracks.


Odawas
Odawas - Harmless Lover's Discourse
žánr: psychedelic, ambient
info: oficiální web, MySpace.com

Asi před patnáctilety se ke mně dostala kazeta "Chariots Of Fire" od Vangelise, která mě absolutně dostala. A Odawas mi to znovu a znovu při každém poslechu připomínají. Vrstvené průlety skrze patos hollywoodských rejžáků, neprůstřelný ambient, osmdesátkové synťáky a injekce návykových emotik přímo do žil: "This could be the last day on earth," zpívá v "Harmless Lover's Discourse" Michael Tapscott a vy mu s clinteastwoodovským kameným výrazem odpovídáte: "OK, I am ready." Třetí řádné / oficiální album "The Blue Depths" vyšlo v polovině února pod hlavičkou Jagjaguwaru a "Harmless Lover's Discourse" zastupuje jeho otevřenější já. V mp3 si tenhle song můžete stáhnout tady.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY