Legenda gangsta rapu se do důchodu nechystá

13.04.2009 17:11 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V pátek zažila Praha opravdu žhavou kostku ledu. Ice Cube se slovy "I started this gangsta shit" připomněl, že začal rapovat v době, kdy většina návštěvníků koncertu ještě nebyla na světě. Letos bude mít čtyřicet, do hudebního důchodu se prý nechystá. Měl by?

Live: Ice Cube

support: Orion a James Cole, Nironic, Ektor & Enemy
místo: Incheba Arena, Praha
datum: 10. dubna 2009
Fotogalerie

Ice Cube, Incheba Arena, Praha, 10.4.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
10. dubna jsme slovní spojení legenda Ice Cube slyšeli v pražské Incheba Areně nespočetněkrát. Ice Cube si to určitě zaslouží, rapuje už nějakých pětadvacet let, velkou měrou se zasloužil o vznik gangsta rapu, s žánr definujícími N.W.A a následně dalšími formacemi, poté sólo vydal už patnáct studiových alb. I ta poslední se umisťují na nejvyšších příčkách prodejního žebříčku hlavně v USA, se singly je však tento rapper těžce neúspěšný. Je snad Ice Cube legenda, která už dávno nemá dobré písničky?

Než však slušně zaplněná aréna mohla vynést hodnotící soudy, představila se trojice předskokanů. Po DJi Tucovi a Trafikovi tak ve 21 hodin začali hrát Ektor & Enemy. E2 příliš nekoncertují, přesto se nedá říct, že by se to na stage nějak projevilo. Ektor je naživo stejně sebevědomý jako na desce a Enemy je přeci jen už zkušený party DJ. Vystoupení všech předkapel měla shodně po půlhodině, E2 tak stihli zahrát hlavně hity "Sousedi", "Vidim to jako včera" nebo hravý kousek "Něco mocnýho".

Orion a James Cole, Incheba Arena, Praha, 10.4.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nironic zahrál osvědčený Wichův materiál, například "Much Higher", a k tomu přidal i pár ochutnávek z chystaného alba. Pak naběhli Orion a James Cole s "Lůzrem". Tehdy úplná novinka, nyní oblíbený hit z již téměř legendárního alba "Orikoule". "Hvězdnou star" nebo "Zemi vzdálenou" publikum také velmi ocenilo.

Moderátor večera pak trefně poznamenal, že Ice Cube pochází z Los Angeles, kde je asi tak teplo, jak v neklimatizované zapařené Incheba Areně, a po menším prostoji se o půl dvanácté pod reflektory objevil ten, na kterého se mladé publikum do Prahy sjelo. No, reflektory více oslňovaly audienci, než osvětlovaly interprety, ale po pár sekundách se mezi třemi černochy dalo rozeznat, kdo je DJ Crazy Toones, kdo je "rapový pomocník" WC (čti Dub-C) a kdo je sám Ice Cube.

Ice Cube, Incheba Arena, Praha, 10.4.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jak to tedy dopadlo? Fanoušci si museli přijít na své, Ice Cube do pětasedmdesát minut trvající show naskládal opravdu velké množství svých hitů. I když jako o opravdových hitech se dá mluvit pouze o "It Was A Good Day" a "Check Yo Self" z jeho nejúspěšnějšího alba "The Predator", které jsem si zamiloval hlavně díky soundtracku "Grand Theft Auto: San Andreas". Mým favoritem je ještě liljonovská "Go To Church", která i naživo bavila (a uvedl ji host Method Man, který údajně s Ne-Yem něco natáčí v ČR). Hiphopeři na akci však nebyli tak omezení jak já, takže si viditelně užívali i všechny ostatní Ice Cubovy tracky.

Když už jsme čekali, že přijde titulní "Gangsta Rap Made Me Do It" z nejnovějšího alba, koncert jaksi skončil. Žádný goodbye, stage se nečekaně vyklidila a lidé se začali zmateně otáčet. Když se v 00:45 rozsvítily velké osvětlovací reflektory, bylo jasné, že se jde domů. Nebo na afterparty. S pocitem toho, že jsem viděl někoho, kdo je pro rap opravdu pojmem. Hm.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY