Peklo na východě

13.04.2009 00:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Přesně po třech letech se na pultech obchodů vyhřívá nové album americké formace Queensrÿche. Na "American Soldier" si muzikanti zavolali posily přímo z Koreje a Vietnamu a připravili surové svědectví o válce. Jak se jim to povedlo, můžete otestovat v naší recenzi.
9/10

Queensrÿche - American Soldier

Skladby: Sliver, Unafraid, Hundred Mile Stare, At 30000 ft., A Dead Man's Words, The Killer, Middle Of Hell, If I Were King, Man Down!, Remember Me, Home Again, The Voice
Vydáno: 30.3.2009
Celkový čas: 60:31
Vydavatel: Warner Music
Po devíti měsících nahrávání a několikaletých přípravách, které Queensrÿche zahájili již po vydání poslední řadovky "Operation: Mindcrime II", míří do obchodů nové CD "American Soldier". Frontman Geoff Tate při skládání našel inspiraci přímo ve své rodině a vůbec impuls ke vzniku této nahrávky dal jeho otec: "Byl povoláním voják a sloužil u námořní pěchoty v Koreji a poté i ve vzdušných silách ve vietnamské válce. Co si pamatuji, u letectva pracoval celý můj život - narodil jsem se na základně v Německu. O svých zážitcích však nikdy nemluvil. Já se pořád vyptával a čekal na všechny příhody, kterých se mi po dlouhou dobu nedostalo. Posledních pár let se ale rozvykládal a jedno z jeho vyprávění jsem zaznamenal..." Zpěvák a vizionář se této výzvy chopil, a tak začal poutavý příběh vyprávěný jako ryzí svědectví přímo z duše amerického vojáka.

Jakmile si na poslech vyšetříte potřebnou hodinku, připravte se na výlet do předních linií, kde ti nejstatečnější ládují samopaly a minutu na to padají k zemi jako hrušky. Od prvního výkřiku "On Your Feet!" vás strhne sugestivní popis, expresivní zpěv a bombový útok rozličné škály pocitů, vykreslených v temných šedomodrých barvách. Kytarová sóla jsou bombastická, chladná a ostrá jako čepel. Nahrávka postupně graduje a každá skladba plynule navazuje na předchozí. Vrchol přijde uprostřed nahrávky - od kousku "Middle Of Hell", přes "If I Were King" k "Man Down!", kdy posluchač zažije naprostý otřes. Jedná o jednu z nejpůsobivějších skladeb alba (vedle následující "Remember Me") a také po hudební stránce o nejsložitější kompozici.

Před očima se vám míhají obrázky čerstvě naverbovaných rekrutů, jejich statečné výstřely a pak krev a duše v oblacích. Cítíte jejich rozčarování, zpytování a vinu. Ale hlavně bolest, výčitky a stesk po rodině. Melodické linky, typické snad jen pro Queensrÿche, potrhují naléhavost a útočí přesně do epicentra pocitů. Zpěvák ze sebe vydává maximum a i když je jeho hlas věrným prostředníkem všech událostí, v některých písních přizval k mikrofonu i samotné vojáky. V jedné z posledních písní "Home Again" si zapěla i jeho desetiletá dcera Emily. Řadu skladeb ošperkoval saxofon, jenž ve výsledku dodal celé nahrávce tesklivý tón. Vrstvené vokály barvitě podkreslují celou atmosféru a vy deskou proplouváte jako neviditelní diváci a pozorujete, jak před vašima očima umírají lidé.

Troufám si říct, že sami muzikanti na desce předvedli vrchol svého umění. Geoff Tate vypráví příběhy ich-formou a nešetří na emotivních vsuvkách. "American Soldier" není nijak politicky směrovaná. Je skutečně deskou o vojácích, pro vojáky a od vojáků samotných. Snad někoho devítkou neurazím, ale dle mého má přesně takto vypadat koncepční album a nahrávka propracovaná do nejmenších detailů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY