shop.musicserver.cz
The Subways - Chceme si užívat, dokud nezmizíme

The Subways - Chceme si užívat, dokud nezmizíme

Vydáno: 24.03.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Mladí, akční, draví. Tak by se dali charakterizovat členové britské kapely The Subways. A stejně by se dala popsat i jejich muzika. Energii hledají po celém světě, všude, kde můžou. "Třeba v knize o ruském diktátorovi," prozradil během telefonického rozhovoru musicserveru frontman kapely Billy Lunn.

The Subways
© thesubways.net
Právě jste se vrátili z turné po Austrálii a za pár dní míříte do Evropy. Co pro tebe i pro celou kapelu takové turné vlastně znamená?

Já tohle cestování a koncertování miluju. Je to můj život a také důvod, proč se vůbec ráno probouzím. Vím o několika kapelách, které turné nesnáší, ale to fakt nechápu. Já na něj jezdím strašně rád.

A co vůbec od každého koncertu očekáváte?

No, je skvělé procházet se po pódiu a mít při tom možnost hrát na kytaru vlastní song, ve kterém vyzpívávám svůj život, song, který jsem napsal v nejtěžších chvílích života na kolenou v ložnici nebo naopak úplně zaláskován. Úžasné pak je vidět zástup diváků, kteří si s námi zpívají nebo přímo křičí texty všech písniček. Naše muzika je pro nás důležitá a je pro nás velkou výzvou, přinutit pomocí hudby lidi tancovat, bláznit a potit se. Pak sami cítíme tu energii a můžeme taky skákat po pódiu, po reprácích...

Podívali jste se už do všech možných koutů planety. Jak na vás zapůsobilo obecenstvo v Japonsku oproti například tomu australskému?

Lidé jsou v každé zemi úplně odlišní. Dokonce je vidět rozdíl mezi severními a jižními státy. Liší se i lidé z různých míst ve stejné zemi - třeba z venkova a z města. Do Austrálie zavítají evropské nebo americké kapely jen zřídka, takže když se pak koná nějaký takový koncert, je na lidech vidět, že si ho chtějí maximálně užít. No a Japonsko a jeho kultura, to je něco naprosto odlišného, neuvěřitelného a pro nás také dost zvláštního. Už jenom to jídlo se tak liší od západního. A lidé - píší i mluví s úplně jiným dialektem než my. Dá se to poznat i při koncertě, když někdo z nich poruší všudypřítomnou strnulost a odváží se s námi zpívat. Jsou tak slušní, že například po koncertě neobjevíte na podlaze ani kapičku rozlitého pití.

A pamatuješ si třeba český festival v Trutnově?

Jo, ten si teda pamatuju - bylo to super a zároveň jeden z nejzvláštnějších festivalů, kde jsme kdy hráli. Konal se uprostřed lesa, jako by někdo přišel a řekl, tak a teď vysekáme uprostřed porostu díru a postavíme tady stage. Vlastně to bylo jedno z našich nejlepších vystoupení. Diváci byli hrozně opilí, ale bylo vidět, že se opravdu dobře baví! Taky jsme se naučili několik českých slovíček.

The Subways
© thesubways.net
A není to občas unavující - většinu času procestovat? Nejspíš jste se museli vzdát něčeho ze svého dřívějšího života.

Máš pravdu, museli jsme toho pro kapelu a pro muziku hodně obětovat. Ale myslím, že nyní je to prostě přirozená součást našeho života. Ráno se probudíme a jediné, o čem celý den přemýšlíme, je další koncert nebo song, který jsme napsali. Myslíme na další země, města nebo lesy, které navštívíme. Chceme poznávat jiné kultury. Prožíváme vlastně neustálé dobrodružství a nemyslím si, že by s tím kdokoli z nás chtěl přestat.

Ani v momentě, kdy jste se rozešli se Charlottou? Není to asi lehké, zůstat s bývalým partnerem pod jednou, kapelní střechou.

Stalo se. A myslím, že já i Charlotte si moc vážíme toho, že spolu můžeme dál dělat muziku, ačkoli spolu už nechodíme. Uvědomujeme si, že máme to štěstí a možnost nahrávat alba, koncertovat a navštěvovat místa, jako je třeba Česká republika. Přece nám to náš rozchod nemůže znemožnit.

A co tvé problémy s hlasivkami? Jsi už úplně v pořádku?

Jo, díky za optání. Můžu teď zpívat dvacetkrát, no spíš tisíckrát líp než před tím, a křičet o dost hlasitěji.

The Subways...

...spolu hrají už osm let, ale kapelní narozeniny slaví až od vydání debutového alba "Young For Eternity" v roce 2005. Deska byla pouze nezbytnou částí valící se laviny, která se uvolnila po vystoupení The Subways na festivalu v Glastonbury. Všichni tři členové britské kapely - basačka a bráchové kytarista a bubeník - se pak lavinou nechali strhnout. Protože ty hudební laviny padají směrem nahoru, přišlo v roce 2008 další cédéčko "All Or Nothing", koncerty po celém světě a neustále se rozšiřující masy nadšených fanoušků. Rock'n'rollová kytarová muzika The Subways dokázala překonat několik netradičních překážek - například Charlottin a Billyho rozchod nebo jeho těžkou operaci hlasivek, po které zpěvák nemohl několik měsíců mluvit, natož pak zpívat. Teď míří kapela za dalším albem, které bude ještě odvážnější než dvě předchozí. The Subways jsou prostě důkazem splněných snů.
The Subways se představí českému publiku 6. dubna, kdy vystoupí v pražském Lucerna Music Baru.

Koncertujete po celém světě, hrajete ve vyprodaných klubech, máte venku dvě alba. Čeho dalšího chcete dosáhnout?

Pro mě samotného je teď nejdůležitější experimentovat - zkoušet v muzice nové věci, odvážit se skládat odlišné songy. Co se týče celé kapely, tak chceme ještě víc hrát po Evropě i v Americe, navštěvovat další a další místa. Chtěli bychom třeba předskakovat Foo Fighters nebo si zase zahrát s Oasis. Obě kapely patří mezi naše nejoblíbenější.

Jak to teď vypadá s novými písničkami? Máš čas a inspiraci k psaní textů?

Snažím se dát do textů všechno, co můžu. A třeba po nahrávání "All Or Nothing" jsem nemohl nic napsat tak osm měsíců. Byl jsem dost vyčerpaný, protože jsem veškerou svou energii vložil do nahrávání a vůbec do celého vzniku alba. A právě v těchto dnech se zase pouštím do tvoření. Inspiraci beru z koncertování po světě. Protože čím víc poznáváš svět, tím hlouběji objevuješ sám sebe. A tak jsou moje texty hodně o objevování sám sebe a o mých touhách.

Jaké jsou tedy tvoje touhy?

Jsou to lidé, objevování světa a celého vesmíru. Mám rád filmy, knihy, dobrodružství. Když nad tím tak přemýšlím, moje touha je vlastně život jako takový. Nechci promarnit ani jednu jeho sekundu, protože vím, že jednou tohle všechno skončí, že jednou prostě zmizím.

Takže nové songy The Subways jsou výhradně tvojí parketou?

Přesně tak, spočívá to zcela na mě. Pokud bych já nesepisoval nové skladby, The Subways by žádné neměli. Ale nestěžuju si. Naopak si psaní nových věcí užívám.

Jak často se vůbec The Subways můžou sejít ve zkušebně?

Naše zkušebna je malá levná místnost. Dalo by se říci - nijaká. Podlaha i stěny zkušebny jsou šedé a není to zrovna inspirativní prostředí. Barevnost a život do něj přináší jedině naše hudba, na kterou se tu můžeme skvěle soustředit. Moc často spolu kvůli neustálému koncertování nezkoušíme.

The Subways
© thesubways.net
Mluvil jsi také o experimentech. Co třeba další album, máme se těšit na nové hudební prvky a odlišný zvuk The Subways?

Jo, rozhodně chceme hodně experimentovat a vyzkoušet spoustu nových hudebních nástrojů. Bohužel zatím nemůžu prozradit, které konkrétní nástroje naše další album obohatí. Chceme, aby to bylo překvapení. Můžu ale s jistotou říct, že se na další desce neobjeví žádná elektronika. Elektronické zvuky a samply nemáme v kapele moc rádi, takže určitě použijeme spíše orchestrální akustické nástroje.

Nakonec jedna speciální otázka přímo pro tebe, Billy. Co teď čteš za knihu?

Při turné po Austrálii jsem přečetl asi čtyři knížky a pak jsem nemohl najít vůbec nic dalšího ke čtení. Takže jsem zašel do knihkupectví a odnesl si první knížku, na kterou jsem narazil. Jmenuje se "Mladý Stalin". Je to Stalinova biografie, která popisuje třeba jeho začátky v bolševické straně. Baví mě to, jen se občas nevyznám ve složitých politických vztazích a situacích a taky dost těžko správně vyslovuji ruská jména. Nicméně jsem získal hodně nových informací a musím říct, že život pana Stalina byl tedy skutečně zvláštní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Je to oficiální: Oasis jsou zpět (27.08.2024 09:14)
- Na okraj: Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku? (26.08.2024 09:13)
- Naživo: Tom Morello si v první den Open'eru zahrál s Måneskin a zapařil s Foo Fighters (14.07.2024 08:00)
- Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! (24.06.2024 09:00)
- Oasis jako hologramy? Noel Gallagher s tím nemá problém (20.05.2024 17:18)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Vladimír Mišík Prince Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Madonna Liam Gallagher Lucie Vondráčková Queen Mirai Adele Oasis Viktor Sheen Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe