Video Jukebox 10/2009

13.03.2009 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Doves
Doves - Kingdom Of Rust
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Manchesterská formace Doves se po delší pauze opět přihlásila o slovo a na 6. duben přichystala svou čtvrtou řadovku "Kingdom Of Rust", která by se klidně mohla stát jednou z událostí roku. Pokud vám k přesvědčení nestačí kvalita především předchozích dvou alb, pak vězte, že na desce jako producent pracoval Dan Austin, který stojí za vynikajícím zvukem projektu Cherry Ghost, a na dvou skladbách také John Leckie (má na svědomí eponymní debut The Stone Roses). Desku o týden předskakuje Austinem produkovaný stejnojmenný pilotní singl.


The Bird And The Bee
The Bird And The Bee - Love Letter To Japan
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Kalifornské duo The Bird And The Bee, které tvoří zpěvačka Inara George a producent / klávesák Greg Kurstin, vydalo koncem ledna svou druhou plnohodnotnou desku "Ray Guns Are Not Just The Future". Té předcházela solidní propagace v podobě hudební účasti ve snímku "Sex ve městě", pro který skupina nahrála coververzi velkého hitu Bee Gees "How Deep Is Your Love?", a také singl "Love Letter To Japan", jehož povedený videoklip si konečně našel cestu i na YouTube.com. Má ho na svědomí režisér Barney Clay, jenž natáčel mimo jiné s Gnarls Barkley.


Simian Mobile Disco
Simian Mobile Disco - 10000 Horses Can't Be Wrong
žánr: electronica
info: oficiální web, MySpace.com

Dvoučlenný tým Simian Mobile Disco vznikl v roce 2005 z electro-rockového kvarteta Simian. Původně dvojice DJů James Ford a James Anthony Shaw následně bodovala především úspěšnými remixy - například pro Klaxons či Muse. V červnu roku 2007 debutovali všeobecně ceněnou deskou "Attack Decay Sustain Release" (alternativní Pitchfork 8.4, mainstreamové Q 4/5), na kterou navázali dvěma épečky a remixovým albem. Na letošní rok je v plánu druhá řadovka, z níž je i videoochutnávka "10000 Horses Can't Be Wrong".


Vetiver
Vetiver - Everyday
žánr: folk / indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Americká formace Vetiver, která se soustřeďuje okolo nadaného frontmana a songwritera Andyho Cabica, si mezi svou druhou řadovkou "To Find Me Gone" a aktuální, v únoru vydanou novinkou "Tight Knit" dala autorskou pauzu a nahrála album coververzí "Thing Of The Past". Letos se opět vrátila s původní tvorbou a ačkoli jejich čtvrtý počin nepatří mezi jejich nejlepší alba (recenzi jsme přinesli v rubrice Zaostřeno na podpultovky), není zcela bez světlých chvilek. Jednou z nich je právě i skladba "Everyday", ke které natočil Jonathan Krisel vcelku zajímavý videoklip.


Modern English
Modern English - I Melt With You
žánr: new wave / post-punk
info: MySpace.com

Skupina Modern English dělala průvan na britské scéně především v první polovině osmdesátých let, přičemž na debutovém albu "Mesh & Lace" nezapřela značný vliv Joy Division. Na druhé řadovce se ale zvukově přesunula blíže k popové mašině Duran Duran a výsledkem byl také jeden z největších hitů kapely "I Melt With You". Ten si díky labelu 4AD dneska připomeneme z toho důvodu, že se skupina dala již počtvrté dohromady a na rok 2009 plánuje vydat hned dvě desky, kterými podpoří i společné turné s Alim Campbellem z jiné dinosauří formace - UB40.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY