Slyšeno v předstihu: Burian - So Low

03.03.2009 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Burian - So Low
© facebook interpreta
Možná jste ještě ani nestačili pořádně naposlouchat a odhalit všechna skrytá místa pestrého alba "Addiction", které vyšlo před pěti měsíci, a už je tu další projekt Jiřího Buriana. Ještě o něco pestřejší deska "So Low", kterou si vydává sám za sebe, byla dopředu anoncována jako experimentální, protkaná prvky elektra, hip hopu a downtempa. A je to tak, promo materiály nekecaly.

Burian se na sólovce představuje ve svých třech obvyklých rovinách, jen je teď dává ještě zřetelněji najevo. Nešetří elektronickými hlukovými stěnami, nebojí se zkresleného hlasu. Přitom se projevuje jako skutečný křehký muž, když dokáže ubrat a stáhnout se až do zcela intimních poloh. Odhazuje hlukové bariéry, čímž se dostává až ke skutečnému jádru skladby a to pak opět zakrývá dekou elektronických ruchů. A nikdy se nesníží k beztvarému, amorfnímu a rozplizlému hluku bez kostry. Vše má v základech postavené na písničce, každý kousek má svou melodii a ve výsledku může často vypadat jako odvážný remix klasických hitů Southpaw.

Gregory Finn
© southpaw.cz
Ve svém důsledku tak Burianova so-low(á) deska navazuje na ty nejodvážnější a nejexperimentálnější kousky, co známe od jeho domovské kapely, tedy na věci jako "Bombs" nebo "Addiction". Už zde bylo jasné, jaký směr jej láká a vzrušuje, a pokud si vše dáte do souvislosti ještě s o něco experimentálnějším projektem Ghostmother (k němuž se zde často také přibližuje), toto počínání vás nemůže překvapit. Tím pádem zde nenajdete chytlavé hity vhodné do rádia, ale vzhledem k tomu, jak často skladby Southpaw rotují v našem éteru, to neznamená vůbec nic.

Na fyzickou podobu "So Low", jejíž produkce se ujal Ondřej Ježek, si musíte počkat do 12. března. Ti, co by se chtěli s albem seznámit dříve, mohou již teď využít placený download na stránkách distributora a čerstvě stáhnout všech třináct skladeb včetně intra. Jmenovitě to jsou: Introducing, Devil's Dance, Feed The Fire, So Low, We Are Connected, Prisoners, The Otgers, Behind The Big Wheel, Words, Camel Guide, Parachute, Come Back, No Army.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY