Zaostřeno na podpultovky 8/2009

26.02.2009 05:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

V posledním únorovém pokračování podpultovek ostříme na britský kytarový zázrak The Joy Formidable, polské skáčko značky Akurat, melancholické, ale zábavné Sholi, originální dívčí duo Telepathe a na boty si koukající The Pains Of Being Pure At Heart.
Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: The Joy Formidable - A Balloon Called Moaning

Label: Pure Groove
Datum vydání: 16.2.2009
Žánr: indie rock

The Joy Formidable - A Balloon Called Moaning
© facebook interpreta
Stagnaci kytarové scény nejlépe potvrzují "veteráni", kteří se v poslední době sice vytasili s nástupci svých povedených debutů, jenže začínají tak trochu nudit. Tomu ale učinilo přítrž londýnské trio The Joy Formidable, které po úspěchu letního singlu "Austere" v půlce února poslalo na trh svoji prvotinu "A Balloon Called Moaning". Osm výživných tracků působí sympaticky už jen tím, že je kapela nabídla volně ke stažení přes zahraniční web nme.com a co teprve jejich vlastní kvalita! Svěží hitovky řadí bez rozpaků své stvořitele po bok loňských debutantů typu Johnny Foreigner nebo Fight Like Apes. S druhými jmenovanými je kromě řinčících kytar pojí i zpěvačka za mikrofonem, drobná blondýnka ne nepodobná basistce Charlotte z The Subways, která má mimochodem dost podobný hlas. Jenže na rozdíl od ní Ritzy Bryan hraje vedle dvou kluků prim a díky jejímu hlásku zvuk The Joy Formidable získává zajímavý rozměr. Klasický indie rock s útěky do chytlavého popu a zase zpátky, snění, které vás přenese do holčičího pokoje, kde se skáče na posteli a na stěnách nevisí plakáty z filmů "High School Musical".
Dominika Jiroušková


The Joy Formidable - Austere

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: Akurat - Optymistyka

Label: Mystic Production
Datum vydání: 7.11.2008
Žánr: ska

Akurat - Optymistyka
© facebook interpreta
Akurat nespoléhají jako nejznámější polská kapela Hey na dívčí vokál a žánrově jsou mnohem bližší kultovní punkrockové kapele Pidżama Porno. Na rozdíl od ní stále fungují a na sklonku loňského roku vydali svou čtvrtou řadovou desku. Akurat pochází z Bielsko-Białej a již patnáct let se snaží o propojení punk rocku, reggae, ska a popu. V textech jsou často přítomny křesťanské motivy, které přidávají rozdováděné muzice na vážnosti. Nová deska nese název "Optymistyka", přestože je oproti minulým deskám o poznání méně optimistická. Odchodem zpěváka Tomasze Kłaptocze dospěli, což není při dlouhých zimních večerech na škodu, ale až při letních festivalech se ukáže opravdová síla alba. "Optymistyka" je bezesporu nejlepším polským počinem loňského roku a je jen na škodu, že této skupině dosud nepřišli na chuť tuzemští posluchači ska.
Lukáš Benda


Akurat - Żółty wróbel

> Více: oficiální web
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Sholi - Sholi

Label: Touch And Go
Datum vydání: 17.2.2009
Žánr: avantgardní rock, progresivní rock

Sholi - Sholi
© facebook interpreta
Kapel jako Sholi není nikdy dost. Okamžitě poznáte, že nástroje ovládají s přehledem, ale nezasekli se na obdivování toho, co všechno dovedou. Zpěvák a kytarista Payam Bavafa, basák Eric Ruud a fenomenální bubeník Jonathon Bafus, všichni z Kalifornie, prostě jen nemají problém zaplnit písně roztodivnými vibracemi a to bez použití počítačů a rafinovaných studiových triků. Jako producenta si na eponymní debut pozvali Grega Sauniera, hlavní postavu Deerhoof, a zvuk to nezapře. Výkruty a rytmické vylomeniny občas berou prostor Bavalfovu hlasu a vytlačují ho do vedlejší role. Škoda, má co říci a s klidem by obstál jako písničkářský solitér, sám s kytarou. Sholi začínají vždy emotivní písní, ale nespokojí se s úsporným doprovodem. Pod melodii rozprostřou barevné plátno a zkouší si různé techniky. Věci jako "Tourniquet" nebo "Out Of Orbit" vyžadují plnou pozornost, aby vyplynulo, že to jsou vlastně nefalšované srdcovky. Melancholická hudba je málokdy tak zábavná.
Radek Londin


Sholi - Sprout And The Bean (coververze Joanny Newsom)

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Telepathe - Dance Mother

Label: V2
Datum vydání: 26.1.2009
Žánr: electro pop

Telepathe - Dance Mother
© facebook interpreta
Brooklyn je zase po delší době semeništěm originálních kapel a jedním z místních objevů je dívčí dvojice Telepathe. Nemasakrují reproduktory hlasitostí jedenáct jako Black Dice nebo Sightings, Melissa Livaudais a Busy Gangnes se vyžívají v temném synth popu. V jejich případě ovšem slovo pop berte velmi vlažně, kdysi začínaly temnými elektronický drony na podzemních improvizovaných jamech a k přístupnější hudbě dospěli teprve s pomocí Davida Siteka (TV On The Radio), který se ujal produkce jejich albového debutu. Jeho vymakaný retro-futuristický zvuk kapelu vyřazuje ze zástupu osmdesátkových revivalistů, post-punkové heslo "vezmi synťák a dělej si co chceš" je u nich součástí vybroušené estetiky. Jinak mi ovšem jejich chladné electro trochu připomíná The Knife, kteří se neštítí lidských emocí. Abych ale jen nechválil, nejsilnější skladby přijdou uprostřed s "Lights Go Out" a "Can't Stand It" a konec alba je maličko rozpačitý. Alespoň je co vylepšovat.
Karel Veselý


Telepathe - So Fine

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: The Pains Of Being Pure At Heart - The Pains Of...

Label: Slumberland Records / Fortuna Pop!
Datum vydání: 3.2.2009
Žánr: indie pop, shoegaze

The Pains Of Being Pure At Heart - The Pains Of Being Pure At Heart
© facebook interpreta
Newyorské hudební archeology The Pains Of Being Pure At Heart lze s nadsázkou označit za kapelu na přání. Uslyšíte v nich totiž vše, co slyšet chcete. Ač z New Yorku, nezapřou vliv ostrovní kytarové vlny, nášivku indie ani ozvěnu osmdesátek, které vzpomínají na šedesátky. Ale nejsou jen o fuzzboxu a kytarových vazbách. Jde taky o popovou strukturu a zasněný shoegazing ve stylu Ride či My Bloody Valentine a dostaví se i R.E.M., když ještě lítali na křídlech I.R.S., nebo raná tvorba Oasis. V podtatě lze říct, že eponymní debut The Pains Of Being Pure At Heart je "Be Here Now" minus dechová sekce, minus deset kytar, minus Liam Gallagher. Dokonalý zvuk, inteligentní stavba jednotlivých písniček a rozmazaný popový feeling, který budí v podvědomí uložené melodie z mládí opět k životu. Jako srážka se starým známým, kterého si zpočátku nedokážete zařadit, ale ve finále se z něj vyklube vás nejlepší kámoš ze základky.
Miroslav Böhm


The Pains Of Being Pure At Heart - Everything With You

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY