Jen si tak v klidu čeřit čas

12.02.2009 05:00 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Proud světla může vydávat zvuk, stejně jako poletující pylová zrníčka. Snaží se o tom přesvědčit Koen Holtkamp na první desce pod svým vlastním jménem. Polovina experimentálního folkového dua Mountains vytváří pomocí strun a elektroniky prostory plné meditativního klidu.
7/10

Koen Holtkamp - Field Rituals

Skladby: Half Light, Sky Flowers, Bee Change, Bear Bell, Walker, You Mean The World To Me, Night Swimmer, Haus und spirale im Regen
Vydáno: 20.10.2008
Celkový čas: 55:37
Vydavatel: Starcastic
Kytarový motiv jemně modulovaný flanger efektem soupeří s tichem. Pomalu ho okusuje ozvěna. Tak začíná "Half Light", úvodní kus desky umělce, který se kolem přelomu tisíciletí skrýval pod pseudonym Aero. Poté spojil síly s Brendonem Andereggem a vznikl projekt Mountains, jehož výsledkem jsou dvě povedená alba, přičemž třetí vychází 17. února na uznávaném labelu Thrill Jockey. Jenže zatímco Mountains kombinují elektroakustické experimenty s folkem a snaží se alespoň načrtnout písňovou klenbu, sólový Holtkamp je jiný. Jen si tak v klidu čeří čas.

"Field Rituals" už svým názvem napovídá, že se Holtkamp.

Krásně strukturovaný a bohatě pulzující drone plný světla a energie nabízí jeden z vrcholů desky "Bear Bell". Následující "Walker" nás zase vrací do terénu, když hluky z vycházky jakýmsi předměstím kombinuje s harmoniemi houslí a violoncella. Opravdu silný důkaz o Holtkampově schopnosti propracované kompozice nabízí až "Night Swimmer". Začíná podvodním pulzem jako ambient techno a nakonec nabídne lidskou variaci na zpěv velryb. Hlasem přispěl Scott Mou, polovina projektu Jane - tou druhou je Panda Bear z Animal Collective. Závěrečný třpytivý drone "Haus und spirale im Regen" míří odnikud nikam a mohl mít místo patnácti minut klidně třetinovou stopáž.

Holtkamp osázel svá zvuková pole roztodivnými, veskrze hřejivými zvuky evokujícími dny, kdy světlo rozliší každičkou částečku hmoty. Záleží jen, jak daleko dosáhnou vaše smysly.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY