Video Jukebox 5/2009

06.02.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Kills
The Kills - Black Balloon
žánr: indie rock / garage rock
info: oficiální web, MySpace.com

Od vydání třetí řadovky The Kills "Midnight Boom" už uplynul bez jednoho měsíce celý rok, a tak se Alison Mosshart a Jamie Hince rozhodli opět trochu připomenout. Video k titulní skladbě na konec března / začátek února chystaného épéčka "Black Balloon" je protkáno backstage záběry z turné právě k poslední řadovce "Midnight Boom", z níž také tahle písnička původně je. Někde jsem četl, že se tímhle klipem Alison Mosshart definitivně stává Meg White pro bohaté, ale pro mě stejně nadále zůstává především Meg Black.


Telepathe
Telepathe - So Fine
žánr: electro pop
info: oficiální web, MySpace.com

Představte si Brooklyn ve tři ráno, druhý energy drink v hlavě. Obklopuje vás mrazem vydrajvovaný beat, tranceové smyčky vyvolávající nejistotu a strašidelný vokál, který vás bude pronásledovat dokud nepadnete nebo dokud vás nevysvobodí za popovými refrény schovaný David Sitek. To jsou Telepathe - Melissa Livaudais a Busy Gangnes. Zajímavostí budiž to, že patří pod label IAMSOUND, který má nejen díky nim zaděláno na hodně dobrý rok... Stačí přidat další dvě jména: Florence And The Machine a Little Boots. Debutová deska Telepathe "Dance Mother" vyšla v Anglii a Evropě koncem ledna.


Cut Off Your Hands
Cut Off Your Hands - Turn Cold
žánr: powerpop
info: oficiální web, MySpace.com

Cut Off Your Hands jsou z ovcemi protkaného Nového Zélandu a míchají kytary a riffy ve stylu, který hodně připomíná The Smith či The Pigeon Detectives. Mají za sebou již spolupráci s Bernardem Butlerem (například The Libertines, Manic Street Preachers, The Verve), a to na épéčku "Blue On Blue", které vyšlo v létě roku 2007, a také zajímavou koncertní zkušenost - hráli jako support act na nedávném evropském turné Foals a Friendly Fires. Debutové album "You & I" vyšlo loni na podzim.


Red Light Company
Red Light Company - Arts & Crafts
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Red Light Company jsou stejně jako Cut Off Your Hands o kytarách. Dali se dohromady v Londýně a o tom, že to myslí s hudbou vážně, by mohl svědčit i fakt, že se Shawn Day (basa, vokály) do Londýna kvůli kapely přestěhoval až z amerického Wyomingu. Mezi největší úspěchy si zatím mohou Red Light Company zapsat přirovnání k Arcade Fire, U2 či Editors, se kterými navíc již odehráli pár koncertů, a také to, že je do svých deseti vybraných jmen pro rok 2009 zahrnul jak časopis NME, tak významný obchodní řetězec HMV. Debutová deska "Fine Fascination" vychází stejně jako singl "Arts & Crafts" 2. března.


John Vanderslice
John Vanderslice - Too Much Time (live)
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

John Vanderslice si udělal jméno na nenávisti vůči společnosti Microsoft. A je už teď jedno, jestli šlo o pózu, nebo ne. Po rozpadu své skupiny Mk Ultra v vydal v roce 2000 singl "Bill Gates Must Die" na disku, který vypadal jako instalační CD MS Windows, a následně vytvořil hoax zprávu, ve které mu společnost hrozí soudním sporem. O zájem měl postaráno. Podstatné však je, že si zájem zaslouží. Svůj výjimečný cit pro silné melodie a vypravěčský talent naposledy potvrdil v roce 2007 na svém již šestém albu "Emerald City", na jehož nástupci v současné době pracuje. Koncem ledna si ze studia odskočil, aby v San Franciscu vystoupil s Magik*Magik Orchestra.


Je libo přídavek?
Filthy Dukes - This Rhythm (žánr: synthpop, electropop)
Alela Diane - White As Diamonds (žánr: psych folk)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY