shop.musicserver.cz
The Kills - Nejsou to noty, melodie nebo rytmus, co dělá z písničky elektrizující zážitek

The Kills - Nejsou to noty, melodie nebo rytmus, co dělá z písničky elektrizující zážitek

Vydáno: 09.08.2017 12:00 v sekci Rozhovory - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Rekonvalescence po vážném zranění ruky kytaristy Jamieho, další etablování se na poli výtvarného umění femme fatele Alison a skvělé páté album "Ash & Ice" na kontě pro oba aka The Kills. Toť jsou událostí, na jejichž pozadí si ikonická dvojice našla pár chvilek, aby odpověděla na otázky. Tady je výsledek.

The Kills
© facebook kapely
Máte těsně před odehráním vašeho prvního koncertu v Praze (rozhovor se odehrával v červnu, pozn. redakce). Byli jste tady vůbec někdy předtím, nebo je pro vás Praha neznámé teritorium?

Alison (dále A): V Praze jsem nikdy nebyla a už se strašně moc těším až město uvidím poprvé. Slyšela jsem o Praze tolik úžasných věcí, že se mu žádné jiné místo nevyrovná. Nemůžu se dočkat, až se půjdu projít ulicemi a nasaju to všechno do sebe.

Album "Ash & Ice" jste vydali v delším intervalu než obvykle, po pěti letech. Za takovou dobu se může stát spousta věcí a The Kills to jedině potvrzují. Jak byste těch pět let shrnuli?

A: Strašně rychle to uteklo. Nevím, kam se ty roky poděly. Každopádně moje vzpomínka na ně je asi taková - MRAKY koncertování, mraky malování, mraky skládání a mraky času stráveného v L.A., Nashvillu, Americe a vůbec po všech koutech světa. Po vydání "Blood Pressures" jsme skoro tři roky byli v podstatě nepřetržitě na turné, ale nepřestávali jsme tvořit a pracovat na dalších projektech. Do pěti let se toho nacpe opravdu dost.

Možná i proto je "Ash & Ice" nejdelším LP, jaké jste zatím vydali. Bylo pro vás náročné dosáhnout toho, aby nahrávka držela pohromadě?

A: Měli jsme tentokrát napsáno vážně hodně písniček. A zeditovat padesát minut nebylo nic snadného. Ale vnímám to tak, že když člověk skládá, všechno, co vytvoří v určitém časovém období, v sobě automaticky nese prvek soudržnosti. Je to těmi roky vašeho života. Skládání je vždycky odrazem času a toho, jak vnímáte sami sebe v daném okamžiku. Hudebně, resp. zvukově, jsme si chtěli dopřát volnost a zjistit, kam nás jednotlivé songy zavedou. Šlapali jsme do toho tak dlouho, dokud nám nepřipadaly tak zajímavé, jak jen to jde. Teprve pak jsme dali stopku.

The Kills

The Kills small
Charakterizuje je syrová jednoduchost, autentický rokenrolový říz, který prokládají popovou hravostí i experimentováním s elektronikou. Narazili na sebe náhodou kdysi na Floridě. Alison Mosshart si v předrozpadové fázi své předchozí kapely ulovila Jamieho Hince podle zvuků jeho kytary, které se linuly z pokoje nad londýnském bytem, v němž pobývala během turné. Psal se rok 2000 a od té doby jsou osudová dvojka. Široká veřejnost ráda spekuluje o jejich vztahu, který je plný jiskření, ve skutečnosti ale údajně nikdy pár netvořili a jsou si 'tak blízcí, jak jen dva lidé mohou být, pokud nejsou milenci'. Mají na kontě pět alb, jedno lepší než druhé, a nic je nezastavuje. Tedy pokud náhodou nezasáhne smůla, jako nedávno, když se Jamie potýkal s vážným úrazem ruky.

Když bychom měli zůstat u těch nej, vaši aktuální desku jste mimochodem popsali jako tu nejupřímnější. "Museli jsme se ze sebe dostat věci, ze kterých nám je nepříjemně. Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom co nejbezprostředněji dokázali říct to, co cítíme; popsat, co se to děje," zmiňovali jste vloni v rozhovoru pro magazín Vogue. Co vás přimělo být tentokrát tak otevřenými?

A: Dost možná potřeba upřímnosti v téhle uhozené době.

Je něco dalšího, čím je pro vás "Ash & Ice" výjimečným albem?

A: Miluju jeho grafiku.

The Kills
© last.fm
Která ze skladeb je pro vás naživo nejsilnější po lyrické stránce?

A: Každý večer je to jinak. Přísahám, že každý večer, jako by se písničky na pódiu samy přepsaly. Někdy ve mě zvlášť rezonuje "That Love". Jindy je to "Echo Home", při které si připadám, jako kdybych měla kočičí jazyk. Všechny pro mě něco znamenají a dokážou mít pro mě nový význam pokaždé, když vystupujeme. Může to být počasím, publikem, náladou, v jaké se zrovna nacházíme, a tak podobně.

Část desky vznikala na cestě Transsibiřským expresem, kterou se Jamie rozhodl podniknout o samotě. Byl to pro vás první podobně dobrodružný hon za inspirací?

Jamie (dále J): Ano, bylo to poprvé, co jsem se takhle někam úmyslně vydal. Chtěl jsem udělat chladnou a paranoidní nahrávku a předpokládal jsem, že na Transsibiřské magistrále by právě taková měla vzniknout. Jak se ukázalo, moji vnitřní démoni v sobě chovají dost naděje a jsou protknutí trochou smutku.

Jste britsko-americké duo. Předpokládám, že musí existovat situace, kdy vaše odlišné kořeny vyplavou na povrch. Jsou nějaké typické situace, kdy se pozná, že jste každý z jiné země?

J: Než jsem se přestěhoval do Ameriky, byl jsem unešený z mytologie toho místa a romantismu… V literatuře, hudbě, ve filmu. Zkrátka v umění. Ten obrázek se mi zamlouval. Hodil se v momentě, kdy došlo na skládání. Ale myslím si, že když se člověk přestěhuje na nové místo, část z toho mýtična se vytratí a člověk vidí jenom tvrdou, syrovou a škaredou realitu, která otřese s tím, co si myslel, že o ní ví. Když se něco takového stane, můžete mít tendenci se stáhnout zpátky do své vlastní kultury, protože je v ní větší hloubka díky tomu, co jste zažili v zemi, odkud pocházíte. Ale kromě toho je to jenom náš přízvuk, co nás prozradí.

Začátky The Kills se datují do roku 2000. Když se ohlédnete zpátky, vidíte rozdíly, co se týče vašeho přístupu k muzice?

J: Ne, neřekl bych. Snad jen vyjma toho, že jsme se zlepšili skladatelsky, tedy alespoň doufám. Pořád věřím, že to nejsou noty, melodie nebo rytmus, co děla z písničky elektrizující zážitek. Je to o lidech, kteří ji hrají, a o jejich postoji. Vždycky budu přesvědčený, že to tak je. Je to jediný způsob, jak vysvětlit, že kapela, co hraje dvanácti taktové blues, může zatřást světem podobně jako The Rolling Stones, Velvet Underground nebo The Stooges, zatímco jiná může být tou nejzoufalejší, nejbezvýznamnější partou nýmandů, co jste kdy viděli. A to samé platí v hip hopu, R&B, EDM…

Je evidentní, že k sobě navzájem máte neuvěřitelně blízko. Dostali jste se někdy do bodu, že byste napsali song jeden o druhém?

J: "U.R.A. Fever" jsem napsal pro nás s Alison jako song našeho gangu. A "Impossible Tracks", to je pro změnu písnička, kterou jsem zkoušel složit, jako kdybych byl Alison.

Rok 2016 pro vás musel být k nezastavení. Jak jste strávili krátké volno, co přišlo po něm a co vás čeká letos?

J: U mě to letos bylo docela o zvratech. Přestěhoval jsem se do L.A., takže to zabralo většinu veškerého volného času vedle skládání. Po zbytek roku se nám o program postará turné, na kterém budeme až do října. No a hned po tom mám v plánu se zavřít do studia a zahájit šílené období skládání a nahrávání.

NÁZORY
  • hej the kills mam pro vas novinu. jsou to presne m... (Anonym, 11.08.2017 11:01) Reagovat

    hej the kills mam pro vas novinu. jsou to presne melodie, noty a rytmus, co delaji z pisnickz zazitek. kecy okolo jsou jen jakousi snahou o ospravedlneni toho, ze vlastne interpret neni schopen techto vyse uvedenych pojmu dostat a skloubit je v ucelenou skladbu. Pak hledaji sve paky jinde a presvedcuji o tom, jak jsou zajimavi tim, jak sjou strasne nekonvencni, alternativni. Ale postradaji uplne vsechny predpoklady k tomu, aby vytvorili dobrou skladbu. tzn. skladbu ktera dokaze zmenit naladu, vyvolat pocit euforie. tito interpreti poji jeden spolecny a pro skladani hudby zcela nejzasadnejsi fakt> vlastni neschopnost skladat hudbu. A jednim z techto jsou prave The kills

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu