Kouzlo na dosah tlačítka play

03.02.2009 05:00 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Čtyři krát čtyři - výkonné terénní vozidlo zavedené značky, které zdolá i pořádně záludný svah. Čtyři jako počet členů jihomoravských emotivních rockerů The Mood. Čtyři jako pořadí náležející aktuálnímu počinu "Makes Us Wonder" v jejich diskografii. Čtyři z deseti... to opravdu ne, to už spíše sedm.
7/10

The Mood - Makes Us Wonder

Skladby: Intro, Bleeding Rain, Run Out Of Luck, Key, Sugar, Release Me Out, Out Of Box, Pocket Magic, I Do Have No Control, Left Behind
Vydáno: listopad 2008
Celkový čas: 26:10
Vydavatel: Absent Hour
Babice kousek od Uherského Hradiště. Obec, kde zrovna řeší, zda zavést nedělní zákaz používání pil a sekaček... ale i domov pro The Mood - Ondřej: synth, vokály, perkuse, Přemek: bicí, Kristl: basa, vokály, Aleš: kytara, zpěv. Všechny dosavadní nahrávky vytvořili s důrazem na Do It Yourself etiku a vydali si je vlastním nákladem. Aktuálně spojili síly s labelem Absent Hour (Please The Trees, Selfbrush, Veena). Jinak je pod deskou podepsaná HAND, tedy Have a nice day crew, další významná role členů kapely. Pod touto hlavičkou dovezli do zemí českých už nejedno zajímavé jméno nezávislého hudebního světa. "Makes Us Wonder" neobjevuje nová teritoria, ale v tom svém tančí sympaticky sebejistě.

Krátká stopáž a hned několik nápaditých hitovek, každá trochu jiná. První z nich - "Bleeding Rain" - staví na rozsypaném tanečním rytmu, sevřeném běhu kytary s basou a zejména heslovitém refrénu. Alešův vypjatý vokál se chvílemi téměř zajíká a přibližuje výsledek k post-hardcore. Právě v téhle pecce jsou nejblíže svým kamarádům a hudebním sousedům, jihočeským Landmine Spring. Hluboký zářez, který baví a nebolí, zanechá "Run Out Of Luck". Kapela zde představuje uhlazenější, trochu power-popovou tvář. Všechno je na svém místě, nikde nic netrčí ani nepřebývá a dětský sbor v refrénu? Bravo! "Sugar" zase pomocí elektroniky kreslí postrockové náladičky, přitom deska má jako celek jednotný tvar. Podíl nese jistě mastering Ondry Ježka, českého Albiniho. Hledání hudebních průsečíků The Mood by mohlo začít u Q And Not You nebo Pretty Girls Makes Graves, s The Dismemberment Plan je zase spojuje podobné použití syntezátorů.

Pokud se považujete za fanoušky indie rocku a The Mood jste ještě z jakéhokoli důvodu neslyšeli, pak vězte, že setkání s albem "Makes Us Wonder" nebo návštěva koncertu by pro vás měly být nutností. Kde Sunshine nabízejí bombastický zvuk, přidávají Jihomoravané ještě silné písničky. Právě v tomto oboru tady těžko mohou hledat soupeře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY