Video Jukebox 1/2009

09.01.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Bodies Of Water
Bodies Of Water - Under The Pines
žánr: alternative rock
info: oficiální web, MySpace.com

Manželská dvojice David a Meredith Metcalf, která tvoří jádro losangeleské formace Bodies Of Water, musí mít hodně odvahy. Videoklip k absolutně klaustrofobické skladbě "Under The Pines" z jejich druhé řadovky "A Certain Feeling" je totiž drsnější než zjizvená tvář Mickeyho Rourkea v Rodriguezově adaptaci "Sin City". Rozhodně ho nedoporučuji všem citově závislým na štěkajících domácích mazlíčcích, ostatní si ho mohou užít jako ukázku ze soundtracku k té nejtemnější ze všech nočních můr.


Blitzen Trapper
Blitzen Trapper - Furr
žánr: indie / country
info: oficiální web, MySpace.com

Šestičlenná sestava portlandských Blitzen Trapper vydala loni na podzim svou čtvrtou řadovku "Furr", kterou úspěšně navázala na jednu z nejlepších desek roku 2007 - svého předchůdce "Wild Mountain Nation". Jde o první album vydané nikoli vlastními silami, ale již pod labelem Sub Pop a při hodnocení uplynulého roku se na něj rozvzpomněli i v časopisu Rolling Stone. Byla z toho v žebříčku nejlepších desek roku třináctá příčka a samotná titulní písnička, kterou si ve Video Jukeboxu pustíme, to mezi singly dotáhla dokonce na čtyřku. Máte možnost zjistit proč.


Kid Cudi
Kid Cudi Vs Crookers - Day 'N' Nite
žánr: hip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Kid Cudi je rapper z Clevelandu, kterého vystřelila do výšek důkladnějšího zájmu účast ve skladbě "Welcome To Heartbreak" z aktuálního alba Kanyeho Westa a také debutový singl "Day 'N' Nite". Právě tomu se v dnešním Video Jukeboxu budeme věnovat, ale k neradosti samotného rappera si představíme jeho remix od The Crookers. Proti němu Kid Cudi nemá absolutně nic, ale s jeho videoklipem rezolutně nesouhlasil. Přes jeho nesouhlas však byl vydavatelskou společností vypuštěn ven a donutil tak rappera napsat hodně nabroušený příspěvek do svého blogu. Já s ním problém nemám, tak si ho užijte taky...


Young Fathers
Young Fathers - Straight Back On It
žánr: hip hop / power pop
info: oficiální web, MySpace.com

Young Fathers je skotské trio a "Straight Back On It" je hip hop jak vyšitý. Ptáte se cože? Ale ono se k téhle skladbě váže ještě více podivností, než je ta, že spojení skotský hip hop vyvolává asi stejně pozitivní vibrace jako spojení chorvatské pivo. Tak třeba gorilí převleky nebo to, že tuhle věc v NME recenzovali dvakrát. V září, kdy šla ven pouze digitálně, jí dali sedmičku a o dva měsíce později z ní udělali s osmičkou singl týdne. A jak by svou hudbu třemi slovy popsali sami Young Fathers? "Fucked up boyband!" Debutové album "Inconceivable Child.......Conceived" by mělo vyjít v první čtvrtině roku.


Animal Collective
Animal Collective - My Girls (live)
žánr: experimental / avant-garde
info: oficiální web, MySpace.com

Když jsem loni touhle dobou poslouchal sólový debut Deva Hynese (aka Lightspeed Champion) a třetí British Sea Power, docvaklo mi, jaká je blbost tvrzení, že v lednu desky nevycházejí. Tyhle dvě se totiž zařadily mezi to nejlepší za celý rok vůbec. A letošní leden, zdá se, vše jen potvrdí - Franz Ferdinand, White Lies, Antony And The Johnsons a... Animal Collective. Už za pár dnů (v UK 12. ledna, v US si počkají o týden déle) tahle kritikou zbožňovaná formace představí svou vlastní vizi popu - "Merriweather Post Pavilion". A bude to mimochodem stát za to. Živá verze druhého tracku alba "My Girls" budiž hodně lákavou návnadou.


Je libo přídavek?
The Fray - You Found Me (žánr: indie rock)
The View - Shock Horror (žánr: indie rock)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY